Trwa ładowanie...

Leczo – przepis na danie idealne. Jakie składniki potrzebne są do przygotowania leczo i jak się je przygotowuje?

Leczo to jednogarnkowa potrawa przygotowywana przede wszystkim z papryki, cebuli oraz pomidorów. Ma korzenie w kuchni węgierskiej, a obecnie różne rodzaje leczo albo podobnych mu dań znane są w wielu obszarach świata. To doskonały pomysł na obiad w sezonie na paprykę, jest zdrowe i smaczne, a można przygotować je w kilkadziesiąt minut. Jakie składniki trzeba przygotować, żeby zrobić leczo? Jak zrobić tą potrawę krok po kroku?

Leczo to tradycyjna węgierska potrawaLeczo to tradycyjna węgierska potrawaŹródło: Getty Images
d2hhaum
d2hhaum

Leczo – jakie składniki są potrzebne do jego przygotowania?


Podstawowe składniki leczo to warzywa:

  • Papryka - może być tylko czerwona lub w kilku kolorach, 5 sztuk,
  • Cebula, 3 średnie sztuki,
  • Pomidory - około 800 gramów świeżych pomidorów albo 2 puszki.

Papryka powinna być dojrzała i słodka, a jeśli zależy nam na ładnym wyglądzie dania, warto użyć papryk w różnych kolorach. Najlepiej jednak, żeby przeważającą część stanowiła papryka czerwona, która jest najsłodsza i najbardziej aromatyczna, najmniej zaś powinno być papryki zielonej. Często do leczo dodaje się również cukinię, bakłażana albo pieczarki. Innych warzyw najlepiej dać mniej więcej tyle samo, co papryki, ale można dostosowywać proporcje według własnego upodobania.


Ważne są także przyprawy. Niezbędne do przygotowania leczo są:

  • Słodka papryka w proszku, 1 łyżeczka,
  • Czosnek, 5 małych ząbków,
  • Sól, 1 łyżeczka,
  • Pieprz, szczypta.

Jeśli lubi się bardziej pikantne dania, można dodać odrobinę ostrej papryki, a żeby uzyskać ciekawy aromat, można doprawić potrawę papryką wędzoną. Ewentualnie można dodać zioła, na przykład oregano albo bazylię. Dodatkowo, jeśli robimy leczo ze świeżymi pomidorami, przyda się odrobina koncentratu pomidorowego.

Leczo Getty Images
Źródło: Getty Images

Oryginalnie do leczo dodaje się też smalec (mniej więcej 5 łyżek) i mięso. W Polsce najczęściej danie przygotowuje się z dodatkiem kiełbasy (około 300 gramów na porcję). Warto dodawać kiełbasę dobrej jakości, na przykład podwawelską. Jeśli dodajemy mięso (może być to na przykład wołowina albo wieprzowina), należy je wcześniej ugotować albo poddusić, żeby było miękkie. Leczo można przygotować w wersji wegetariańskiej, pomijając kiełbasę i zastępując smalec olejem.

d2hhaum

Leczo – jak je przygotować? Porady dla początkujących


Przygotowanie leczo nie jest skomplikowane ani nie zajmuje dużo czasu. Jest to danie jednogarnkowe, dlatego warto od początku wrzucać wszystkie składniki do dużego, szerokiego garnka, nie ma konieczności używania patelni. Ważna jest kolejność dodawania składników, tak żeby warzywa nie były rozgotowane ani zbyt twarde.

1.      Paprykę należy umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w dużą kostkę, cebulę obrać i pokroić w kostkę albo piórka. Kiełbasę pokroić w plasterki. Jeśli używamy świeżych pomidorów, trzeba obrać je ze skóry i pokroić w kostkę. Najlepiej dodawać pomidory bez nasion i soku, który znajduje się wewnątrz.

2.      Do garnka włożyć smalec, chwilę podgrzewać aż tłuszcz się rozpuści, dodać cebulę i kiełbasę i chwilę podsmażać całość bez przykrywki.

3.      Gdy cebula się zeszkli, a kiełbasa przyrumieni, dodać rozgnieciony albo pokrojony na plasterki czosnek i smażyć przez chwilę. Mieszać i pilnować, żeby czosnek się nie przypalił, ponieważ stanie się gorzki, a całe danie będzie niesmaczne.

4.      Dodać paprykę i przyprawy i smażyć około 5 minut. Jeśli dodajemy również cukinię, należy wrzucić ją do garnka około 5 minut po dodaniu papryki.

5.      Do garnka dorzucić pomidory, koncentrat pomidorowy albo passatę i gotować około 15 minut. Jeśli używamy świeżych pomidorów, całość należy gotować bez przykrycia, żeby pozbyć się nadmiaru soków. Podczas gotowania trzeba co jakiś czas mieszać potrawę, żeby się nie przypaliła.

6.      Jeśli leczo jest zbyt rzadkie należy gotować je trochę dłużej bez przykrycia, by się zredukowało; z kolei, jeśli jest zbyt gęste można dodać trochę wody, soku z pomidorów albo passaty.

7.      Na koniec warto spróbować leczo i ewentualnie doprawić je wedle uznania. Można dodać soli, pieprzu lub ostrej papryki. Jeżeli potrawa jest zbyt kwaśna, można doprawić ją odrobiną cukru, z kolei, jeżeli jest za słodka, warto dolać soku z cytryny.

 Z czym jeść leczo?


Potrawę można podawać bez żadnych dodatków albo jeść je z ugotowanym ryżem, kaszą lub pieczywem. Wyśmienicie smakuje także podane z pitą lub chlebkiem naan.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj