Adrian Zandberg uwielbia gotować. Podał przepis na indyjski ser paneer

Okazuje się, że Adrian Zandberg oprócz zamiłowania do polityki, pała miłością do gotowania. W wolnej chwili przygotowuje potrawy z całego świata. Teraz polityk zdradził swój przepis na potrawę kuchni indyjskiej.

Poseł Adrian Zandberg podczas przerwy w obradach w Sejmie
Źródło zdjęć: © PAP
Dominika Czerniszewska

Adrian Zandberg w rozmowie z "Faktem" zdradził, że w domu bardzo często gotuje. Ponoć wychodzi mu tu całkiem nieźle. Miłością do kuchni zaraził się w 2007 roku, gdy pisał doktorat. – Niestety, opuściłem się w trakcie kampanii wyborczej, bo przez większość tygodnia nie było mnie w domu. Teraz nadrabiam zaległości – powiedział.

W dzienniku przeczytamy również, że uwielbia kuchnię azjatycką i polską. – Jestem wielkim fanem klusek z makiem. Cenię barszcz z grzybowymi uszkami, który robimy wspólnie, całą rodziną – oznajmia polityk. Okazuje się jednak, że to potrawa indyjska skradła jego serce. – Bardzo lubię potrawy z domowego sera paneer, który robi się banalnie prosto – przyznaje. Paneer jest rodzajem twarogu, który wytwarzany jest ze świeżego mleka krowiego zakwaszanego sokiem z cytryny lub limonki. Jest szeroko wykorzystany w kuchni indyjskiej, zwłaszcza w potrawach wegetariańskich, np. curry.

Ser można przyrządzić na tysiąc sposobów. Polityk podał "Faktowi" swój przepis. – Lubię ten najprostszy: podduszony z garam masalą, imbirem i cebulą w pomidorach – wyjaśnił.

Przepis na ser paneer wg Adriana Zandberga

Składniki:

  • 1 litr mleka,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka ziół garam masala,
  • 1 cebula,
  • kilka pomidorów suszonych (lub zwykłych)

Przygotowanie:
Zagotować mleko dodając sok z cytryny. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i mieszać, aż oddzieli się serwatka. Wywar przelać na drobne sitko wyłożone bawełnianą tkaniną. Odcisnąć i zostawić z czymś ciężkim dociskającym od góry, tak by skapywało. Ser jest gotowy do spożycia po godzinie. Pokroić, dodać pomidory, cebulę (według uznania), posypać ziołami.

Źródło: "Fakt"

Zobacz także: Hanna i przyjaciele. Maciej Zień w kuchni Lis

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów