Chlebki gryczane w stylu indyjskim
Inspirowane kuchnią indyjską gryczane chlebki będą doskonałym dodatkiem do curry. Jednak świetnie smakują też z ziołowym masłem. Przepis jest banalnie prosty.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia indyjska
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 140 g mąki gryczanej niepalonej
- 115 ml wody
- szczypta soli
- szczypta suszonego tymianku
- tłuszcz do głębokiego smażenia
Przepis
- W misce łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy wodę, mieszamy do powstania zwartej kuli – ciasto nie może być za miękkie.
- Deskę podsypujemy delikatnie mąką gryczaną, formujemy dłońmi cienkie placuszki.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 10 sekund, odwracając w międzyczasie na drugą stronę. Wyjmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym lub durszlaku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl