Trwa ładowanie...

Curry na 5 sposobów. Wypróbuj sprawdzone przepisy

Curry to jednocześnie pasta, przyprawa i znana indyjska potrawa. W tym tekście skupimy się przede wszystkim na daniach z curry. Są sycące, łatwe i szybkie, a dodatkowo zapewniają bogactwo smaków i aromatów. Można je przygotować z rybą, mięsem i warzywami. Mogą być pikantne lub łagodne, więc tak naprawdę każdy może sięgnąć po tę potrawę w wybranej przez siebie wersji. Może wybierzecie coś dla siebie z poniższych przepisów?

Curry Curry Źródło: Adobe Stock
d4detro
d4detro

Curry pomidorowe z kurczakiem

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka (2 połówki),
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • 1/3 szkl. mleka kokosowego,
  • 1/3 szkl. przecieru pomidorowego,
  • 1/3 szkl. bulionu,
  • sól, pieprz, przyprawa curry.

Przygotowanie:

  1. Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy go solą, pieprzem i 1 łyżką sproszkowanego curry. Odstawiamy na pół godziny.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Filety obtaczamy w mące ziemniaczanej i obsmażamy z każdej strony. Zalewamy je bulionem i gotujemy przez 4-5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy i pastę curry.
  3. Dokładnie mieszamy i znów gotujemy ok. 4-5 minut. Dodajemy mleko kokosowe i sok z limonki. Gotujemy ok. 1 minuty. Możemy podawać np. z ryżem.

Curry z kalafiora. Sposób na pyszny obiad w kilka chwil

Kalafiorowe curry

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 125 ml wody,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry,
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarnach,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki – słodkiej,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • ¼ łyżeczki mielonej papryki – ostrej,
  • 1-2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz.
d4detro

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno kroimy, czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i podsmażamy ją do momentu zeszklenia. Dorzucamy czosnek i podsmażamy jeszcze przez minutę.
  2. Ziarna kolendry ucieramy w moździerzu. Dodajemy imbir, cynamon, kurkumę, słodką i ostrą paprykę. Dokładnie mieszamy i dodajemy na patelnię. Całość podsmażamy przez ok. 2 minuty.
  3. Dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki, dolewamy wodę i pomidory z puszki. Gotujemy przez ok. 15 minut na małym ogniu. Nie dopuszczamy do tego, by kalafior rozgotował się. Powinien być al dente.
  4. Dodajemy mleko kokosowe i pastę curry. Wszystko razem dusimy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Curry podajemy z ryżem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Butter chicken – danie indyjskie

Składniki:

  • 1 kg fileta z kurczaka,
  • 250 g solonych orzeszków ziemnych,
  • 1 kostka masła,
  • 2 papryczki chili,
  • ¼ opakowania kminu rzymskiego,
  • 1,5 łyżeczki kurkumy,
  • 1,5 łyżeczki curry,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soli himalajskiej,
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu,
  • 1 szkl. mleka,
  • 2,5 łyżki cukru trzcinowego,
  • sól, pieprz.
d4detro

Przygotowanie:

  1. W misce mieszamy mleko z kminem, kurkumą, curry, cukrem, pieprzem i solą.
  2. Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło. Kawałki kurczaka wrzucamy do roztopionego masła i zwiększamy ogień.
  3. Orzechy rozgniatamy tłuczkiem do mięsa i dodajemy do kurczaka. Kroimy papryczkę chili i dorzucamy na patelnię. Czosnek rozgniatamy i również wrzucamy do kurczaka.
  4. Gdy mięso jest zarumienione, dolewamy do niego mleko z przyprawami. Zmniejszamy ogień i dusimy na patelni przez ok. 20 minut. Co jakiś czas mieszamy, by mleko nie przypaliło się. Podajemy z ryżem lub z pieczywem.

Curry z krewetkami

Składniki:

  • 2,5 cm imbiru,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 posiekane cebule,
  • 1 łyżka kuminu,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 50 ml oleju + 1 łyżka,
  • 40 dag surowych obranych krewetek,
  • sól,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 strąki zielonego chili,
  • 100 ml mleka kokosowego,
  • cukier,
  • 3 ziarna kardamonu.
d4detro

Przygotowanie:

  1. Imbir, cebule, czosnek, kumin, połowę kurkumy i 50 ml oleju miksujemy na gładką pastę. Odstawiamy.
  2. Krewetki przyprawiamy ¼ łyżeczki soli i resztą kurkumy. Na patelni dobrze rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Podsmażamy na nim krewetki do momentu, aż będą różowe. Wcześniej przygotowaną pastę podsmażamy na patelni lub w garnku przez ok. 5 minut. Dolewamy do niej ¼ szkl. wody, sól do maku, posiekane zielone chili i liście laurowe. Dusimy 5-8 minut.
  3. Dolewamy mleko kokosowe i dodajemy krewetki. Całość dusimy jeszcze ok. 3 minuty. Doprawiamy solą i cukrem w zależności od oczekiwań smakowych.
  4. Ziarna kardamonu rozgniatamy i wyjmujemy z nich ziarenka. Ucieramy je w moździerzu. Curry podajemy z ryżem i posypujemy utartymi ziarnami kardamonu.

Curry warzywne

Składniki:

  • 500 g cukinii,
  • 300 g marchewki,
  • 300 g bakłażana,
  • 2 zielone papryczki chili,
  • 1 ziemniak,
  • ¼ cebuli,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu,
  • 1 limonka.
d4detro

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w półplasterki. Bakłażana kroimy w kostkę. Cebulę grubo siekamy. Papryczkę pozbawiamy ziaren i kroimy w niewielką kostkę.
  2. Cebulę, papryczki, kumin, kurkumę i 1/3 mleka kokosowego miksujemy blenderem na jednolitą pastę.
  3. W szerokim garnku umieszczamy wszystkie warzywa i resztę mleka kokosowego. Gotujemy przez ok. 15 minut pod przykryciem. Sprawdzamy miękkość warzyw, od czasu do czasu mieszając.
  4. Zmiksowaną pastę wlewamy do potrawy, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut. Na sam koniec dodajemy sok z limonki i doprawiamy całość solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.

Curry jest potrawą, którą robi się wręcz ekspresowo. Jest smaczne, ma orientalny smak i zapach. Samodzielne przygotowanie tej potrawy jest niezwykle proste i nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Jeśli chcesz więc poczuć się nieco egzotycznie, zawsze możesz przygotować curry.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4detro
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4detro
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj