Pomoże przetrwać najchłodniejsze dni. Najprostszy przepis na curry

W kuchni warto mieć ciecierzycę. Te niepozorne ziarenka to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych i doskonała baza do wielu dań - past, zup, kotlecików czy gulaszy. Katarzyna, autorka bloga "Kwelka gotuje" zaproponowała przepis na bezmięsne curry z ciecierzycą w roli głównej. Danie jest szybkie (pod warunkiem, że wcześniej namoczycie i ugotujecie ciecierzycę), rozgrzewające i bardzo sycące. Idealne na zimę.

Pomoże przetrwać najchłodniejsze dni. Najprostszy przepis na curryPomoże przetrwać najchłodniejsze dni. Najprostszy przepis na curry
Katarzyna Kwella

Składniki

  • 200 g ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 cm startego imbiru
  • mała papryczka chilli
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 400 g pomidorów z puszki lub świeżych
  • sól i pieprz do smaku
  • kolendra lub natka pietruszki

Przepis

  • Ciecierzycę namocz na noc, a następnie ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  • W garnku podsmaż pokrojoną cebulę. Dodaj pokrojoną papryczkę chilli, przyprawy i czosnek i smaż przez około 2 min.
  • Dodaj pomidory z puszki lub świeże pokrojone, wlej 100 ml wody i gotuj 10 min.
  • Po tym czasie wrzuć ugotowaną ciecierzycę i gotuj jeszcze 5 min.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe curry posyp natką lub kolendrą.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw