Co to jest dal i jak go zrobić?

Oto danie, które można przygotować z dowolnych warzyw i strączków. Dal, potrawa kuchni indyjskiej, jest aromatyczny i sycący. Zaserwowany z ryżem tworzy rozgrzewającą propozycję dla wszystkich domowników. Ze względu na wysoką zawartość białka dal polecany jest osobom na diecie bezmięsnej. Nie zawiera glutenu.

Dal to danie kuchni indyjskiej na bazie roślin strączkowych
Źródło zdjęć: © 123RF

Dal (dahl, dhal, ale też daal) to ogólna nazwa nasion rośli strączkowych – ciecierzycy, soczewicy, fasoli, grochu, soi, bobu. Ale pod tą nazwą kryją się też potrawy z nich przyrządzane. W Indiach dal jest równie popularny co nasze pierogi czy schabowy. To propozycja godna polecenia szczególnie jesienią i zimą – dal jest daniem rozgrzewającym i sycącym. Przede wszystkim jednak to potrawa pełna smaków oraz aromatów, a możliwości jej przygotowania jest całe mnóstwo.

Dal – wartości odżywcze

Witamin i minerałów w tej tradycyjnej potrawie kuchni indyjskiej nie brakuje, w jednym daniu łączy się w końcu strączki z ziołami i warzywami. Dal jest przede wszystkim bogaty w białko, dlatego tak chętnie sięgają po niego weganie i wegetarianie. Strączki są bardzo dobrym zamiennikiem mięsa. Poza tym to potrawa bogata w błonnik i zazwyczaj niskotłuszczowa. Witaminy i biopierwiastki zależą zwykle od użytych warzyw.

Przykładowo: w 100 g czerwonej soczewicy jest ok. 340 kcal, ponad 25 g białka, niespełna 50 g węglowodanów, 9 g błonnika, 3 g tłuszczu.

Zobacz także: Ostre jedzenie wspomaga nasze zdrowie:

Jak zrobić dal?

Do potraw typu dal Hindusi najczęściej używają soczewicy (czerwonej, żółtej, zielonej, czarnej), ciecierzycy, fasoli (czarnej, białej, mung), choć w Indiach występują również inne strączki u nas raczej nieznane (np. fasola radźma czy toor/tur dal, czyli nikla indyjska).

Nie ma jednego przepisu na dal. Można go przygotować z przeróżnych warzyw i ziół. W myśl idei zero waste najlepiej wykorzystać produkty zalegające w kuchni. Kalafior, marchew, pomidory (świeże bądź z puszki), cebula, czosnek, szpinak, papryka, cukinia, bakłażan, papryczki chili, kukurydza, słodkie ziemniaki, dynia – to najczęściej wykorzystywane warzywa. Ciekawym dodatkiem są owoce – świeże oraz suszone – np. morela czy śliwka. Można dodać też grzyby (świeże, suszone), dowolny chutney dla podkreślenia smaku czy ugotowane na twardo jajka, ale potrawa nie będzie już wtedy wegańska.

Dal powinien być gotowany długo na wolnym ogniu, żeby smaki mogły się ze sobą połączyć. Bardzo często najpierw rozgrzewa się masło klarowane i podsmaża przyprawy, a dopiero potem dodaje pokrojone warzywa. W następnej kolejności do garnka należy wrzucić odsączone na sicie strączki.

Całość dusi się najczęściej w mleczku kokosowym albo w bulionie (warzywnym, drobiowym) i doprawia świeżymi oraz suszonymi ziołami. Kuchnia indyjska jest bardzo aromatyczna – nie może obejść się bez przypraw; z wielu przygotowuje się mieszanki. Curry, garam masala, kmin rzymski, gałka muszkatołowa, szafran, imbir, kozieradka, anyż, goździki, cynamon, gorczyca, papryka, kurkuma to absolutna podstawa – ich użycie sprawi, że dal zyska głębszy smak i niepowtarzalny aromat. Ze świeżych ziół największą popularnością cieszy się kolendra, a także mniej popularne w Polsce liście curry. Może być też podany z natką pietruszki.

Dal – z czym podawać?

W czasie gotowania potrawę należy często mieszać, żeby nie przywarła do dna i się nie przypaliła. Gotowy dal powinien mieć konsystencję gęstej owsianki. Rzadziej dal serwowany jest w formie zupy albo jako przekąska (niewielką ilość wykłada się na chlebek i dekoruje ziołami).

Potrawę zazwyczaj podaje się z ryżem albo chlebkiem pita, roti, naan. Dla zrównoważenia smaków do dania warto dodać odrobinę gęstego jogurtu, cząstkę awokado, kawałek limonki. Dodatki można dobrać według uznania. Dzieci polubią dal z domowymi frytkami (ze zwykłych lub słodkich ziemniaków) albo z… makaronem. Całość można śmiało posypać drobno posiekanymi orzechami, pestkami słonecznika lub dyni.

Dal warto ugotować w większej ilości i część zamrozić. Potrawa mrozi się bardzo dobrze, dzięki czemu można ją zaserwować w dowolnym momencie, kiedy zabraknie czasu na gotowanie albo wpadną goście z niespodziewaną wizytą. Dal jest również jedną z tych potraw, które są równie smaczne na drugi dzień, po odgrzaniu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny