Kurczak z warzywami w sosie ze śmietany z curry

- Wystarczy naprawdę niewielka porcja takiego dania, a już będziecie czuli sytość, a po posiłku długo nie będziecie odczuwać głodu. W zasadzie podstawą jest kurczak, a warzywa możecie dać, jakie macie pod ręką, ważne są tutaj także suszone pomidory, które nadają fajnego charakteru i smaku. Koniecznie spróbujcie takiej wersji - pisze autorka bloga "Kulinarna Maniusia".

Kurczak z warzywami w sosie ze śmietany z curryKurczak z warzywami w sosie ze śmietany z curry
Marzena Szkodzińska

Składniki

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
  • kawałek kalafiora
  • 100 g zielonego groszku (użyłam mrożonego)
  • mała czerwona papryka
  • sześć pomidorów suszonych
  • 200 g pieczarek
  • 500 ml śmietany 30 proc.
  • sól i pieprz
  • czosnek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • suszona bazylia
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta kurkumy
  • świeży koperek
  • 2 łyżki oleju

Przepis

Mięso z kurczaka kroimy na większe kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i bazylią. Mięso podsmażamy na rumiano na patelni z łyżką oleju i odkładamy.

Przepis

Kroimy pieczarki w plasterki. Podsmażamy na patelni z łyżką oleju. Przyprawiamy solą. Dodajemy kalafiora podzielonego na małe różyczki, paprykę pokrojoną w kostkę, pomidory suszone pokrojone na mniejsze kawałki oraz groszek i fasolkę. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem kilka minut.

Przepis

Śmietanę przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem, dodajemy curry i kurkumę i wlewamy do warzyw. Dodajemy kurczaka i jeszcze wszystko razem dusimy 5 minut pod przykryciem na małym ogniu. W razie potrzeby możemy dodać odrobinkę wody, aby sos był bardziej rzadki lub odparować na większym ogniu przez kilka minut, gdyby był zbyt gęsty - to już jak lubicie.

Przepis

Posypujemy koperkiem. Mięso podajemy z ryżem pełnoziarnistym lub makaronem.

Przepis

Taka mała rada dla osób z insulinoopornością czy pcos - ugotujcie makaron lub ryż wieczorem i schłodźcie go przez noc w lodówce, podgrzejcie przed podaniem. Taki schłodzony ryż lub makaron będzie dla nas lepszy.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw