Zapiekany bakłażan
Propozycja podania pieczonego bakłażana z kaszą i sosem ziołowym. Danie lekkie i proste do przygotowania. Zachwyca aromatem bazylii i oregano. Przepis pochodzi z bloga Aliny Jasińskiej Gotuj ze mną.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia indyjska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1- 2 bakłażany
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 150 g mozzarelli
- kilka pomidorków koktajlowych
- oregano, bazylia (świeże lub suszone)
- kilka listków świeżej bazylii do dekoracji
- sól, pieprz
Sos
- duży jogurt naturalny
- sól, pieprz, słodka papryka
- ok.1 łyżki posiekanego oregano lub bazylii
Przepis
Ugotowaną kaszę wsyp do miseczki. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i skrop oliwą z oliwek, odstaw na bok. Ser oraz pomidorki pokrój w kostkę, dodaj do kaszy. Wsyp orzechy, rodzynki oraz cebulę z czosnkiem. Dodaj zioła, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
Przepis
Bakłażany przekrój na pół. Wydrąż w środku, zostawiając miąższ na bokach. Do środka każdego włóż przygotowany farsz. Ułóż w naczyniu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Przepis
Jogurt wlej do miseczki, dodaj sól, pieprz, słodką paprykę według uznania oraz świeże zioła. Sos dokładnie wymieszaj.
Przepis
Gotowe bakłażany ułóż na talerzu, polej sosem, udekoruj bazylią i ćwiartkami pomidorków.