Amazake. Fermentowany napój na bazie białego ryżu i ryżu koji

Amazake to cudownie wzmacniający napój z Japonii. Powstaje na bazie ryżu. Jest bardzo popularny i obecny w codziennym życiu naszych japońskich przyjaciół. Przypadnie do gustu zarówno młodym, jak i starszym. Dzięki swojej kremowej konsystencji z łatwością zastąpi ciepły budyń na śniadanie lub świeży koktajl mleczny na podwieczorek.

Fermentowany napój na bazie białego ryżu i ryżu kojiFermentowany napój na bazie białego ryżu i ryżu koji
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • składniki na 1 l
  • 150 g krótkoziarnistego białego ryżu
  • 150 g suszonego ryżu koji

AKCESORIA:

  • 1 rondel
  • 1 dość duży podgrzewacz lub piekarnik
  • 1 termometr
  • 1 słoik o pojemności 1,5 l z mechanicznym zamknięciem
  • 1 pojemnik
  • 1 łyżeczka
  • 1 kawałek etaminy
  • 1 gumka recepturka

Przepis

  • Nagrzej podgrzewacz lub piekarnik. Podgrzej słoiki, wlewając do nich gorącą wodę. Ugotuj biały ryż w rondlu. Wymieszaj ryż, aby ostudzić go do temperatury 60 st. C. Dodaj ryż koji i dokładnie wymieszaj, utrzymując temperaturę mieszanki między 50 a 60 st. C.
  • Pozostaw do fermentacji w ciepłym miejscu (w podgrzewaczu lub piekarniku), utrzymując temperaturę między 40 a 60 st. C. Im wyższa temperatura (ale nie powyżej 60 st. C), tym szybciej amazake będzie gotowe.
  • Amazake jest gotowe, gdy jest słodkie i ma konsystencję papki. Najlepiej spożywać je od razu z ziarnami w całości lub zblendować, aby było bardziej jednolite i płynne. Aby zachować amazake na dłużej, zagotuj je; w ten sposób zatrzymasz proces fermentacji. Przelej masę do słoików i przechowuj w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się