WAŻNE
TERAZ

Bojkotu nie będzie. Po decyzji izby SN koalicja z nową strategią na Nawrockiego

Surimi – co to jest i do czego można je użyć?

Surimi, czyli paluszki krabowe, można znaleźć w prawie każdym polskim supermarkecie. Dostępne są w formie mrożonej, w zalewie albo gotowane. Z czego jednak tak naprawdę się składają i jak można je wykorzystać w kuchni?

Paluszki kraboweSurimi pochodzą z Japonii i oznaczają po prostu mieloną rybę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
11

Surimi – co to jest i z czego się składa?

Surimi to biało-różowy albo biało-czerwony produkt spożywczy, który swoim wyglądem przypomina nogi kraba. Pomimo tego, że nazywane są paluszkami krabowymi, tak naprawdę niewiele wspólnego mają z krabem.

Surimi pochodzą z Japonii i oznaczają po prostu mieloną rybę. Znane są tam już od wieków i występują w wielu przepisach kulinarnych. Początkowo zapobiegały szybkiemu psuciu się ryb. Od razu po złowieniu mięso oczyszczano, dokładnie siekano i marynowano w mieszance skrobi, soli oraz przypraw. Z powstałej masy formowane były małe rolki, które gotowano albo pieczono. Z biegiem lat surimi stały się popularne na całym świecie.

W dzisiejszych czasach surimi powstaje podobnie. Zazwyczaj do produkcji wykorzystuje się mięso białych ryb, głównie morszczuka, mintaja albo dorsza. Rybie mięso jest płukane, a potem mielone. Do masy dodaje się skrobię ziemniaczaną, wodę, jajka, olej i przyprawy. Następnie formuje się z niej paluszki, które potem są gotowane, a w końcu głęboko mrożone.

Ryby wędzone. Czy są zdrowe?

Niestety, producenci surimi niezwykle często dodają do swoich wyrobów wiele wypełniaczy, substancji barwiących, zapachowych i konserwujących. Tym sposobem w znacznej większości produktów typu surimi znajdziemy benzoesan sodu, sorbinian potasu, cukier, sorbitol, węglan wapnia, glutaminian sodu itp.

Ilość kalorii w surimi nie jest duża, bo w 100 g produktu znajduje się średnio od 80 do 120 kcal w zależności od składu. Jeśli chcemy znaleźć godne uwagi surimi, wybierajmy te, w których zawartość mięsa z ryb wynosi przynajmniej 40 proc. W dobrej jakości produkcie znajdziemy w 50 proc. węglowodany, ale obecne w nim będą też białka i tłuszcze, a także witaminy z grupy B, selen i kwasy omega-3.

Surimi – jak wykorzystać?

Zjedzone raz na jakiś czas surimi na pewno nikomu nie zaszkodzi, więc warto ich przynajmniej spróbować. Paluszki krabowe są bardzo delikatne, a jednocześnie nieco słone w smaku. Ich zapach i konsystencja stanowią ciekawą kulinarną inspirację. W Polsce najczęściej przyrządzamy sałatki z surimi, ale sprawdzą się one również w innego rodzaju potrawach.

paluszki surimi
© Adobe Stock

Można jeść je prosto z paczki albo podgrzać i spożywać na ciepło. Można z ich dodatkiem zrobić pastę jajeczną ze szczypiorkiem albo omlet z mozzarellą, bo doskonale komponują się z jajkami. Paluszki krabowe często wykorzystywane są również jako jeden ze składników sushi (głównie maki), a także jako element farszu do sajgonek. Niektórzy z ich dodatkiem robią zupy, a nawet kotlety. Poznajcie kilka przepisów na potrawy z surimi.

Przepis na sałatkę z surimi

Składniki:

  • 250 g paluszków krabowych,
  • 250 g makaronu ryżowego,
  • 1 ogórek świeży,
  • ½ papryki czerwonej,
  • 100 g sera żółtego,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
  • ½ pęczka koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Makaron ryżowy łamiemy na mniejsze kawałki i przygotowujemy zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu.
  2. Surimi obieramy z foliowych opakowań i kroimy na plasterki. Obranego ogórka oraz paprykę kroimy w kostkę.
  3. Ser ścieramy na grubej tarce jarzynowej, a kukurydzę osączamy z zalewy. Składniki (bez sera) umieszczamy w jednej misce.
  4. W osobnym pojemniku mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Wszystkie składniki mieszamy razem z sosem. Sałatkę po wierzchu posypujemy startym serem.

Przepis na kotlety ziemniaczane z surimi

Składniki:

  • 400 g ziemniaków,
  • 1 niewielki por,
  • ½ czerwonej papryki,
  • 1 nieduża cebula,
  • 5 paluszków krabowych,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • ¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. W między czasie paluszki krabowe kroimy w plasterki. To samo robimy z papryką i białą częścią pora.
  2. Cebulę obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub miksujemy. Dodajemy do niej również przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
  3. W misce rozgniatamy widelcem ugotowane ziemniaki i studzimy je. Mieszamy razem wszystkie składniki, dodając do nich rozkłócone jajko.
  4. Z powstałej masy formujemy niewielkie okrągłe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni po ok. 2 minuty z każdej strony. Podajemy na ciepło.

Przepis na sałatkę z surimi i ananasem

Składniki:

  • 100 g makaronu sojowego,
  • 120 g surimi,
  • 3-4 łodygi selera naciowego,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 3-4 plastry ananasa (świeżego albo z puszki),
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki czarnuszki albo czarnego sezamu,
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Makaron łamiemy na mniejsze kawałki i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.
  2. Do makaronu dodajemy kukurydzę z puszki bez zalewy, a także pokrojone w kostkę plastry ananasa, łodygi selera naciowego oraz paluszki surimi.
  3. Dodajemy majonez, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  4. Mieszamy dokładnie z częścią nasion czarnuszki lub sezamu. Sałatkę posypujemy pozostałą częścią nasion.

Jeśli chcesz dodać swojej kuchni nieco egzotyczności, sięgnij od czasu do czasu po paluszki surimi. Zaskocz swoją rodzinę i gości.

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne