Sałatka z marchwi po indyjsku

Surówka z marchewki z dodatkiem imbiru i pietruszki będzie pasowała do indyjskich i pakistańskich dań. Jest pyszna, lekko pikantna i szybka do przygotowania. wypróbujcie koniecznie ten przepis, jeśli lubicie orientalną kuchnię.

Sałatka z marchwi po indyjskuSałatka z marchwi po indyjsku

Składniki

  • 250 g obranej marchwi
  • 0,5 małej drobno posiekanej cebuli
  • 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • sok z cytryny lub rabarbaru lub 1 łyżeczka octu (6 proc.) z 3 łyżkami wody

Przepis

  • Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać cebulę, zieloną pietruszkę, imbir, sól, wlać sok z cytryny lub ocet z wodą.
  • Dokładnie wymieszać, na pół godz. przed podaniem wstawić do lodówki.
  • Podawać do potraw indyjskich lub pakistańskich.
  • Proporcje dla 2-3 osób
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja