Kremowa i aksamitna. Przepis na chorwacką zupę pietruszkową
W chłodne zimowe dni znacznie chętniej sięgamy po sycące i rozgrzewające zupy. Mamy dla was doskonały przepis na chorwacką kremową zupę z pietruszki. Jest łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna - idealna na zimowy obiad. Podstawowe składniki to korze pietruszki, por, cebula i śmietana kremówka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3 |
Rodzaj diety: |
- 500 g korzenia pietruszki
- 1 rzepa
- 1 duża cebula
- 1 duży por
- 50 g masła
- 2,5 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 łyżki koperku
- 4 łyżki grzanek
- Obrać i niezbyt drobno posiekać wszystkie warzywa.
- Rozpuścić masło w rondlu i podsmażyć warzywa. Mieszać by nic się nie przypaliło.
- Dodać bulion, przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, dopóki warzywa nie zmiękną.
- Całość zmiksować, po czym wlać z powrotem do garnka. Dodać śmietanę i zioła, podgrzać i przyprawić.
- Zupę podawać z grzankami, bardzo gorącą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze