Trwa ładowanie...
d4fvu5j

Indyjski chutney w polskiej kuchni. Czym jest gąszcz do mięs?

Służy jako dodatek do mięs, a można go przygotować zarówno z warzyw, jak i owoców. Można dodawać miód, przyprawy korzenne, rodzynki oraz daktyle. Chociaż oryginalny chutney pochodzi z kuchni indyjskiej, w Polsce mamy jego odpowiednik. Staropolski gąszcz to gęsty sos, który uzupełnia wiele mięsnych potraw.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Czym charakteryzuje się indyjski chutney i staropolski gąszcz? (123RF)
d4fvu5j

Chutney – skąd pochodzi

Chutney wywodzi się z kuchni indyjskiej. Podaje się go do potraw curry. Tworzony jest na bazie świeżych warzyw i owoców z dodatkiem intensywnych przypraw. Kuchnia indyjska jest niezwykle aromatyczna. W wolnym tłumaczeniu jego nazwę możemy rozumieć jako "mocno przyprawiony". W Europie pojawił się za sprawą kolonizatorów Brytyjskich.

Jak zrobić chutney?

Chutney może być przyrządzany na ostro i na słodko. Robi się go z warzyw, owoców, przypraw. Koniecznym składnikiem jest ocet, zwykle dorzuca się też rodzynki. Jest to aromatyczny sos, dzięki któremu nawet najprostsze potrawy zyskują niepowtarzalny smak.

d4fvu5j

Przygotowanie chutneya jest bardzo proste. Można go zrobić z dowolnych warzyw, owoców, z dodatkiem czosnku, cebuli. Do sosu mogą trafić: pomidory, seler naciowy, jabłka, mango, brzoskwinie, śliwki. Niektórzy dorzucają do niego goździki albo korę cynamonu, a całość dosładzają cukrem. Wśród przypraw dodawanych do tego sosu najczęściej wymienia się sproszkowaną paprykę, kmin rzymski, przyprawę garam masala, kozieradkę, imbir, chili, miętę.

Zobacz także: Ostre jedzenie wspomaga nasze zdrowie:

O ile tradycjonaliści nie byliby zadowoleni z takich niecodziennych połączeń smakowych, o tyle poszukujący nowych rozwiązań w kuchni będą zachwyceni smakiem chutney. Słodki smak sosu łagodzi pikantnie przyprawione mięsa, a nieco ostrzejszy, uwydatnia łagodny smak ryb i warzyw.
W Indiach można spotkać gęsty sos o smaku kokosowym, cebulowym, pomidorowym, miętowym czy mangowym.

d4fvu5j

Kuchnia staropolska – gąszcz

Chociaż chutney w Europie został spopularyzowany przez Brytyjczyków, w polskiej kuchni możemy znaleźć jego odpowiednik. Pierwsze polskie przepisy na gąszcz, czyli gęsty sos z warzyw i owoców pojawiły się w XVII wieku.

Słowo gąszcz może oznaczać: różnorodność. Czyli tradycyjny, staropolski sos musi być gęsty, a im więcej użyjemy składników, tym jego smak będzie ciekawszy i bogatszy.
Polski chutney przyrządzany był na bazie wina z przetartą bułką, jabłkiem i cebulą. Jego smak budowały przyprawy: imbir, szafran oraz kardamon, a całość słodzona była cukrem z cynamonem. Gąszcz najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie przyprawy dokładnie się ze sobą wymieszają.

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Zachwycając się kuchnią indyjską, warto odkryć zapomniane smaki kuchni polskiej. Gąszcze zdecydowanie powinny powrócić na polskie stoły. Są aromatyczne i odmienią smak każdej potrawy. Można je wykonać z czerwonej cebuli, pomidorów, mirabelek czy śliwek.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4fvu5j

Podziel się opinią

Share

d4fvu5j

d4fvu5j