Nadziewana kapusta po japońsku. Smakuje genialnie

Co robi przepis na nadziewane liście kapusty w książce o kuchni japońskiej? Czyżby były nadziane rybą i kwiatami wiśni? Ależ skąd. Podobne gołąbki robiła twoja polska babcia. Kuchnia yoshoku bywa zaskakująca. Wiele dań "w zachodnim stylu" wyewoluowało, tak że wyglądają i smakują bardzo japońsko. Inne jednak – jak te nadziewane liście kapusty – niemal nie różnią się od oryginału, a jednak Japończycy uznają je za własne. Duszenie w dashi sprawia, że kapusta nabiera przyjemnego posmaku wędzenia i umami, poza tym jest to jednak danie, które nie zmieniło się, odkąd przybyło do Japonii z Europy.

Nadziewana kapusta po japońsku. Smakuje genialnieNadziewana kapusta po japońsku. Smakuje genialnie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 duża głowa kapusty
  • 680 g mielonej wołowiny (im tłustsza, tym lepsza)
  • 1 duże rozkłócone jajko
  • ½ drobno posiekanej cebuli
  • ½ szklanki panko
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 szklanki dashi
  • 2 puszki (800 ml) pomidorów

Przepis

  • Duży garnek napełnij do połowy wodą i doprowadź ją do wrzenia. Uważnie wytnij głąb kapusty
  • (nie musisz usunąć całego) i odchyl zewnętrzne liście. Wbij widelec w dziurę, w której znajdował się głąb, i zanurz całą główkę we wrzątku. Delikatnie poruszaj nią, żeby zanurzyć wszystkie zewnętrzne liście, po czym użyj drugiego widelca, żeby je oderwać i pozostawić w wodzie. Potrzebujesz 7-8 nienaruszonych, dużych liści. Kiedy będziesz mieć ich dość, zmniejsz ogień, wyciągnij głowę kapusty i gotuj liście przez 8 minut. W tym czasie przygotuj miskę z wodą i lodem. Odcedź ugotowane liście kapusty, a następnie zanurz je w lodowatej wodzie i osusz. Resztę kapusty zachowaj na inną okazję.
  • Palcami wymieszaj w misce mieloną wołowinę, jajko, cebulę, panko, keczup, sos sojowy i sól,
  • aż wszystkie składniki się połączą.
  • Połóż na blacie liść kapusty i umieść na jego środku około ½ szklanki mięsa z dodatkami. Zawiń boki liścia, a następnie zroluj go od dołu, by uformować walec. Przy pomocy wykałaczek zepnij rolkę. Powtórz te same czynności z resztą liści i nadzienia.
  • W żeliwnym rondlu lub innym garnku o grubym dnie wymieszaj dashi z pomidorami. Ustaw na średnim ogniu. Zanurz w płynie paczuszki z kapusty. Nie martw się, jeśli nie wszystkie się zmieszczą – możesz poruszać nimi w czasie gotowania. Doprowadź płyn do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około godziny, aż kapusta będzie całkiem miękka, a mięso w pełni ugotowane.
  • Na każdym z talerzy ułóż jeden lub dwa gołąbki (pamiętaj, żeby usunąć wykałaczki) i polej je sosem pomidorowym.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości