Indyjski chutney w polskiej kuchni. Czym jest gąszcz do mięs?

Służy jako dodatek do mięs, a można go przygotować zarówno z warzyw, jak i owoców. Można dodawać miód, przyprawy korzenne, rodzynki oraz daktyle. Chociaż oryginalny chutney pochodzi z kuchni indyjskiej, w Polsce mamy jego odpowiednik. Staropolski gąszcz to gęsty sos, który uzupełnia wiele mięsnych potraw.

Czym charakteryzuje się indyjski chutney i staropolski gąszcz?
Źródło zdjęć: © 123RF

Chutney – skąd pochodzi

Chutney wywodzi się z kuchni indyjskiej. Podaje się go do potraw curry. Tworzony jest na bazie świeżych warzyw i owoców z dodatkiem intensywnych przypraw. Kuchnia indyjska jest niezwykle aromatyczna. W wolnym tłumaczeniu jego nazwę możemy rozumieć jako "mocno przyprawiony". W Europie pojawił się za sprawą kolonizatorów Brytyjskich.

Jak zrobić chutney?

Chutney może być przyrządzany na ostro i na słodko. Robi się go z warzyw, owoców, przypraw. Koniecznym składnikiem jest ocet, zwykle dorzuca się też rodzynki. Jest to aromatyczny sos, dzięki któremu nawet najprostsze potrawy zyskują niepowtarzalny smak.

Przygotowanie chutneya jest bardzo proste. Można go zrobić z dowolnych warzyw, owoców, z dodatkiem czosnku, cebuli. Do sosu mogą trafić: pomidory, seler naciowy, jabłka, mango, brzoskwinie, śliwki. Niektórzy dorzucają do niego goździki albo korę cynamonu, a całość dosładzają cukrem. Wśród przypraw dodawanych do tego sosu najczęściej wymienia się sproszkowaną paprykę, kmin rzymski, przyprawę garam masala, kozieradkę, imbir, chili, miętę.

Zobacz także: Ostre jedzenie wspomaga nasze zdrowie:

O ile tradycjonaliści nie byliby zadowoleni z takich niecodziennych połączeń smakowych, o tyle poszukujący nowych rozwiązań w kuchni będą zachwyceni smakiem chutney. Słodki smak sosu łagodzi pikantnie przyprawione mięsa, a nieco ostrzejszy, uwydatnia łagodny smak ryb i warzyw.
W Indiach można spotkać gęsty sos o smaku kokosowym, cebulowym, pomidorowym, miętowym czy mangowym.

Kuchnia staropolska – gąszcz

Chociaż chutney w Europie został spopularyzowany przez Brytyjczyków, w polskiej kuchni możemy znaleźć jego odpowiednik. Pierwsze polskie przepisy na gąszcz, czyli gęsty sos z warzyw i owoców pojawiły się w XVII wieku.

Słowo gąszcz może oznaczać: różnorodność. Czyli tradycyjny, staropolski sos musi być gęsty, a im więcej użyjemy składników, tym jego smak będzie ciekawszy i bogatszy.
Polski chutney przyrządzany był na bazie wina z przetartą bułką, jabłkiem i cebulą. Jego smak budowały przyprawy: imbir, szafran oraz kardamon, a całość słodzona była cukrem z cynamonem. Gąszcz najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie przyprawy dokładnie się ze sobą wymieszają.

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Zachwycając się kuchnią indyjską, warto odkryć zapomniane smaki kuchni polskiej. Gąszcze zdecydowanie powinny powrócić na polskie stoły. Są aromatyczne i odmienią smak każdej potrawy. Można je wykonać z czerwonej cebuli, pomidorów, mirabelek czy śliwek.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie