Trwa ładowanie...

Kuchnia japońska – czym się charakteryzuje?

Na talerzach kunsztownie ułożone, ale w niewielkiej ilości porcje jedzenia. Sztućców nie ma, za to obok posiłku leżą drewniane pałeczki. O co w tym wszystkim chodzi? O kuchnię japońską, która zupełnie różni się od tej, którą znamy na co dzień. Czym się ona charakteryzuje i czego możemy się po niej spodziewać?

RamenRamenŹródło: Adobe Stock, fot: string with binary data (6 bytes)
d1u2dr4
d1u2dr4

Kuchnia japońska – cechy charakterystyczne

Na kuchnię japońską duży wpływ miały Chiny – głównie ze względu na podobieństwo religii i bliskie sąsiedztwo obu krajów. Jednocześnie znaczenie w kształtowaniu się kuchni japońskiej mieli portugalscy misjonarze, którzy dotarli do Japonii w XVI wieku.

Kuchnia japońska o przede wszystkim doskonale dobrane naturalne smaki. Produkty spożywcze są regionalne, zawsze świeże, minimalnie przetworzone. Kuchnia bazuje głównie na rybach, ryżu, owocach morza, wodorostach, warzywach. W ostatnich latach coraz częściej można spotkać mięso wieprzowe. Wcześniej było one zakazane przez japońską religię, czyli buddyzm, który z mięs dopuszczał jedzenie jedynie ptactwa.

Charakterystyczne dla kuchni japońskiej są naturalne produkty spożywcze, których smak nie jest zakłócony nadmierną ilością przypraw czy niepotrzebnym mieszaniem poszczególnych składników. Dania podawane są jednak wraz z sosami, marynatami, chrzanem wasabi i innymi dodatkami umieszczonymi w osobnych miseczkach na stole. Każdy może więc doprawić posiłek zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi.

Ramen - japoński rosół w prostym przepisie

Przyprawą, bez której nie istnieje praktycznie żadne japońskie danie, jest sos sojowy. Dodaje się go nawet do deserów. Również sake, czyli wino z ryżu, jest jednym z podstawowych dodatków do potraw.

d1u2dr4

Japończycy często w swojej kuchni gotują zupy, grillują, podają częściowo surowe produkty. Tradycyjny japoński posiłek składa się z pięciu dań: zupy, ryżu i trzech przekąsek. Zupę wypija się prosto z miseczki, a pozostałe produkty spożywa się pałeczkami. Do picia zazwyczaj podaje się zieloną herbatę. Japońska kuchnia należy do jednych z najzdrowszych na świecie. Nie bez powodu Japończycy znani są ze swej długowieczności.

Warto wiedzieć, że kuchnia japońska została wpisana przez UNESCO na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego.

Kuchnia japońska – regionalne potrawy

Gdy myślimy o kuchni japońskiej, pierwsze na myśl przychodzi nam sushi. To sztandarowa potrawa tego regionu, która zyskała ogromną ilość fanów na całym świecie. Tymczasem kuchnia japońska to nie tylko sushi. Jakie jeszcze są popularne japońskie potrawy?

Okonomiyaki - japońska pizza Adobe Stock
Okonomiyaki - japońska pizzaŹródło: Adobe Stock
  • Ramen. To bulion przygotowany na bazie mięsa, warzyw lub ryb. Podaje się go z makaronem i różnymi dodatkami, np. z jajkiem. Ramen w Japonii można zjeść prawie wszędzie. Traktowany jest jak swego rodzaju fast food.
  • Pasta miso. Pasta powstaje ze sfermentowanej soi z dodatkiem soli, drożdży i ryżu. Miso zawiera dużo białka i ma wysoką wartość odżywczą.
  • Makaron Udon. To sprężysty i gruby makaron z mąki pszennej. Zazwyczaj podaje się go wraz z bulionem i różnymi dodatkami.
  • Takoyaki. To kawałki ośmiornicy otoczone w cieście i smażone na specjalnej patelni.
  • Mochi. Z klejącego ryżu i mąki ryżowej formowane są kluski, które nadziewa się czerwoną fasolą albo pastą z truskawek. Następnie obtacza się je w czarnym sezamie lub sproszkowanej zielonej herbacie (matchą). Mochi to słodki deser, który przygotowywany jest głównie z okazji Nowego Roku.
  • Okonomiyaki. To naleśnikowe placki podawane z dodatkami. Inaczej potrawę tę nazywa się japońską pizzą.
  • Makaron Soba. Cienki makaron gryczany lub pszenno-gryczany.
  • Tayaki. Rodzaj słodkiego gofra o kształcie ryby.
  • Tempura. Jest to panierka z mąki pszennej, w której można obtaczać warzywa, grzyby, ryby, owoce morza. Potem całość smaży się na głębokim tłuszczu przez kilka minut.
d1u2dr4

Kuchnia japońska to feeria kolorów i nietypowych połączeń smakowych. Nie byłoby jej bez ryżu, sosu sojowego i surowych ryb. Posiłki, które goszczą na stołach Japończyków, przygotowuje się szybko. Nie są one też bardzo skomplikowane w przyrządzaniu. Aby więc cieszyć się dobrym zdrowiem i długim życiem, może warto brać przykład z Japończyków w dziedzinie kulinariów?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1u2dr4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1u2dr4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj