Adrian Zandberg uwielbia gotować. Podał przepis na indyjski ser paneer

Okazuje się, że Adrian Zandberg oprócz zamiłowania do polityki, pała miłością do gotowania. W wolnej chwili przygotowuje potrawy z całego świata. Teraz polityk zdradził swój przepis na potrawę kuchni indyjskiej.

Poseł Adrian Zandberg podczas przerwy w obradach w Sejmie
Źródło zdjęć: © PAP
Dominika Czerniszewska

Adrian Zandberg w rozmowie z "Faktem" zdradził, że w domu bardzo często gotuje. Ponoć wychodzi mu tu całkiem nieźle. Miłością do kuchni zaraził się w 2007 roku, gdy pisał doktorat. – Niestety, opuściłem się w trakcie kampanii wyborczej, bo przez większość tygodnia nie było mnie w domu. Teraz nadrabiam zaległości – powiedział.

W dzienniku przeczytamy również, że uwielbia kuchnię azjatycką i polską. – Jestem wielkim fanem klusek z makiem. Cenię barszcz z grzybowymi uszkami, który robimy wspólnie, całą rodziną – oznajmia polityk. Okazuje się jednak, że to potrawa indyjska skradła jego serce. – Bardzo lubię potrawy z domowego sera paneer, który robi się banalnie prosto – przyznaje. Paneer jest rodzajem twarogu, który wytwarzany jest ze świeżego mleka krowiego zakwaszanego sokiem z cytryny lub limonki. Jest szeroko wykorzystany w kuchni indyjskiej, zwłaszcza w potrawach wegetariańskich, np. curry.

Ser można przyrządzić na tysiąc sposobów. Polityk podał "Faktowi" swój przepis. – Lubię ten najprostszy: podduszony z garam masalą, imbirem i cebulą w pomidorach – wyjaśnił.

Przepis na ser paneer wg Adriana Zandberga

Składniki:

  • 1 litr mleka,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka ziół garam masala,
  • 1 cebula,
  • kilka pomidorów suszonych (lub zwykłych)

Przygotowanie:
Zagotować mleko dodając sok z cytryny. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i mieszać, aż oddzieli się serwatka. Wywar przelać na drobne sitko wyłożone bawełnianą tkaniną. Odcisnąć i zostawić z czymś ciężkim dociskającym od góry, tak by skapywało. Ser jest gotowy do spożycia po godzinie. Pokroić, dodać pomidory, cebulę (według uznania), posypać ziołami.

Źródło: "Fakt"

Zobacz także: Hanna i przyjaciele. Maciej Zień w kuchni Lis

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm