Mozaika smaków i zapachów
Kuchnia indyjska urzeka magią smaków i aromatów. W Indiach główny posiłek spożywa się w godzinach wieczornych, a potrawy podaje się na okrągłych tacach o dużych rozmiarach.
Na północy kraju jest obfita w mięsa i gęste sosy. Obfituje w dania z kurczaka, baraniny i koziny. Na południu natomiast ludzie preferują dietę wegetariańską opartą na warzywach strączkowych. Mięso w południowych Indiach jest jadane rzadko, za to dużą popularnością cieszą się potrawy mączne, np. dosa, czyli naleśniki przyrządzone z mąki ryżowej. Indie są krajem przypraw, dominują tu: cynamon, kardamon, kurkuma, imbir i kolendra. Kuchnia indyjska zaskakuje różnorodnością nie tylko smaków, zapachów, ale i kolorów.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kultura przypraw
Przyprawy w Indiach dodaje się do wszystkiego - do mięs, warzyw, deserów, a nawet napojów. Podstawową przyprawą kuchni indyjskiej jest kurkuma, która ma właściwości antynowotworowe i bakteriobójcze. W Indiach często spotkamy też kardamon, kmin oraz kolendrę, dzięki którym organizm lepiej trawi posiłki i nie doświadcza problemów żołądkowych.
Curry
Curry to nic innego jak sos, którym polewa się ryż lub inne danie kuchni indyjskiej. W zależności od regionu Indii jada się je z ryżem lub różnymi rodzajami pieczywa, pieczonymi z mąki pszennej, kukurydzianej czy prosa. Curry swój smak zawdzięcza korzennym przyprawom smażonym na klarowanym maśle.
Butter chicken
Kurczak maślany to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Sercem tej potrawy jest sos - pyszny, niezwykle aromatyczny i całkiem pikantny. Wielowymiarowość smaku zawdzięcza liczbie przypraw, którą dodaje się do przygotowania tego dania i która może przyprawić o zawrót głowy. Kurczak maślany robi się praktycznie sam. Wystarczy wrzucać w odpowiednim momencie poszczególne składniki na patelnię i gotowe.
Mango lassi
Mango lassi to indyjski napój na bazie jogurtu, który zyskuje coraz większą popularność. Jest świetną alternatywą dla letniej lemoniady czy owocowych kontaktów, ponieważ jest to równie orzeźwiający napój. Pasuje do kuchni indyjskiej, ponieważ dzięki zawartości jogurtu łagodzi uczucie pieczenia, po zjedzeniu ostrego posiłku. Mango lassi to mieszanka jogurtu, wody i soli lub cukru oraz zblendowanego mango. Bardziej wschodni smak uzyskamy dzięki dodaniu kminu, szafranu lub liści kolendry.
Zupa dhal
Nazwą dhal określa się w Indiach wszystkie rośliny strączkowe, ale oprócz tego jest to indyjska zupa z czerwonej soczewicy. To danie, które dość często pojawia się na wegetariańskich stołach. Jest aromatyczne, pikantne, rozgrzewające i bardzo sycące. Zupa pięknie pachnie, a dodatek mleka kokosowego i dużej ilości przypraw czyni ją niezwykle gęstą. Tradycyjnie w zupie musi się znaleźć kolendra, kmin, imbir, chilli, biała gorczyca i czosnek. Świetnie komponuje się z indyjskim chlebkiem naan.
Pakora
Pakora to popularna przystawka lub przekąska w kuchni indyjskiej. Kawałki warzyw i owoców zanurza się w cieście z besanu, które wykonane jest z mąki z ciecierzycy. Pakora przygotowywana jest głównie na hinduskie przyjęcia i śluby.
Gajar ka halwa
Jest to indyjski deser na bogato przyrządzany z marchewki, mleka i orzechów. Delikatnie karmelizowane warzywo z dodatkiem kardamonu w mleku to najbardziej popularny pudding w tym regionie świata. Chociaż deser zapowiada się niezbyt obiecująco, smakuje wyśmienicie.