Katsudon – japoński schabowy. Kubki smakowe eksplodują

Masz ochotę na kotleta schabowego w trochę bardziej egzotycznej odsłonie? Przygotuj katsudon, czyli jedną z najpopularniejszych potraw współczesnej Japonii, serwowaną zarówno w ekskluzywnych restauracjach, jak i w… automatach. Zadanie jest bardzo proste, zaś efekt końcowy naprawdę pyszny.

Katsudon to potrawa smaczna i prosta do przygotowania Katsudon to potrawa smaczna i prosta do przygotowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
46

Nazwa tej potrawy to zbitka japońskich słów "katsu" (panierowany kotlet) oraz "don" – miska. Katsu oznacza też zwycięstwo, dlatego przysmak jest chętnie jadany przed egzaminami przez uczniów i studentów, a także sportowców, których czekają ważne zawody. Schabowy z ryżem, jajkiem i cebulą ma im zagwarantować sukces.

Katsudon jest dziś jedną z najpopularniejszych potraw w Japonii. Znajdziemy ją w menu niezliczonej liczby restauracji czy barów oferujących dania typu fast-food, pojawia się nawet w ulicznych automatach z jedzeniem.

Przysmak ma jednak dość krótką historię, sięgającą lat 20. XX wieku. Jego twórcą był ponoć Keiniro Nakanishi, który, zanim został znanym naukowcem związanym z prestiżowym tokijskim Uniwersytetem Waseda, uczęszczał do pobliskiego liceum i stołował się w jednym z okolicznych barów. Znudzony serwowanymi tam monotonnymi posiłkami, zaprezentował szefowi kuchni własną propozycję, czyli panierowany kotlet schabowy na ryżu, podawany z lekko ściętymi jajkami i odpowiednio doprawioną, duszoną cebulą.

Idealny schabowy. Podpowiadamy jak go przyrządzić

Danie trafiło do menu lokalu i szybko zyskało powszechne uznanie, najpierw w Tokio, później w całej Japonii. Z czasem pojawiły się jego lokalna odsłony, np. w regionie Niigata mięso przed smażeniem moczy się w sosie sojowym, zaś w mieście Mizunami jajko, przed dodaniem do potrawy, zagęszcza się skrobią, przez co przybiera konsystencję kisielu.

Katsudon to potrawa smaczna i prosta do przygotowania. Może być ciekawą propozycją dla miłośników tradycyjnego schabowego podawanego z ziemniakami i zasmażaną kapustą.

Schab wieprzowy – wartości odżywcze

Bazą potrawy jest oczywiście kotlet ze schabu wieprzowego, który – o ile pochodzi od sprawdzonego dostawcy – stanowi produkt o sporych wartościach odżywczych.

Dostarcza dużo cennych białek zawierających wszystkie aminokwasy egzogenne, i to w optymalnych proporcjach. W porównaniu z mięsem wołowym wyróżnia się korzystniejszym profilem kwasów tłuszczowych – niższą zawartością kwasów nasyconych i znacznie wyższą wielonienasyconych. Kryje w sobie mniej cholesterolu niż drób, jest od niego także mniej kaloryczny (100 g schabu dostarcza 152 kcal, a taka sama porcja kurczaka – 158 kcal).

Katsudon
Katsudon © Adobe Stock

Schab dostarcza niewiele sodu, co w połączeniu z wysoką zawartością cennego potasu przemawia za zasadnością jego stosowania w diecie osób borykających się z podwyższonym ciśnieniem tętniczym. Wieprzowina jest też bogatym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza oraz witaminy E, jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy powstrzymujących m.in. procesy starzenia organizmu (nieprzypadkowo bywa nazywana "witaminą młodości").

Przepis na katsudon

W Polsce schabowego przed smażeniem obtaczamy zwykle w mące, jajku i bułce tartej, Japończycy wykorzystują zaś panko, czyli panierkę rozsławioną przez znaną telewizyjną kucharkę Nigellę Lawson. Podobnie jak bułkę tartą przygotowuje się ją z rozdrobnionego, wysuszonego pieczywa (białą – z samego miąższu, ciemną – z dodatkiem skórki chleba), jednak w panko jego kawałki są większe i przypominają płatki. Dzięki temu zapewniają potrawom większą chrupkość, a przede wszystkim nie wchłaniają tak dużych ilości tłuszczu. Panko możemy kupić w wielu delikatesach internetowych.

Schabowy do katsudon powinien być lekko rozbity tłuczkiem, następnie doprawiony solą i pieprzem, posypany mąką, obtoczony w jajku, a na koniec w panko. W odróżnieniu od polskich receptur, japońskiego kotleta nie smaży się na smalcu, lecz oleju roślinnym (możemy użyć rzepakowego). Obróbka powinna trwać 5-6 minut, z każdej strony.

Później schabowe zdejmujemy z patelni, a na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy nabierze złocistego koloru dolewamy sos przygotowany z także dostępnego w Polsce bulionu dashi (pół szklanki), sosu sojowego (łyżka), wina mirin (2 łyżeczki) i cukru (2 łyżeczki). Na wierzchu układamy pokrojonego w dość grube paski schabowego i wlewamy dwa rozkłócone jajka. Wszystko dusimy, aż do momentu ścięcia jajek (nie powinny być przesmażone).

Potrawę dzielimy na porcje i przekładamy do miseczek ze świeżo ugotowanym ryżem. Posypujemy grubo pokrojonym szczypiorkiem. Katsudon podajemy na ciepło.

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm