Kurczak w curry. Smaczny i prosty obiad na szybko
Banalnie prosty w przygotowaniu i pyszny pomysł na obiad. Wyśmienity kurczak z fasolką szparagową. Danie, do którego będziesz wracać. Podajemy z ryżem lub makaronem. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia indyjska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 cm korzenia imbiru
- 450 g fasolki szparagowej
- 2 papryki, czerwona, żółta
- olej do smażenia
- 150 ml śmietany 30 proc.
- sól
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 łyżka kurkumy
Przepis
- Mięso myję, osuszam, usuwam błonki i kroję w kostkę. Doprawiam przyprawą curry oraz solą.
- Cebulę, czosnek, imbir obieram i kroję bardzo drobno, a czosnek przeciskam przez praskę. Smażę na rozgrzanym oleju.
- Dodaję mięso i smażę około 10 minut. Po tym czasie dodaję fasolkę szparagową oraz umyte, osuszone, oczyszczone z nasion i pokrojone w paseczki papryki.
- Podlewam jedną szklanką wody, wsypuję kurkumę oraz sól i gotuję 10 minut.
- Na koniec wlewam śmietanę, 2 minutki gotuję. Podaję z ryżem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl