Zupa miso – co to jest i jak ją samodzielnie przyrządzić?

Zupa miso jest jedną z tradycyjnych japońskich potraw. To wywar przygotowany na bazie pasty miso. Pozostałe składniki to tylko uzupełnienia, które mogą się różnić w zależności od tego, jakie smaki lubimy i na co mamy aktualnie ochotę. Właściwie zupa miso rzadko podawana jest w Japonii jako odrębne danie, a raczej jako dodatek idealny do popicia, np. ryżu. Co ciekawe, zupę miso można spożywać zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację. Jakie wartości niesie ze sobą to danie i w jaki sposób możne je samodzielnie zrobić?

Zupa misoPrzepis na zupę miso nie jest skomplikowany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tolmachev Sergei

Zupa miso – jakie ma właściwości?

Podstawą zupy miso jest pasta o tej samej nazwie. Powstaje ona ze sfermentowanych ziaren soi, do których dodaje się ryż albo jęczmień, sól morską i drożdże. Im dłuższy jest proces fermentacji, tym ciemniejsza, bardziej esencjonalna i intensywna staje pasta.

Dzięki procesowi fermentacji pasta miso bogata jest w witaminy i składniki mineralne o pozytywnym wpływie na ludzki organizm. Tym sposobem zupa miso zawiera witaminy z grupy B, witaminę K i D, a także potas, wapń, żelazo i fosfor. Dodatkowo znajdziemy w niej wiele aminokwasów, m.in. lecytynę i kwas linolenowy, oraz enzymy, przeciwutleniacze i kwas mlekowy.

Ze względu na to, zupa miso może poprawiać odporność oraz korzystnie działać na układ pokarmowy, wspierając florę jelitową i trawienie. Poleca się ją w czasie przeziębienia oraz po przebytych infekcjach, bo pomaga w powrocie do zdrowia. Nie możemy zapomnieć też o właściwościach antyoksydacyjnych zupy miso. Obecne w niej flawonoidy mogą hamować rozwój komórek rakowych.

Ramen - japoński rosół w prostym przepisie

Zupa miso – jak ją zrobić?

Przepis na zupę miso nie jest skomplikowany, jednak wymaga posiadania konkretnych składników, które niestety nie należą do tanich i łatwo spotykanych. Możemy je znaleźć w działach lub sklepach z produktami pochodzącymi z różnych części świata, a na pewno w sklepach internetowych. Potrzebne są: pasta miso, algi kombu, suszone grzyby shitake oraz bulion dashi.

Zupa miso może być bezmięsna lub mięsna. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od kucharza. Bezmięsną zazwyczaj robi się z tofu, a mięsną z kurczakiem.

Bulion dashi potrzebny do zupy miso można kupić gotowy w postaci sproszkowanej albo zrobić samodzielnie. W jaki sposób?

Przepis na dashi

Składniki:

  • płat alg kombu o wymiarach ok. 10x5 cm,
  • 20 g suszonej ryby bonito,
  • 1,5 l wody.

Przygotowanie:

  1. Algi przecieramy wilgotną ściereczką i kroimy na kilka części. Umieszczamy je w garnku i zalewamy wodą. Powoli zagotowujemy.
  2. Zdejmujemy z ognia i wyjmujemy algi. Dodajemy płaty suszonej ryby i znów zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i czekamy, aż ryba opadnie na dno. Bulion przecedzamy.
  3. W wersji wegetariańskiej dashi nie dodajemy ryby, a przez ok. 10 minut gotujemy wodę z kombu i dopiero po tym czasie odcedzamy.
  4. Do bulionu można też dodać grzyby shitake, sos sojowy oraz wino ryżowe. Jeśli chcemy dodać grzyby, wrzucamy je na gotującą się wodę, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na kilka godzin, by zmiękły i oddały swój smak. Potem dopiero dodajemy kombu i podgrzewamy bulion tak, by się nie zagotował. Utrzymujemy wysoką temperaturę bulionu przez 40 minut.
  5. Po tym czasie wyjmujemy kombu, dodajemy sos sojowy i wino ryżowe. Trzymamy na ogniu jeszcze 10 minut, po czym przecedzamy dashi.

Przepis na zupę miso

  • 3 litry dashi,
  • 3 łyżki pasty miso,
  • grzyby shitake ugotowane w czasie robienia dashi lub zalane wodą na noc,
  • garść grzybów mun,
  • cebula dymka,
  • 1 opakowanie tofu,
  • sos sojowy,
  • makaron gryczany lub makaron soba.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy bulion i go zagotowujemy. Dodajemy do niego pokrojone w plasterki grzyby i tak gotujemy przez ok. 3-5 minut. Wyłączamy gaz i wyławiamy grzyby, kroimy je i odkładamy na bok.
  2. Tofu i dymkę kroimy w kostkę. W osobnym garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Do lekko schłodzonego dashi dodajemy pastę miso i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej pasty, by uzyskać zadowalający nas smak.
  4. Do miseczek nakładamy makaron, posypujemy go grzybami, tofu i zalewamy zupą. Można posypać posiekanym szczypiorkiem.
  5. Podajemy z sosem sojowym, którym każdy może doprawić sobie zupę wedle własnego upodobania.

Do zupy miso możemy dodać również marchewkę, czosnek, pokrojony drobno korzeń imbiru, ugotowane na twardo jajko. Jeśli mamy ochotę na mięsną wersję zupy miso, rezygnujemy z tofu, a w zamian w bulionie gotujemy pierś z kurczaka. Po jej ugotowaniu, kroimy ją na plasterki lub dzielimy widelcem i nakładamy na makaron.

Wybrane dla Ciebie

Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"
Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać
Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać
Niski indeks glikemiczny i delikatny smak. Pomijana kasza, po którą warto sięgać dla zdrowia
Niski indeks glikemiczny i delikatny smak. Pomijana kasza, po którą warto sięgać dla zdrowia