Trwa ładowanie...

Surimi – co to jest i do czego można je użyć?

Surimi, czyli paluszki krabowe, można znaleźć w prawie każdym polskim supermarkecie. Dostępne są w formie mrożonej, w zalewie albo gotowane. Z czego jednak tak naprawdę się składają i jak można je wykorzystać w kuchni?

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Surimi pochodzą z Japonii i oznaczają po prostu mieloną rybę Surimi pochodzą z Japonii i oznaczają po prostu mieloną rybę Źródło: Adobe Stock
d322i7d
d322i7d

Surimi – co to jest i z czego się składa?

Surimi to biało-różowy albo biało-czerwony produkt spożywczy, który swoim wyglądem przypomina nogi kraba. Pomimo tego, że nazywane są paluszkami krabowymi, tak naprawdę niewiele wspólnego mają z krabem.

Surimi pochodzą z Japonii i oznaczają po prostu mieloną rybę. Znane są tam już od wieków i występują w wielu przepisach kulinarnych. Początkowo zapobiegały szybkiemu psuciu się ryb. Od razu po złowieniu mięso oczyszczano, dokładnie siekano i marynowano w mieszance skrobi, soli oraz przypraw. Z powstałej masy formowane były małe rolki, które gotowano albo pieczono. Z biegiem lat surimi stały się popularne na całym świecie.

W dzisiejszych czasach surimi powstaje podobnie. Zazwyczaj do produkcji wykorzystuje się mięso białych ryb, głównie morszczuka, mintaja albo dorsza. Rybie mięso jest płukane, a potem mielone. Do masy dodaje się skrobię ziemniaczaną, wodę, jajka, olej i przyprawy. Następnie formuje się z niej paluszki, które potem są gotowane, a w końcu głęboko mrożone.

Ryby wędzone. Czy są zdrowe?

Niestety, producenci surimi niezwykle często dodają do swoich wyrobów wiele wypełniaczy, substancji barwiących, zapachowych i konserwujących. Tym sposobem w znacznej większości produktów typu surimi znajdziemy benzoesan sodu, sorbinian potasu, cukier, sorbitol, węglan wapnia, glutaminian sodu itp.

Ilość kalorii w surimi nie jest duża, bo w 100 g produktu znajduje się średnio od 80 do 120 kcal w zależności od składu. Jeśli chcemy znaleźć godne uwagi surimi, wybierajmy te, w których zawartość mięsa z ryb wynosi przynajmniej 40 proc. W dobrej jakości produkcie znajdziemy w 50 proc. węglowodany, ale obecne w nim będą też białka i tłuszcze, a także witaminy z grupy B, selen i kwasy omega-3.

d322i7d

Surimi – jak wykorzystać?

Zjedzone raz na jakiś czas surimi na pewno nikomu nie zaszkodzi, więc warto ich przynajmniej spróbować. Paluszki krabowe są bardzo delikatne, a jednocześnie nieco słone w smaku. Ich zapach i konsystencja stanowią ciekawą kulinarną inspirację. W Polsce najczęściej przyrządzamy sałatki z surimi, ale sprawdzą się one również w innego rodzaju potrawach.

paluszki surimi Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock

Można jeść je prosto z paczki albo podgrzać i spożywać na ciepło. Można z ich dodatkiem zrobić pastę jajeczną ze szczypiorkiem albo omlet z mozzarellą, bo doskonale komponują się z jajkami. Paluszki krabowe często wykorzystywane są również jako jeden ze składników sushi (głównie maki), a także jako element farszu do sajgonek. Niektórzy z ich dodatkiem robią zupy, a nawet kotlety. Poznajcie kilka przepisów na potrawy z surimi.

Przepis na sałatkę z surimi

Składniki:

  • 250 g paluszków krabowych,
  • 250 g makaronu ryżowego,
  • 1 ogórek świeży,
  • ½ papryki czerwonej,
  • 100 g sera żółtego,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
  • ½ pęczka koperku,
  • sól i pieprz do smaku.
d322i7d

Przygotowanie:

  1. Makaron ryżowy łamiemy na mniejsze kawałki i przygotowujemy zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu.
  2. Surimi obieramy z foliowych opakowań i kroimy na plasterki. Obranego ogórka oraz paprykę kroimy w kostkę.
  3. Ser ścieramy na grubej tarce jarzynowej, a kukurydzę osączamy z zalewy. Składniki (bez sera) umieszczamy w jednej misce.
  4. W osobnym pojemniku mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Wszystkie składniki mieszamy razem z sosem. Sałatkę po wierzchu posypujemy startym serem.

Przepis na kotlety ziemniaczane z surimi

Składniki:

  • 400 g ziemniaków,
  • 1 niewielki por,
  • ½ czerwonej papryki,
  • 1 nieduża cebula,
  • 5 paluszków krabowych,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • ¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia.
d322i7d

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. W między czasie paluszki krabowe kroimy w plasterki. To samo robimy z papryką i białą częścią pora.
  2. Cebulę obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub miksujemy. Dodajemy do niej również przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
  3. W misce rozgniatamy widelcem ugotowane ziemniaki i studzimy je. Mieszamy razem wszystkie składniki, dodając do nich rozkłócone jajko.
  4. Z powstałej masy formujemy niewielkie okrągłe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni po ok. 2 minuty z każdej strony. Podajemy na ciepło.

Przepis na sałatkę z surimi i ananasem

Składniki:

  • 100 g makaronu sojowego,
  • 120 g surimi,
  • 3-4 łodygi selera naciowego,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 3-4 plastry ananasa (świeżego albo z puszki),
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki czarnuszki albo czarnego sezamu,
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.
d322i7d

Przygotowanie:

  1. Makaron łamiemy na mniejsze kawałki i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.
  2. Do makaronu dodajemy kukurydzę z puszki bez zalewy, a także pokrojone w kostkę plastry ananasa, łodygi selera naciowego oraz paluszki surimi.
  3. Dodajemy majonez, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  4. Mieszamy dokładnie z częścią nasion czarnuszki lub sezamu. Sałatkę posypujemy pozostałą częścią nasion.

Jeśli chcesz dodać swojej kuchni nieco egzotyczności, sięgnij od czasu do czasu po paluszki surimi. Zaskocz swoją rodzinę i gości.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d322i7d
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d322i7d
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj