Curry na 5 sposobów. Wypróbuj sprawdzone przepisy

Curry to jednocześnie pasta, przyprawa i znana indyjska potrawa. W tym tekście skupimy się przede wszystkim na daniach z curry. Są sycące, łatwe i szybkie, a dodatkowo zapewniają bogactwo smaków i aromatów. Można je przygotować z rybą, mięsem i warzywami. Mogą być pikantne lub łagodne, więc tak naprawdę każdy może sięgnąć po tę potrawę w wybranej przez siebie wersji. Może wybierzecie coś dla siebie z poniższych przepisów?

Curry Curry
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Curry pomidorowe z kurczakiem

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka (2 połówki),
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • 1/3 szkl. mleka kokosowego,
  • 1/3 szkl. przecieru pomidorowego,
  • 1/3 szkl. bulionu,
  • sól, pieprz, przyprawa curry.

Przygotowanie:

  1. Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy go solą, pieprzem i 1 łyżką sproszkowanego curry. Odstawiamy na pół godziny.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Filety obtaczamy w mące ziemniaczanej i obsmażamy z każdej strony. Zalewamy je bulionem i gotujemy przez 4-5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy i pastę curry.
  3. Dokładnie mieszamy i znów gotujemy ok. 4-5 minut. Dodajemy mleko kokosowe i sok z limonki. Gotujemy ok. 1 minuty. Możemy podawać np. z ryżem.

Curry z kalafiora. Sposób na pyszny obiad w kilka chwil

Kalafiorowe curry

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 125 ml wody,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry,
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarnach,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki – słodkiej,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • ¼ łyżeczki mielonej papryki – ostrej,
  • 1-2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno kroimy, czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i podsmażamy ją do momentu zeszklenia. Dorzucamy czosnek i podsmażamy jeszcze przez minutę.
  2. Ziarna kolendry ucieramy w moździerzu. Dodajemy imbir, cynamon, kurkumę, słodką i ostrą paprykę. Dokładnie mieszamy i dodajemy na patelnię. Całość podsmażamy przez ok. 2 minuty.
  3. Dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki, dolewamy wodę i pomidory z puszki. Gotujemy przez ok. 15 minut na małym ogniu. Nie dopuszczamy do tego, by kalafior rozgotował się. Powinien być al dente.
  4. Dodajemy mleko kokosowe i pastę curry. Wszystko razem dusimy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Curry podajemy z ryżem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Butter chicken – danie indyjskie

Składniki:

  • 1 kg fileta z kurczaka,
  • 250 g solonych orzeszków ziemnych,
  • 1 kostka masła,
  • 2 papryczki chili,
  • ¼ opakowania kminu rzymskiego,
  • 1,5 łyżeczki kurkumy,
  • 1,5 łyżeczki curry,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soli himalajskiej,
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu,
  • 1 szkl. mleka,
  • 2,5 łyżki cukru trzcinowego,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. W misce mieszamy mleko z kminem, kurkumą, curry, cukrem, pieprzem i solą.
  2. Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło. Kawałki kurczaka wrzucamy do roztopionego masła i zwiększamy ogień.
  3. Orzechy rozgniatamy tłuczkiem do mięsa i dodajemy do kurczaka. Kroimy papryczkę chili i dorzucamy na patelnię. Czosnek rozgniatamy i również wrzucamy do kurczaka.
  4. Gdy mięso jest zarumienione, dolewamy do niego mleko z przyprawami. Zmniejszamy ogień i dusimy na patelni przez ok. 20 minut. Co jakiś czas mieszamy, by mleko nie przypaliło się. Podajemy z ryżem lub z pieczywem.

Curry z krewetkami

Składniki:

  • 2,5 cm imbiru,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 posiekane cebule,
  • 1 łyżka kuminu,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 50 ml oleju + 1 łyżka,
  • 40 dag surowych obranych krewetek,
  • sól,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 strąki zielonego chili,
  • 100 ml mleka kokosowego,
  • cukier,
  • 3 ziarna kardamonu.

Przygotowanie:

  1. Imbir, cebule, czosnek, kumin, połowę kurkumy i 50 ml oleju miksujemy na gładką pastę. Odstawiamy.
  2. Krewetki przyprawiamy ¼ łyżeczki soli i resztą kurkumy. Na patelni dobrze rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Podsmażamy na nim krewetki do momentu, aż będą różowe. Wcześniej przygotowaną pastę podsmażamy na patelni lub w garnku przez ok. 5 minut. Dolewamy do niej ¼ szkl. wody, sól do maku, posiekane zielone chili i liście laurowe. Dusimy 5-8 minut.
  3. Dolewamy mleko kokosowe i dodajemy krewetki. Całość dusimy jeszcze ok. 3 minuty. Doprawiamy solą i cukrem w zależności od oczekiwań smakowych.
  4. Ziarna kardamonu rozgniatamy i wyjmujemy z nich ziarenka. Ucieramy je w moździerzu. Curry podajemy z ryżem i posypujemy utartymi ziarnami kardamonu.

Curry warzywne

Składniki:

  • 500 g cukinii,
  • 300 g marchewki,
  • 300 g bakłażana,
  • 2 zielone papryczki chili,
  • 1 ziemniak,
  • ¼ cebuli,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu,
  • 1 limonka.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w półplasterki. Bakłażana kroimy w kostkę. Cebulę grubo siekamy. Papryczkę pozbawiamy ziaren i kroimy w niewielką kostkę.
  2. Cebulę, papryczki, kumin, kurkumę i 1/3 mleka kokosowego miksujemy blenderem na jednolitą pastę.
  3. W szerokim garnku umieszczamy wszystkie warzywa i resztę mleka kokosowego. Gotujemy przez ok. 15 minut pod przykryciem. Sprawdzamy miękkość warzyw, od czasu do czasu mieszając.
  4. Zmiksowaną pastę wlewamy do potrawy, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut. Na sam koniec dodajemy sok z limonki i doprawiamy całość solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.

Curry jest potrawą, którą robi się wręcz ekspresowo. Jest smaczne, ma orientalny smak i zapach. Samodzielne przygotowanie tej potrawy jest niezwykle proste i nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Jeśli chcesz więc poczuć się nieco egzotycznie, zawsze możesz przygotować curry.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej