Polacy pokochali ramen. Jak go zrobić w domu?
Sycący rosół z mięsem, pszennym makaronem i wieloma dodatkami jest potrawą znaną na całym świecie jako ramen. To jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które doczekało się wielu różnych wersji, własnej kultury jedzenia i licznych fanów. To właśnie na wzór tej zupy powstały tzw. zupki chińskie. Dlaczego ramen cieszy się tak dużą popularnością i w jaki sposób to danie przygotować we własnej kuchni?
Krótka historia ramenu
Ramen jest charakterystyczną japońską potrawą, które jednak pochodzi z Chin. Uznaje się, że przywędrowała do Kraju Kwitnącej Wiśnie w drugiej połowie XIX wieku. Wtedy jednak w menu Japończyków przede wszystkim królował ryż.
Zupa ramen stała się najbardziej popularna po II wojnie światowej, kiedy to zbiory ryżu były słabe, a kraj i jego mieszkańcy wycieńczeniu walkami i głodem. Składniki na ramen były tanie i łatwo dostępne, a danie zapewniało uczucie sytości na dłużej. Nic więc dziwnego, że stało się bardzo popularne.
Zupa ramen zakorzeniła się w japońskiej kuchni i kulturze. Jednocześnie mnogość i różnorodność składników pozwala na dostosowanie tej potrawy do gustów ludzi na całym świecie.
Jak sprawić, aby rosół nie był mętny? Oto kilka sprawdzonych sposobów
Z czego robi się ramen?
Zupa ramen wzięła swą nazwę od makaronu, który jest jednym z jej podstawowych składników. Makaron ten przygotowuje się na bazie mąki pszennej, wody i kansui, czyli słonej wody mineralnej, która nadaje mu sprężystości i reguluje jego kwasowość.
Do zrobienia zupy ramen niezbędny jest esencjonalny wywar powstały w wyniku wielogodzinnego gotowania. Rozróżniamy:
- tonkotsu – wywar na kościach wieprzowych,
- tori paitan – wywar drobiowy lub drobiowo-wieprzowy,
- gyokai – wywar z ryb z dodatkiem lub bez owoców morza.
Ramen dzieli się również ze względu na esencję tare dodawaną do wywaru w celu nadania mu smaku i wyrazistości. Mamy więc:
- shio – klarowny bulion wieprzowo-drobiowy, którego słoność regulowana jest tylko z wykorzystaniem soli,
- shoyu – bulion wieprzowy i drobiowy o ciemniejszej barwie ze względu na dodatek sosu sojowego,
- miso – bulion drobiowy i rybny doprawiony pastą miso.
W ostatnim czasie dużym powodzeniem cieszy się również ramen wegetariański przygotowywany na bazie prasowanych glonów oraz suszonych grzybów.
Poza wywarem, tare i makaronem w ramenie powinny pojawiać się dodatki nadające mu charakteru. W zupie znajdziemy więc m.in. mięso (np. plastry łopatki wieprzowej), zieloną cebulkę, pędy bambusa, kukurydzę, suszone grzyby, wodorosty, czosnek, jajko ugotowane na półmiękko lub marynowane w sosie sojowym, kiełki czy też surimi.
Przepis na ramen
Czy ramen można przygotować samodzielnie w domu? Oczywiście, że tak. Jak tego dokonać?
Składniki na wywar:
- 2 kg kości wieprzowych,
- 1 kg kości drobiowych,
- 6 l wody,
- 1 por,
- 3 cebule,
- ½ główki czosnku,
- 10 cm korzenia imbiru,
- 2 marchewki.
Przygotowanie:
- Mięso myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą i wstawiamy na palnik. Doprowadzamy do wrzenia i odcedzamy.
- Przelewamy zimną wodą i ponownie wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy przez 7-8 godzin, warzywa wyjmując wcześniej, by się nie rozgotowały.
- Po tym czasie garnek zestawiamy z ognia, wyjmujemy z niego mięso, a bulion przecedzamy i chłodzimy.
- Następnie zbieramy z niego połowę tłuszczu, który będzie nam potrzebny do przygotowania oleju smakowego.
Składniki na tare:
- 300 ml sosu sojowego,
- 200 ml bulionu dashi,
- 150 ml wina ryżowego,
- 50 ml octu ryżowego,
- 10 g soli.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą i gotujemy przez ok. 15 minut na wolnym ogniu.
Składniki na olej smakowy:
- ok. 100 g tłuszczu powstałego w czasie gotowania wywaru,
- 50 g oleju ryżowego,
- 1 główka czosnku,
- 2 łyżki płatków chili,
- 1 dymka (zielona część).
Przygotowanie:
- W małym garnku rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, płatki chili oraz szczypior.
- Smażymy do momentu, aż czosnek nabierze brązowego koloru.
Dodatki:
- 300 g makaronu ramen,
- szczypior z 1 dymki,
- po 1 jajku do każdej porcji ramenu.
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente tuż przed podaniem.
- Jajka gotujemy przez 5 minut, wkładając je do wrzącej wody.
- Do miski wkładamy najpierw makaron, potem tare, a następnie gorący bulion.
- Na wierzchu układamy cząstki mięsa z gotowania ramenu, warzywa i przekrojone na pół jajko. Posypujemy szczypiorkiem.
Jak podawać i jeść ramen?
Samo przygotowanie ramenu to tylko część rytuału jego spożywania. Należy pamiętać, aby makaron zawsze gotować osobno w nieosolonej wodzie. Gotuje się go tuż przed podaniem, by był jeszcze gorący, dzięki czemu nie stanie się gumowaty.
Zupę ramen należy jeść gorącą. Nie czekamy aż wystygnie, gdyż makaron może stracić na konsystencji, a tłuszcz z wywaru zacznie się zsiadać, co nie będzie ani estetyczne, ani smaczne.
Ramen zawsze podajemy w misce. Bulion można jeść łyżką lub pić prosto z miseczki, ale pozostałe składniki należy jeść pałeczkami. Warto wiedzieć, jak prawidłowo używać pałeczek. Nie wolno nimi wymachiwać, wbijać ich w poszczególne składniki potrawy, wskazywać nimi na cokolwiek lub kogokolwiek, czy też trzymać ich w zaciśniętych pięściach.
Co ciekawe, jedząc ramen, należy siorbać. Im głośniej, tym lepiej. W ten sposób wykazuje się uznanie dla kucharza, który przygotował potrawę.