Indyjski chutney w polskiej kuchni. Czym jest gąszcz do mięs?

Służy jako dodatek do mięs, a można go przygotować zarówno z warzyw, jak i owoców. Można dodawać miód, przyprawy korzenne, rodzynki oraz daktyle. Chociaż oryginalny chutney pochodzi z kuchni indyjskiej, w Polsce mamy jego odpowiednik. Staropolski gąszcz to gęsty sos, który uzupełnia wiele mięsnych potraw.

Czym charakteryzuje się indyjski chutney i staropolski gąszcz?
Źródło zdjęć: © 123RF

Chutney – skąd pochodzi

Chutney wywodzi się z kuchni indyjskiej. Podaje się go do potraw curry. Tworzony jest na bazie świeżych warzyw i owoców z dodatkiem intensywnych przypraw. Kuchnia indyjska jest niezwykle aromatyczna. W wolnym tłumaczeniu jego nazwę możemy rozumieć jako "mocno przyprawiony". W Europie pojawił się za sprawą kolonizatorów Brytyjskich.

Jak zrobić chutney?

Chutney może być przyrządzany na ostro i na słodko. Robi się go z warzyw, owoców, przypraw. Koniecznym składnikiem jest ocet, zwykle dorzuca się też rodzynki. Jest to aromatyczny sos, dzięki któremu nawet najprostsze potrawy zyskują niepowtarzalny smak.

Przygotowanie chutneya jest bardzo proste. Można go zrobić z dowolnych warzyw, owoców, z dodatkiem czosnku, cebuli. Do sosu mogą trafić: pomidory, seler naciowy, jabłka, mango, brzoskwinie, śliwki. Niektórzy dorzucają do niego goździki albo korę cynamonu, a całość dosładzają cukrem. Wśród przypraw dodawanych do tego sosu najczęściej wymienia się sproszkowaną paprykę, kmin rzymski, przyprawę garam masala, kozieradkę, imbir, chili, miętę.

Zobacz także: Ostre jedzenie wspomaga nasze zdrowie:

O ile tradycjonaliści nie byliby zadowoleni z takich niecodziennych połączeń smakowych, o tyle poszukujący nowych rozwiązań w kuchni będą zachwyceni smakiem chutney. Słodki smak sosu łagodzi pikantnie przyprawione mięsa, a nieco ostrzejszy, uwydatnia łagodny smak ryb i warzyw.
W Indiach można spotkać gęsty sos o smaku kokosowym, cebulowym, pomidorowym, miętowym czy mangowym.

Kuchnia staropolska – gąszcz

Chociaż chutney w Europie został spopularyzowany przez Brytyjczyków, w polskiej kuchni możemy znaleźć jego odpowiednik. Pierwsze polskie przepisy na gąszcz, czyli gęsty sos z warzyw i owoców pojawiły się w XVII wieku.

Słowo gąszcz może oznaczać: różnorodność. Czyli tradycyjny, staropolski sos musi być gęsty, a im więcej użyjemy składników, tym jego smak będzie ciekawszy i bogatszy.
Polski chutney przyrządzany był na bazie wina z przetartą bułką, jabłkiem i cebulą. Jego smak budowały przyprawy: imbir, szafran oraz kardamon, a całość słodzona była cukrem z cynamonem. Gąszcz najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie przyprawy dokładnie się ze sobą wymieszają.

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Zachwycając się kuchnią indyjską, warto odkryć zapomniane smaki kuchni polskiej. Gąszcze zdecydowanie powinny powrócić na polskie stoły. Są aromatyczne i odmienią smak każdej potrawy. Można je wykonać z czerwonej cebuli, pomidorów, mirabelek czy śliwek.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯