Kurczak w curry. Smaczny i prosty obiad na szybko

Banalnie prosty w przygotowaniu i pyszny pomysł na obiad. Wyśmienity kurczak z fasolką szparagową. Danie, do którego będziesz wracać. Podajemy z ryżem lub makaronem. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Kurczaka w curry. Smaczny i prosty obiad na szybkoKurczaka w curry. Smaczny i prosty obiad na szybko
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 450 g fasolki szparagowej
  • 2 papryki, czerwona, żółta
  • olej do smażenia
  • 150 ml śmietany 30 proc.
  • sól
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżka kurkumy

Przepis

  • Mięso myję, osuszam, usuwam błonki i kroję w kostkę. Doprawiam przyprawą curry oraz solą.
  • Cebulę, czosnek, imbir obieram i kroję bardzo drobno, a czosnek przeciskam przez praskę. Smażę na rozgrzanym oleju.
  • Dodaję mięso i smażę około 10 minut. Po tym czasie dodaję fasolkę szparagową oraz umyte, osuszone, oczyszczone z nasion i pokrojone w paseczki papryki.
  • Podlewam jedną szklanką wody, wsypuję kurkumę oraz sól i gotuję 10 minut.
  • Na koniec wlewam śmietanę, 2 minutki gotuję. Podaję z ryżem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja