Curry na 5 sposobów. Wypróbuj sprawdzone przepisy
Curry to jednocześnie pasta, przyprawa i znana indyjska potrawa. W tym tekście skupimy się przede wszystkim na daniach z curry. Są sycące, łatwe i szybkie, a dodatkowo zapewniają bogactwo smaków i aromatów. Można je przygotować z rybą, mięsem i warzywami. Mogą być pikantne lub łagodne, więc tak naprawdę każdy może sięgnąć po tę potrawę w wybranej przez siebie wersji. Może wybierzecie coś dla siebie z poniższych przepisów?
Curry pomidorowe z kurczakiem
Składniki:
- filet z piersi kurczaka (2 połówki),
- 2 łyżki czerwonej pasty curry,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka soku z limonki,
- 1/3 szkl. mleka kokosowego,
- 1/3 szkl. przecieru pomidorowego,
- 1/3 szkl. bulionu,
- sól, pieprz, przyprawa curry.
Przygotowanie:
- Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy go solą, pieprzem i 1 łyżką sproszkowanego curry. Odstawiamy na pół godziny.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Filety obtaczamy w mące ziemniaczanej i obsmażamy z każdej strony. Zalewamy je bulionem i gotujemy przez 4-5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy i pastę curry.
- Dokładnie mieszamy i znów gotujemy ok. 4-5 minut. Dodajemy mleko kokosowe i sok z limonki. Gotujemy ok. 1 minuty. Możemy podawać np. z ryżem.
Curry z kalafiora. Sposób na pyszny obiad w kilka chwil
Kalafiorowe curry
Składniki:
- 1 kalafior,
- 1 puszka pomidorów,
- 400 ml mleka kokosowego,
- 125 ml wody,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 łyżka czerwonej pasty curry,
- 1 łyżeczka kolendry w ziarnach,
- 1 łyżeczka mielonej papryki – słodkiej,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- ¼ łyżeczki mielonej papryki – ostrej,
- 1-2 łyżki oleju,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Cebulę drobno kroimy, czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i podsmażamy ją do momentu zeszklenia. Dorzucamy czosnek i podsmażamy jeszcze przez minutę.
- Ziarna kolendry ucieramy w moździerzu. Dodajemy imbir, cynamon, kurkumę, słodką i ostrą paprykę. Dokładnie mieszamy i dodajemy na patelnię. Całość podsmażamy przez ok. 2 minuty.
- Dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki, dolewamy wodę i pomidory z puszki. Gotujemy przez ok. 15 minut na małym ogniu. Nie dopuszczamy do tego, by kalafior rozgotował się. Powinien być al dente.
- Dodajemy mleko kokosowe i pastę curry. Wszystko razem dusimy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Curry podajemy z ryżem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Butter chicken – danie indyjskie
Składniki:
- 1 kg fileta z kurczaka,
- 250 g solonych orzeszków ziemnych,
- 1 kostka masła,
- 2 papryczki chili,
- ¼ opakowania kminu rzymskiego,
- 1,5 łyżeczki kurkumy,
- 1,5 łyżeczki curry,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka soli himalajskiej,
- ¼ łyżeczki białego pieprzu,
- 1 szkl. mleka,
- 2,5 łyżki cukru trzcinowego,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- W misce mieszamy mleko z kminem, kurkumą, curry, cukrem, pieprzem i solą.
- Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło. Kawałki kurczaka wrzucamy do roztopionego masła i zwiększamy ogień.
- Orzechy rozgniatamy tłuczkiem do mięsa i dodajemy do kurczaka. Kroimy papryczkę chili i dorzucamy na patelnię. Czosnek rozgniatamy i również wrzucamy do kurczaka.
- Gdy mięso jest zarumienione, dolewamy do niego mleko z przyprawami. Zmniejszamy ogień i dusimy na patelni przez ok. 20 minut. Co jakiś czas mieszamy, by mleko nie przypaliło się. Podajemy z ryżem lub z pieczywem.
Curry z krewetkami
Składniki:
- 2,5 cm imbiru,
- 5 ząbków czosnku,
- 3 posiekane cebule,
- 1 łyżka kuminu,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- 50 ml oleju + 1 łyżka,
- 40 dag surowych obranych krewetek,
- sól,
- 2 listki laurowe,
- 2 strąki zielonego chili,
- 100 ml mleka kokosowego,
- cukier,
- 3 ziarna kardamonu.
Przygotowanie:
- Imbir, cebule, czosnek, kumin, połowę kurkumy i 50 ml oleju miksujemy na gładką pastę. Odstawiamy.
- Krewetki przyprawiamy ¼ łyżeczki soli i resztą kurkumy. Na patelni dobrze rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Podsmażamy na nim krewetki do momentu, aż będą różowe. Wcześniej przygotowaną pastę podsmażamy na patelni lub w garnku przez ok. 5 minut. Dolewamy do niej ¼ szkl. wody, sól do maku, posiekane zielone chili i liście laurowe. Dusimy 5-8 minut.
- Dolewamy mleko kokosowe i dodajemy krewetki. Całość dusimy jeszcze ok. 3 minuty. Doprawiamy solą i cukrem w zależności od oczekiwań smakowych.
- Ziarna kardamonu rozgniatamy i wyjmujemy z nich ziarenka. Ucieramy je w moździerzu. Curry podajemy z ryżem i posypujemy utartymi ziarnami kardamonu.
Curry warzywne
Składniki:
- 500 g cukinii,
- 300 g marchewki,
- 300 g bakłażana,
- 2 zielone papryczki chili,
- 1 ziemniak,
- ¼ cebuli,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
- ½ łyżeczki mielonego kuminu,
- 1 limonka.
Przygotowanie:
- Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w półplasterki. Bakłażana kroimy w kostkę. Cebulę grubo siekamy. Papryczkę pozbawiamy ziaren i kroimy w niewielką kostkę.
- Cebulę, papryczki, kumin, kurkumę i 1/3 mleka kokosowego miksujemy blenderem na jednolitą pastę.
- W szerokim garnku umieszczamy wszystkie warzywa i resztę mleka kokosowego. Gotujemy przez ok. 15 minut pod przykryciem. Sprawdzamy miękkość warzyw, od czasu do czasu mieszając.
- Zmiksowaną pastę wlewamy do potrawy, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut. Na sam koniec dodajemy sok z limonki i doprawiamy całość solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.
Curry jest potrawą, którą robi się wręcz ekspresowo. Jest smaczne, ma orientalny smak i zapach. Samodzielne przygotowanie tej potrawy jest niezwykle proste i nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Jeśli chcesz więc poczuć się nieco egzotycznie, zawsze możesz przygotować curry.