Adrian Zandberg uwielbia gotować. Podał przepis na indyjski ser paneer

Okazuje się, że Adrian Zandberg oprócz zamiłowania do polityki, pała miłością do gotowania. W wolnej chwili przygotowuje potrawy z całego świata. Teraz polityk zdradził swój przepis na potrawę kuchni indyjskiej.

Poseł Adrian Zandberg podczas przerwy w obradach w Sejmie
Źródło zdjęć: © PAP
Dominika Czerniszewska

Adrian Zandberg w rozmowie z "Faktem" zdradził, że w domu bardzo często gotuje. Ponoć wychodzi mu tu całkiem nieźle. Miłością do kuchni zaraził się w 2007 roku, gdy pisał doktorat. – Niestety, opuściłem się w trakcie kampanii wyborczej, bo przez większość tygodnia nie było mnie w domu. Teraz nadrabiam zaległości – powiedział.

W dzienniku przeczytamy również, że uwielbia kuchnię azjatycką i polską. – Jestem wielkim fanem klusek z makiem. Cenię barszcz z grzybowymi uszkami, który robimy wspólnie, całą rodziną – oznajmia polityk. Okazuje się jednak, że to potrawa indyjska skradła jego serce. – Bardzo lubię potrawy z domowego sera paneer, który robi się banalnie prosto – przyznaje. Paneer jest rodzajem twarogu, który wytwarzany jest ze świeżego mleka krowiego zakwaszanego sokiem z cytryny lub limonki. Jest szeroko wykorzystany w kuchni indyjskiej, zwłaszcza w potrawach wegetariańskich, np. curry.

Ser można przyrządzić na tysiąc sposobów. Polityk podał "Faktowi" swój przepis. – Lubię ten najprostszy: podduszony z garam masalą, imbirem i cebulą w pomidorach – wyjaśnił.

Przepis na ser paneer wg Adriana Zandberga

Składniki:

  • 1 litr mleka,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka ziół garam masala,
  • 1 cebula,
  • kilka pomidorów suszonych (lub zwykłych)

Przygotowanie:
Zagotować mleko dodając sok z cytryny. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i mieszać, aż oddzieli się serwatka. Wywar przelać na drobne sitko wyłożone bawełnianą tkaniną. Odcisnąć i zostawić z czymś ciężkim dociskającym od góry, tak by skapywało. Ser jest gotowy do spożycia po godzinie. Pokroić, dodać pomidory, cebulę (według uznania), posypać ziołami.

Źródło: "Fakt"

Zobacz także: Hanna i przyjaciele. Maciej Zień w kuchni Lis

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść