Trwa ładowanie...

Kuchnia indyjska w polskim domu. Tych przypraw nie może zabraknąć

Kuchnia indyjska zyskuje coraz większą popularność. Jest sycąca, aromatyczna i wyjątkowo smaczna. Oczywiście, Indie to ogromny kraj, więc potrawy z północy są inne od tych, jakie znajdziemy w centralnej części subkontynentu czy na południu. A jednak każdy region łączy jedno – przyprawy i dodatki. Możemy włączyć je także do naszych rodzimych przepisów, nadając im orientalny charakter. Co powinniśmy mieć w naszej domowej spiżarni, by w pełni korzystać z indyjskich smaków? Sprawdźmy.

Kuchnia indyjska jest pełna smaku i aromatuKuchnia indyjska jest pełna smaku i aromatuŹródło: 123RF
d1e9kl6
d1e9kl6

Liście curry

Liście rośliny curry to zupełnie nie to samo jak przyprawa curry. Bogate w witaminę C liście, mają bardzo specyficzny smak i zapach. Używa ich się zarówno do potraw rybnych, jak i wegetariańskich. Są niezbędne w chutneyach, czyli konfiturach z dodatkiem ostrej papryczki. W Polsce możemy kupić mrożone świeże liście, ale najczęściej dostaniemy suszone. Przed gotowaniem należy je namoczyć. Najlepszy aromat uzyskamy, lekko podsmażając liście curry na oleju.

Kmin rzymski

Charakterystyczny zapach potraw indyjskich to w dużej mierze zasługa kminu rzymskiego. Ten pochodzący z Indii jest bardziej ostry niż występujący chociażby w Azji Mniejszej, jest również o wiele bardziej aromatyczny, należy więc używać go z umiarem. Kmin powinniśmy kupować w całych ziarnach, bo mielony bardzo szybko wietrzeje. Ziarna najlepiej rozgniatać w moździerzu, choć możemy je również zmielić w młynku do kawy.

 Kurkuma

Kuchnia indyjska jest bardzo kolorowa, a to przede wszystkim zasługa kurkumy, rośliny podobnej do imbiru. Kłącza kurkumy są intensywnie żółte i mają ostry smak. Kupimy je w polskich sklepach w stanie świeżym, choć bardziej popularna jest kurkuma mielona. Dodaje się ją przede wszystkim do sosów i zup. Daje piękny kolor i aromat. Używając świeżej kurkumy należy założyć rękawiczki. Bardzo mocno bowiem farbuje skórę.

Błędy przy odchudzaniu. Sprawdź, czy ich nie popełniasz

 Zielone chili

Egzotyczne kuchnie zazwyczaj słyną ze swojej ostrości. Zielone indyjskie chili nie jest tak mocne, jak papryczki pochodzące chociażby z Meksyku. Używa się ich z umiarem, często wyrzucając pestki. Zielone chili jest słodkawe, dodaje się je do zup i potraw duszonych. Często również znajdziemy je w surówkach i sałatkach.

d1e9kl6

 Asafetyda

Ta charakterystyczna dla kuchni indyjskiej przyprawa nie ma wielu zwolenników poza Indiami. Jej zapach bowiem to mieszanina zgniłej cebuli, czosnku i zepsutych ryb. Asafetyda to żywica z rośliny o nazwie zapaliczka cuchnąca. A skąd jej popularność w Indiach? Asafetyda znakomicie pomaga przy wzdęciach, więc dodaje się ją do bardzo rozpowszechnionych w tym kraju potraw z roślin strączkowych.

 Garam masala

Mieszanina kolendry, kminu rzymskiego, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, pieprzu, kardamonu, goździków, fenkułu i liści laurowych to właśnie garam masala, przyprawa, bez której nie ma kuchni indyjskiej. Dodaje się ją praktycznie do wszystkiego, nawet do deserów. Pamiętajmy jednak, że aromatyczny efekt garam masali zniknie, gdy będziemy ją gotować zbyt długo. Należy ją dodawać pod sam koniec gotowania.

 Curry

Curry to kolejna, bardzo charakterystyczna mieszanka różnych przypraw. Odmian proszku curry jest bardzo dużo. Mieszanka ta nadaje daniom charakterystyczny, lekko pomarańczowy kolor. Niektóre curry są ostre, inne bardziej łagodne. Wszystkie łączy jedno – wspaniały zapach i smak

Masło klarowane

I na koniec tłuszcz, dzięki któremu smażone lub duszone potrawy indyjskie są tak delikatne. W Indiach używa się przede wszystkim masła klarowanego, czyli ghee. Możemy je kupić w sklepach z orientalną żywnością, możemy również zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy rozpuścić dwie kostki masła, podgrzewać je i zbierać delikatnie łyżką białko, które ścina się na wierzchu. Masło klarowane się nie przypala i ma wspaniały, lekko orzechowy smak.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1e9kl6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1e9kl6
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj