Surimi – co to jest i do czego można je użyć?

Surimi, czyli paluszki krabowe, można znaleźć w prawie każdym polskim supermarkecie. Dostępne są w formie mrożonej, w zalewie albo gotowane. Z czego jednak tak naprawdę się składają i jak można je wykorzystać w kuchni?

Paluszki kraboweSurimi pochodzą z Japonii i oznaczają po prostu mieloną rybę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Surimi – co to jest i z czego się składa?

Surimi to biało-różowy albo biało-czerwony produkt spożywczy, który swoim wyglądem przypomina nogi kraba. Pomimo tego, że nazywane są paluszkami krabowymi, tak naprawdę niewiele wspólnego mają z krabem.

Surimi pochodzą z Japonii i oznaczają po prostu mieloną rybę. Znane są tam już od wieków i występują w wielu przepisach kulinarnych. Początkowo zapobiegały szybkiemu psuciu się ryb. Od razu po złowieniu mięso oczyszczano, dokładnie siekano i marynowano w mieszance skrobi, soli oraz przypraw. Z powstałej masy formowane były małe rolki, które gotowano albo pieczono. Z biegiem lat surimi stały się popularne na całym świecie.

W dzisiejszych czasach surimi powstaje podobnie. Zazwyczaj do produkcji wykorzystuje się mięso białych ryb, głównie morszczuka, mintaja albo dorsza. Rybie mięso jest płukane, a potem mielone. Do masy dodaje się skrobię ziemniaczaną, wodę, jajka, olej i przyprawy. Następnie formuje się z niej paluszki, które potem są gotowane, a w końcu głęboko mrożone.

Ryby wędzone. Czy są zdrowe?

Niestety, producenci surimi niezwykle często dodają do swoich wyrobów wiele wypełniaczy, substancji barwiących, zapachowych i konserwujących. Tym sposobem w znacznej większości produktów typu surimi znajdziemy benzoesan sodu, sorbinian potasu, cukier, sorbitol, węglan wapnia, glutaminian sodu itp.

Ilość kalorii w surimi nie jest duża, bo w 100 g produktu znajduje się średnio od 80 do 120 kcal w zależności od składu. Jeśli chcemy znaleźć godne uwagi surimi, wybierajmy te, w których zawartość mięsa z ryb wynosi przynajmniej 40 proc. W dobrej jakości produkcie znajdziemy w 50 proc. węglowodany, ale obecne w nim będą też białka i tłuszcze, a także witaminy z grupy B, selen i kwasy omega-3.

Surimi – jak wykorzystać?

Zjedzone raz na jakiś czas surimi na pewno nikomu nie zaszkodzi, więc warto ich przynajmniej spróbować. Paluszki krabowe są bardzo delikatne, a jednocześnie nieco słone w smaku. Ich zapach i konsystencja stanowią ciekawą kulinarną inspirację. W Polsce najczęściej przyrządzamy sałatki z surimi, ale sprawdzą się one również w innego rodzaju potrawach.

paluszki surimi
© Adobe Stock

Można jeść je prosto z paczki albo podgrzać i spożywać na ciepło. Można z ich dodatkiem zrobić pastę jajeczną ze szczypiorkiem albo omlet z mozzarellą, bo doskonale komponują się z jajkami. Paluszki krabowe często wykorzystywane są również jako jeden ze składników sushi (głównie maki), a także jako element farszu do sajgonek. Niektórzy z ich dodatkiem robią zupy, a nawet kotlety. Poznajcie kilka przepisów na potrawy z surimi.

Przepis na sałatkę z surimi

Składniki:

  • 250 g paluszków krabowych,
  • 250 g makaronu ryżowego,
  • 1 ogórek świeży,
  • ½ papryki czerwonej,
  • 100 g sera żółtego,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
  • ½ pęczka koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Makaron ryżowy łamiemy na mniejsze kawałki i przygotowujemy zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu.
  2. Surimi obieramy z foliowych opakowań i kroimy na plasterki. Obranego ogórka oraz paprykę kroimy w kostkę.
  3. Ser ścieramy na grubej tarce jarzynowej, a kukurydzę osączamy z zalewy. Składniki (bez sera) umieszczamy w jednej misce.
  4. W osobnym pojemniku mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Wszystkie składniki mieszamy razem z sosem. Sałatkę po wierzchu posypujemy startym serem.

Przepis na kotlety ziemniaczane z surimi

Składniki:

  • 400 g ziemniaków,
  • 1 niewielki por,
  • ½ czerwonej papryki,
  • 1 nieduża cebula,
  • 5 paluszków krabowych,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • ¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. W między czasie paluszki krabowe kroimy w plasterki. To samo robimy z papryką i białą częścią pora.
  2. Cebulę obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub miksujemy. Dodajemy do niej również przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
  3. W misce rozgniatamy widelcem ugotowane ziemniaki i studzimy je. Mieszamy razem wszystkie składniki, dodając do nich rozkłócone jajko.
  4. Z powstałej masy formujemy niewielkie okrągłe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni po ok. 2 minuty z każdej strony. Podajemy na ciepło.

Przepis na sałatkę z surimi i ananasem

Składniki:

  • 100 g makaronu sojowego,
  • 120 g surimi,
  • 3-4 łodygi selera naciowego,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 3-4 plastry ananasa (świeżego albo z puszki),
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki czarnuszki albo czarnego sezamu,
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Makaron łamiemy na mniejsze kawałki i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.
  2. Do makaronu dodajemy kukurydzę z puszki bez zalewy, a także pokrojone w kostkę plastry ananasa, łodygi selera naciowego oraz paluszki surimi.
  3. Dodajemy majonez, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  4. Mieszamy dokładnie z częścią nasion czarnuszki lub sezamu. Sałatkę posypujemy pozostałą częścią nasion.

Jeśli chcesz dodać swojej kuchni nieco egzotyczności, sięgnij od czasu do czasu po paluszki surimi. Zaskocz swoją rodzinę i gości.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇