Leczo – przepis na danie idealne. Jakie składniki potrzebne są do przygotowania leczo i jak się je przygotowuje?

Leczo to jednogarnkowa potrawa przygotowywana przede wszystkim z papryki, cebuli oraz pomidorów. Ma korzenie w kuchni węgierskiej, a obecnie różne rodzaje leczo albo podobnych mu dań znane są w wielu obszarach świata. To doskonały pomysł na obiad w sezonie na paprykę, jest zdrowe i smaczne, a można przygotować je w kilkadziesiąt minut. Jakie składniki trzeba przygotować, żeby zrobić leczo? Jak zrobić tą potrawę krok po kroku?

LeczLeczo to tradycyjna węgierska potrawa
Źródło zdjęć: © Getty Images

Leczo – jakie składniki są potrzebne do jego przygotowania?


Podstawowe składniki leczo to warzywa:

  • Papryka - może być tylko czerwona lub w kilku kolorach, 5 sztuk,
  • Cebula, 3 średnie sztuki,
  • Pomidory - około 800 gramów świeżych pomidorów albo 2 puszki.

Papryka powinna być dojrzała i słodka, a jeśli zależy nam na ładnym wyglądzie dania, warto użyć papryk w różnych kolorach. Najlepiej jednak, żeby przeważającą część stanowiła papryka czerwona, która jest najsłodsza i najbardziej aromatyczna, najmniej zaś powinno być papryki zielonej. Często do leczo dodaje się również cukinię, bakłażana albo pieczarki. Innych warzyw najlepiej dać mniej więcej tyle samo, co papryki, ale można dostosowywać proporcje według własnego upodobania.


Ważne są także przyprawy. Niezbędne do przygotowania leczo są:

  • Słodka papryka w proszku, 1 łyżeczka,
  • Czosnek, 5 małych ząbków,
  • Sól, 1 łyżeczka,
  • Pieprz, szczypta.

Jeśli lubi się bardziej pikantne dania, można dodać odrobinę ostrej papryki, a żeby uzyskać ciekawy aromat, można doprawić potrawę papryką wędzoną. Ewentualnie można dodać zioła, na przykład oregano albo bazylię. Dodatkowo, jeśli robimy leczo ze świeżymi pomidorami, przyda się odrobina koncentratu pomidorowego.

Leczo
© Getty Images

Oryginalnie do leczo dodaje się też smalec (mniej więcej 5 łyżek) i mięso. W Polsce najczęściej danie przygotowuje się z dodatkiem kiełbasy (około 300 gramów na porcję). Warto dodawać kiełbasę dobrej jakości, na przykład podwawelską. Jeśli dodajemy mięso (może być to na przykład wołowina albo wieprzowina), należy je wcześniej ugotować albo poddusić, żeby było miękkie. Leczo można przygotować w wersji wegetariańskiej, pomijając kiełbasę i zastępując smalec olejem.

Leczo – jak je przygotować? Porady dla początkujących


Przygotowanie leczo nie jest skomplikowane ani nie zajmuje dużo czasu. Jest to danie jednogarnkowe, dlatego warto od początku wrzucać wszystkie składniki do dużego, szerokiego garnka, nie ma konieczności używania patelni. Ważna jest kolejność dodawania składników, tak żeby warzywa nie były rozgotowane ani zbyt twarde.

1.      Paprykę należy umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w dużą kostkę, cebulę obrać i pokroić w kostkę albo piórka. Kiełbasę pokroić w plasterki. Jeśli używamy świeżych pomidorów, trzeba obrać je ze skóry i pokroić w kostkę. Najlepiej dodawać pomidory bez nasion i soku, który znajduje się wewnątrz.

2.      Do garnka włożyć smalec, chwilę podgrzewać aż tłuszcz się rozpuści, dodać cebulę i kiełbasę i chwilę podsmażać całość bez przykrywki.

3.      Gdy cebula się zeszkli, a kiełbasa przyrumieni, dodać rozgnieciony albo pokrojony na plasterki czosnek i smażyć przez chwilę. Mieszać i pilnować, żeby czosnek się nie przypalił, ponieważ stanie się gorzki, a całe danie będzie niesmaczne.

4.      Dodać paprykę i przyprawy i smażyć około 5 minut. Jeśli dodajemy również cukinię, należy wrzucić ją do garnka około 5 minut po dodaniu papryki.

5.      Do garnka dorzucić pomidory, koncentrat pomidorowy albo passatę i gotować około 15 minut. Jeśli używamy świeżych pomidorów, całość należy gotować bez przykrycia, żeby pozbyć się nadmiaru soków. Podczas gotowania trzeba co jakiś czas mieszać potrawę, żeby się nie przypaliła.

6.      Jeśli leczo jest zbyt rzadkie należy gotować je trochę dłużej bez przykrycia, by się zredukowało; z kolei, jeśli jest zbyt gęste można dodać trochę wody, soku z pomidorów albo passaty.

7.      Na koniec warto spróbować leczo i ewentualnie doprawić je wedle uznania. Można dodać soli, pieprzu lub ostrej papryki. Jeżeli potrawa jest zbyt kwaśna, można doprawić ją odrobiną cukru, z kolei, jeżeli jest za słodka, warto dolać soku z cytryny.

Z czym jeść leczo?


Potrawę można podawać bez żadnych dodatków albo jeść je z ugotowanym ryżem, kaszą lub pieczywem. Wyśmienicie smakuje także podane z pitą lub chlebkiem naan.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki