WAŻNE
TERAZ

USA zaatakowały Iran. Uderzenia w trzy obiekty jądrowe

Niektórzy patrzą na nie z odrazą, a szkoda. To japoński sekret długowieczności

Ktoś rzuca ci na talerz zieloną, śliską masę, myślisz: "Co to za glonowa farsa? Wyrzucić natychmiast!". No jasne, bo po co masz jeść to zielone coś, co wygląda, jakby wyszło prosto z dna jakiegoś brudnego akwenu wodnego, prawda? Otóż… błąd! Bo algi nie dość, że są jadalne, to jeszcze zdrowe.

Glony wakameGlony wakame
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Glony wakame to nie tylko smakowity dodatek prosto z Azji, ale i prawdziwa bomba zdrowotna, która potrafi rozpędzić leniwą tarczycę, przegonić kilogramy i nawet poprawić stan zdrowia. Brzmi jak bajka? No to czytaj dalej, bo zdradzę ci, dlaczego algi powinny trafić do twojego menu i jak to wpłynie na twoje codzienne funkcjonowanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Łaciate z serem – efektowny deser na każdą okazję

Glony wakame - azjatycki superfood, które cię zaskoczy

Glony wakame to brunatne wodorosty, które rosną sobie w oceanicznych wodach Azji, ale teraz podbijają europejskie talerze i diety. Mają oliwkowy kolor, lekko słodkawy smak i są bardziej zdrowe niż niejedna apteczna witamina. Dlaczego? Bo to istny koktajl witamin A, C, E, K i całej armii B, a do tego masa minerałów: jodu (dla tarczycy to jeden z najważniejszych składników), żelaza, wapnia i manganu.

Znajdziesz tam również przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami, tym samym opóźniając procesy starzenia się, a także kwasy tłuszczowe DHA i EPA, za któe twoje serce będzie ci wdzięczne.

Ponadto wakame są lekkie, niskokaloryczne (45 kcal na 100 g), a do tego hamują gromadzenie się tłuszczu i wspomagają odchudzanie dzięki fukoksantynie (naturalny barwnik karotenoidowy). Jeśli więc marzysz o tym, by zgubić kilka kilogramów bez męczenia się na siłowni, to glony mogą okazać się twoim sprzymierzeńcem.

Jak jeść algi? Do czego dodawać algi?

Wiem, brzmi to trochę jak "zielona breja" z koszmaru kuchennego, ale glony wakame są tak uniwersalne, że wkrótce zaczniesz się zastanawiać, jak w ogóle mogłeś ich nie lubić. Tradycyjna kuchnia japońska, chińska czy koreańska od lat wykorzystuje je w zupach (na przykład uwielbianym przez wielu ramenie lub w miso), sałatkach, a nawet kanapkach.

Chcesz je przygotować? Prosta sprawa: wystarczy je namoczyć w wodzie, żeby napęczniały, a potem wrzucić do zupy albo wymieszać z warzywami i sosem sojowym. Efekt? Lekko słodkawy, morski smak, który jest na tyle subtelny, że nawet najbardziej wybredna osoba zaakceptuje tę zieleninę. Po kilku minutach w wodzie robią się przyjemnie jędrne i chrupiące.

Poza tym, glony wakame to hit w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, bo dostarczają nie tylko witamin, ale i cennego jodu, który czasem w roślinnej diecie bywa problemem. No i kosmetyki z alg! Maseczki i kremy z wakame nie tylko sprawiają, że skóra jest gładsza, ale też walczą z cellulitem i starzeniem się. Dzięki temu masz podwójną korzyść, czyli zdrowie od środka i piękność na zewnątrz.

Dlaczego warto jeść glony wakame codziennie?

Nadal myślisz, że algi to paskudztwo? To czytaj dalej. Te brunatne cuda nie tylko poprawiają metabolizm, ale też dbają o twoje serce, regulują ciśnienie, wzmacniają kości, a do tego działają przeciwnowotworowo.

Fukoksantyna, czyli pigment odpowiedzialny za ich kolor, to naturalny spalacz tłuszczu – pomaga rozkładać komórki tłuszczowe i uniemożliwia tworzenie nowych. W dodatku, regularne jedzenie wakame chroni przed osteoporozą i usprawnia pracę tarczycy, czyli tego małego gruczołu, który decyduje, czy twoja przemiana materii działa w odpowiednim tempie (to znaczy: nie jest zbyt wolna).

Wybrane dla Ciebie

Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo