Sałatka z marchwi po indyjsku

Surówka z marchewki z dodatkiem imbiru i pietruszki będzie pasowała do indyjskich i pakistańskich dań. Jest pyszna, lekko pikantna i szybka do przygotowania. wypróbujcie koniecznie ten przepis, jeśli lubicie orientalną kuchnię.

Sałatka z marchwi po indyjskuSałatka z marchwi po indyjsku

Składniki

  • 250 g obranej marchwi
  • 0,5 małej drobno posiekanej cebuli
  • 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • sok z cytryny lub rabarbaru lub 1 łyżeczka octu (6 proc.) z 3 łyżkami wody

Przepis

  • Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać cebulę, zieloną pietruszkę, imbir, sól, wlać sok z cytryny lub ocet z wodą.
  • Dokładnie wymieszać, na pół godz. przed podaniem wstawić do lodówki.
  • Podawać do potraw indyjskich lub pakistańskich.
  • Proporcje dla 2-3 osób
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości