Leczo – przepis na danie idealne. Jakie składniki potrzebne są do przygotowania leczo i jak się je przygotowuje?

Leczo to jednogarnkowa potrawa przygotowywana przede wszystkim z papryki, cebuli oraz pomidorów. Ma korzenie w kuchni węgierskiej, a obecnie różne rodzaje leczo albo podobnych mu dań znane są w wielu obszarach świata. To doskonały pomysł na obiad w sezonie na paprykę, jest zdrowe i smaczne, a można przygotować je w kilkadziesiąt minut. Jakie składniki trzeba przygotować, żeby zrobić leczo? Jak zrobić tą potrawę krok po kroku?

LeczLeczo to tradycyjna węgierska potrawa
Źródło zdjęć: © Getty Images

Leczo – jakie składniki są potrzebne do jego przygotowania?


Podstawowe składniki leczo to warzywa:

  • Papryka - może być tylko czerwona lub w kilku kolorach, 5 sztuk,
  • Cebula, 3 średnie sztuki,
  • Pomidory - około 800 gramów świeżych pomidorów albo 2 puszki.

Papryka powinna być dojrzała i słodka, a jeśli zależy nam na ładnym wyglądzie dania, warto użyć papryk w różnych kolorach. Najlepiej jednak, żeby przeważającą część stanowiła papryka czerwona, która jest najsłodsza i najbardziej aromatyczna, najmniej zaś powinno być papryki zielonej. Często do leczo dodaje się również cukinię, bakłażana albo pieczarki. Innych warzyw najlepiej dać mniej więcej tyle samo, co papryki, ale można dostosowywać proporcje według własnego upodobania.


Ważne są także przyprawy. Niezbędne do przygotowania leczo są:

  • Słodka papryka w proszku, 1 łyżeczka,
  • Czosnek, 5 małych ząbków,
  • Sól, 1 łyżeczka,
  • Pieprz, szczypta.

Jeśli lubi się bardziej pikantne dania, można dodać odrobinę ostrej papryki, a żeby uzyskać ciekawy aromat, można doprawić potrawę papryką wędzoną. Ewentualnie można dodać zioła, na przykład oregano albo bazylię. Dodatkowo, jeśli robimy leczo ze świeżymi pomidorami, przyda się odrobina koncentratu pomidorowego.

Leczo
© Getty Images

Oryginalnie do leczo dodaje się też smalec (mniej więcej 5 łyżek) i mięso. W Polsce najczęściej danie przygotowuje się z dodatkiem kiełbasy (około 300 gramów na porcję). Warto dodawać kiełbasę dobrej jakości, na przykład podwawelską. Jeśli dodajemy mięso (może być to na przykład wołowina albo wieprzowina), należy je wcześniej ugotować albo poddusić, żeby było miękkie. Leczo można przygotować w wersji wegetariańskiej, pomijając kiełbasę i zastępując smalec olejem.

Leczo – jak je przygotować? Porady dla początkujących


Przygotowanie leczo nie jest skomplikowane ani nie zajmuje dużo czasu. Jest to danie jednogarnkowe, dlatego warto od początku wrzucać wszystkie składniki do dużego, szerokiego garnka, nie ma konieczności używania patelni. Ważna jest kolejność dodawania składników, tak żeby warzywa nie były rozgotowane ani zbyt twarde.

1.      Paprykę należy umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w dużą kostkę, cebulę obrać i pokroić w kostkę albo piórka. Kiełbasę pokroić w plasterki. Jeśli używamy świeżych pomidorów, trzeba obrać je ze skóry i pokroić w kostkę. Najlepiej dodawać pomidory bez nasion i soku, który znajduje się wewnątrz.

2.      Do garnka włożyć smalec, chwilę podgrzewać aż tłuszcz się rozpuści, dodać cebulę i kiełbasę i chwilę podsmażać całość bez przykrywki.

3.      Gdy cebula się zeszkli, a kiełbasa przyrumieni, dodać rozgnieciony albo pokrojony na plasterki czosnek i smażyć przez chwilę. Mieszać i pilnować, żeby czosnek się nie przypalił, ponieważ stanie się gorzki, a całe danie będzie niesmaczne.

4.      Dodać paprykę i przyprawy i smażyć około 5 minut. Jeśli dodajemy również cukinię, należy wrzucić ją do garnka około 5 minut po dodaniu papryki.

5.      Do garnka dorzucić pomidory, koncentrat pomidorowy albo passatę i gotować około 15 minut. Jeśli używamy świeżych pomidorów, całość należy gotować bez przykrycia, żeby pozbyć się nadmiaru soków. Podczas gotowania trzeba co jakiś czas mieszać potrawę, żeby się nie przypaliła.

6.      Jeśli leczo jest zbyt rzadkie należy gotować je trochę dłużej bez przykrycia, by się zredukowało; z kolei, jeśli jest zbyt gęste można dodać trochę wody, soku z pomidorów albo passaty.

7.      Na koniec warto spróbować leczo i ewentualnie doprawić je wedle uznania. Można dodać soli, pieprzu lub ostrej papryki. Jeżeli potrawa jest zbyt kwaśna, można doprawić ją odrobiną cukru, z kolei, jeżeli jest za słodka, warto dolać soku z cytryny.

Z czym jeść leczo?


Potrawę można podawać bez żadnych dodatków albo jeść je z ugotowanym ryżem, kaszą lub pieczywem. Wyśmienicie smakuje także podane z pitą lub chlebkiem naan.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇