Indyjski chutney w polskiej kuchni. Czym jest gąszcz do mięs?

Służy jako dodatek do mięs, a można go przygotować zarówno z warzyw, jak i owoców. Można dodawać miód, przyprawy korzenne, rodzynki oraz daktyle. Chociaż oryginalny chutney pochodzi z kuchni indyjskiej, w Polsce mamy jego odpowiednik. Staropolski gąszcz to gęsty sos, który uzupełnia wiele mięsnych potraw.

Czym charakteryzuje się indyjski chutney i staropolski gąszcz?
Źródło zdjęć: © 123RF

Chutney – skąd pochodzi

Chutney wywodzi się z kuchni indyjskiej. Podaje się go do potraw curry. Tworzony jest na bazie świeżych warzyw i owoców z dodatkiem intensywnych przypraw. Kuchnia indyjska jest niezwykle aromatyczna. W wolnym tłumaczeniu jego nazwę możemy rozumieć jako "mocno przyprawiony". W Europie pojawił się za sprawą kolonizatorów Brytyjskich.

Jak zrobić chutney?

Chutney może być przyrządzany na ostro i na słodko. Robi się go z warzyw, owoców, przypraw. Koniecznym składnikiem jest ocet, zwykle dorzuca się też rodzynki. Jest to aromatyczny sos, dzięki któremu nawet najprostsze potrawy zyskują niepowtarzalny smak.

Przygotowanie chutneya jest bardzo proste. Można go zrobić z dowolnych warzyw, owoców, z dodatkiem czosnku, cebuli. Do sosu mogą trafić: pomidory, seler naciowy, jabłka, mango, brzoskwinie, śliwki. Niektórzy dorzucają do niego goździki albo korę cynamonu, a całość dosładzają cukrem. Wśród przypraw dodawanych do tego sosu najczęściej wymienia się sproszkowaną paprykę, kmin rzymski, przyprawę garam masala, kozieradkę, imbir, chili, miętę.

Zobacz także: Ostre jedzenie wspomaga nasze zdrowie:

O ile tradycjonaliści nie byliby zadowoleni z takich niecodziennych połączeń smakowych, o tyle poszukujący nowych rozwiązań w kuchni będą zachwyceni smakiem chutney. Słodki smak sosu łagodzi pikantnie przyprawione mięsa, a nieco ostrzejszy, uwydatnia łagodny smak ryb i warzyw.
W Indiach można spotkać gęsty sos o smaku kokosowym, cebulowym, pomidorowym, miętowym czy mangowym.

Kuchnia staropolska – gąszcz

Chociaż chutney w Europie został spopularyzowany przez Brytyjczyków, w polskiej kuchni możemy znaleźć jego odpowiednik. Pierwsze polskie przepisy na gąszcz, czyli gęsty sos z warzyw i owoców pojawiły się w XVII wieku.

Słowo gąszcz może oznaczać: różnorodność. Czyli tradycyjny, staropolski sos musi być gęsty, a im więcej użyjemy składników, tym jego smak będzie ciekawszy i bogatszy.
Polski chutney przyrządzany był na bazie wina z przetartą bułką, jabłkiem i cebulą. Jego smak budowały przyprawy: imbir, szafran oraz kardamon, a całość słodzona była cukrem z cynamonem. Gąszcz najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie przyprawy dokładnie się ze sobą wymieszają.

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Zachwycając się kuchnią indyjską, warto odkryć zapomniane smaki kuchni polskiej. Gąszcze zdecydowanie powinny powrócić na polskie stoły. Są aromatyczne i odmienią smak każdej potrawy. Można je wykonać z czerwonej cebuli, pomidorów, mirabelek czy śliwek.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu