Surimi – co to jest i do czego można je użyć?
Surimi, czyli paluszki krabowe, można znaleźć w prawie każdym polskim supermarkecie. Dostępne są w formie mrożonej, w zalewie albo gotowane. Z czego jednak tak naprawdę się składają i jak można je wykorzystać w kuchni?
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Surimi – co to jest i z czego się składa?
Surimi to biało-różowy albo biało-czerwony produkt spożywczy, który swoim wyglądem przypomina nogi kraba. Pomimo tego, że nazywane są paluszkami krabowymi, tak naprawdę niewiele wspólnego mają z krabem.
Surimi pochodzą z Japonii i oznaczają po prostu mieloną rybę. Znane są tam już od wieków i występują w wielu przepisach kulinarnych. Początkowo zapobiegały szybkiemu psuciu się ryb. Od razu po złowieniu mięso oczyszczano, dokładnie siekano i marynowano w mieszance skrobi, soli oraz przypraw. Z powstałej masy formowane były małe rolki, które gotowano albo pieczono. Z biegiem lat surimi stały się popularne na całym świecie.
W dzisiejszych czasach surimi powstaje podobnie. Zazwyczaj do produkcji wykorzystuje się mięso białych ryb, głównie morszczuka, mintaja albo dorsza. Rybie mięso jest płukane, a potem mielone. Do masy dodaje się skrobię ziemniaczaną, wodę, jajka, olej i przyprawy. Następnie formuje się z niej paluszki, które potem są gotowane, a w końcu głęboko mrożone.
Ryby wędzone. Czy są zdrowe?
Niestety, producenci surimi niezwykle często dodają do swoich wyrobów wiele wypełniaczy, substancji barwiących, zapachowych i konserwujących. Tym sposobem w znacznej większości produktów typu surimi znajdziemy benzoesan sodu, sorbinian potasu, cukier, sorbitol, węglan wapnia, glutaminian sodu itp.
Ilość kalorii w surimi nie jest duża, bo w 100 g produktu znajduje się średnio od 80 do 120 kcal w zależności od składu. Jeśli chcemy znaleźć godne uwagi surimi, wybierajmy te, w których zawartość mięsa z ryb wynosi przynajmniej 40 proc. W dobrej jakości produkcie znajdziemy w 50 proc. węglowodany, ale obecne w nim będą też białka i tłuszcze, a także witaminy z grupy B, selen i kwasy omega-3.
Surimi – jak wykorzystać?
Zjedzone raz na jakiś czas surimi na pewno nikomu nie zaszkodzi, więc warto ich przynajmniej spróbować. Paluszki krabowe są bardzo delikatne, a jednocześnie nieco słone w smaku. Ich zapach i konsystencja stanowią ciekawą kulinarną inspirację. W Polsce najczęściej przyrządzamy sałatki z surimi, ale sprawdzą się one również w innego rodzaju potrawach.
Można jeść je prosto z paczki albo podgrzać i spożywać na ciepło. Można z ich dodatkiem zrobić pastę jajeczną ze szczypiorkiem albo omlet z mozzarellą, bo doskonale komponują się z jajkami. Paluszki krabowe często wykorzystywane są również jako jeden ze składników sushi (głównie maki), a także jako element farszu do sajgonek. Niektórzy z ich dodatkiem robią zupy, a nawet kotlety. Poznajcie kilka przepisów na potrawy z surimi.
Przepis na sałatkę z surimi
Składniki:
- 250 g paluszków krabowych,
- 250 g makaronu ryżowego,
- 1 ogórek świeży,
- ½ papryki czerwonej,
- 100 g sera żółtego,
- 1 puszka kukurydzy,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
- ½ pęczka koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Makaron ryżowy łamiemy na mniejsze kawałki i przygotowujemy zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu.
- Surimi obieramy z foliowych opakowań i kroimy na plasterki. Obranego ogórka oraz paprykę kroimy w kostkę.
- Ser ścieramy na grubej tarce jarzynowej, a kukurydzę osączamy z zalewy. Składniki (bez sera) umieszczamy w jednej misce.
- W osobnym pojemniku mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Wszystkie składniki mieszamy razem z sosem. Sałatkę po wierzchu posypujemy startym serem.
Przepis na kotlety ziemniaczane z surimi
Składniki:
- 400 g ziemniaków,
- 1 niewielki por,
- ½ czerwonej papryki,
- 1 nieduża cebula,
- 5 paluszków krabowych,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- ¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu,
- sól do smaku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. W między czasie paluszki krabowe kroimy w plasterki. To samo robimy z papryką i białą częścią pora.
- Cebulę obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub miksujemy. Dodajemy do niej również przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
- W misce rozgniatamy widelcem ugotowane ziemniaki i studzimy je. Mieszamy razem wszystkie składniki, dodając do nich rozkłócone jajko.
- Z powstałej masy formujemy niewielkie okrągłe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni po ok. 2 minuty z każdej strony. Podajemy na ciepło.
Przepis na sałatkę z surimi i ananasem
Składniki:
- 100 g makaronu sojowego,
- 120 g surimi,
- 3-4 łodygi selera naciowego,
- 1 puszka kukurydzy,
- 3-4 plastry ananasa (świeżego albo z puszki),
- 4 łyżki majonezu,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki czarnuszki albo czarnego sezamu,
- sok wyciśnięty z ½ cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Makaron łamiemy na mniejsze kawałki i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.
- Do makaronu dodajemy kukurydzę z puszki bez zalewy, a także pokrojone w kostkę plastry ananasa, łodygi selera naciowego oraz paluszki surimi.
- Dodajemy majonez, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Mieszamy dokładnie z częścią nasion czarnuszki lub sezamu. Sałatkę posypujemy pozostałą częścią nasion.
Jeśli chcesz dodać swojej kuchni nieco egzotyczności, sięgnij od czasu do czasu po paluszki surimi. Zaskocz swoją rodzinę i gości.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.