Makaron udon – jak wykorzystać go w kuchni?

Świetnie smakuje zarówno w bulionie dashi, jak i naszym rodzimym rosole. Może być wartościowym dodatkiem do dań mięsnych albo bazą pożywnej sałatki. Japoński makaron udon to bardzo uniwersalny produkt spożywczy.

Makaron udonMakaron udon
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Nie wiadomo, kiedy narodziła się receptura grubego makaronu z mąki pszennej, który dziś serwuje niemal każda japońska restauracja. Najpopularniejsza teoria głosi, że przyczynił się do tego buddyjski mnich Enni Ben’en z klasztoru Rinzai. To on wprowadził przywiezioną z Chin technologię mielenia mąki, a wyrabiany z niej makaron przez kolejne wieki stał się ważnym elementem diety mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni.

Japończycy najczęściej jedzą makaron udon serwowany w gorącej zupie na bazie bulionu dashi (jego obowiązkowymi składnikami są kombu – ciemnozielone wodorosty z rzędu listownicowców oraz katsuobushi – płatki suszonej i wędzonej ryby bonito), sosu sojowego i wina mirin wytwarzanego ze sfermentowanego ryżu. Potrawę posypuje się posiekaną szalotką.

Makaron udon serwuje się też ze smażonymi w tempurze krewetkami lub rybami. Popularną japońską potrawą jest abura-age, czyli makaron podawany ze smażonymi w głębokim tłuszczu sakiewkami z tofu. Udon jadany jest również na zimno, jako składnik sałatki (np. z jajkiem, posiekanym kurczakiem, ogórkiem i rzodkwią).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z surimi, makaronem i żółtym serem. Prosta i pyszna przystawka na imprezę ze znajomymi

Udon – co w nim siedzi

Świeży makaron udon możemy też kupić w Polsce, zwykle w wyspecjalizowanych delikatesach z żywnością azjatycką. Jak zawsze warto sprawdzić skład produktu, który niestety często skrywa sporo dodatków niekorzystnych dla naszego zdrowia, np. fosforanów, w nadmiarze rozregulowujących organizm, przyczyniających się do zaburzeń w przyswajaniu wapnia, magnezu i cynku, a także syntezie witaminy D.

W gotowym makaronie pojawia się też skrobia modyfikowana, która w zbyt dużych ilościach pogarsza wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza, a także może skutkować dolegliwościami trawiennymi: bólem brzucha, biegunką czy wzdęciami.

Makaron udon – jak go jeść

Przygotowanie makaronu udon jest banalnie proste. Wystarczy włożyć go do gorącej wody i zagotować przez 3-4 minuty. W takiej postaci będzie świetnym dodatkiem do rodzimego rosołu czy innych zup, choćby pomidorowej.

Japoński makaron bardzo lubi smażenie, zwłaszcza w woku. Na początku smażymy na złoty kolor pokrojoną w kostki i obtoczoną w mące pierś z kurczaka. Następnie dodajemy pokrojoną w paski marchewkę i groszek cukrowy, smażymy kilka minut, zalewamy sosem hoisin – 5 łyżek sosu sojowego mieszamy z 2 łyżkami masła orzechowego, łyżką syropu klonowego, 2 łyżeczkami octu ryżowego, 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku, 2 łyżeczkami oleju sezamowego i szczyptą chili. Smażymy 3 minuty i dodajemy makaron udon. Po kolejnych 5 minutach smażenia pyszne danie jest gotowe.

Jak już wspomnieliśmy, makaron udon świetnie smakuje również na zimno. Nie tylko w sałatce. Warto spróbować go wersji japońskiej, po ugotowaniu i przelaniu zimną wodą, polewając sosem Yamaki Mentsuju, czyli bulionową mieszanką wywaru z bonito, sardynek, wodorostów, sosu sojowego i wina mirin.

Oczywiście warto też przyrządzić sałatkę z makaronem udon. Na przykład z podsmażonym, wędzonym tofu, jarmużem, pomidorami, ogórkami i papryką, polaną sosem z musztardy, pasty tahini i syropu klonowego, a na końcu posypaną podprażonymi ziarnami słonecznika.

Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki