Pyszne i zdrowe
Kiwi to wyjątkowo wartościowe owoce. Warto po nie sięgać jak najczęściej, szczególnie w okresie przeziębień i grypy, ponieważ doskonale wzmacniają odporność organizmu. Na sklepowych półkach, obok zielonych owoców, pojawiły się również żółte. To kiwi gold. Poza kolorem miąższu różnią się również słodszym smakiem i gładką, pozbawioną włosków skórką. Co warto o nich wiedzieć? Zapraszamy do galerii.
Przysmak z Nowej Zelandii
Kiwi gold pochodzi z Nowej Zelandii. Powstało w latach siedemdziesiątych wskutek skrzyżowania dwóch odmian. Rozmiarem i kształtem przypomina zielone kiwi – jest podłużne i zaokrąglone. Ma jednak żółte wnętrze i gładką, jadalną skórkę. Miąższ wyróżnia się zwartą, mięsistą strukturą. Jest bardzo słodki i soczysty. Wyraźnie wyczuwalne są nuty agrestu, banana i truskawki.
Źródło zdrowia
Kiwi gold to doskonałe źródło witamin C, A, E, K oraz witamin z grupy B. Ponadto jest skarbnicą potasu, magnezu, cynku, wapnia, a także kwasu foliowego i błonnika. Podobnie jak zielone, zawiera łatwo przyswajalne cukry proste, fruktozę i glukozę. Regularne jedzenie tych owoców wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniem. Ponadto kiwi gold ma korzystny wpływ na układ kostny, mięśniowy, a także nerwowy. Zawarte w nim substancje odżywcze odgrywają ważną rolę w procesie dotleniania mózgu i pomagają utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi. Poza tym, owoc ma właściwości oczyszczające i zawiera antyutleniacze, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.
Gdzie kupić?
Żółta odmiana kiwi nie jest tak popularna, jak zielona. Owoce nadają się do spożycia jedynie krótko po zebraniu. Z tego powodu są droższe. Ograniczona jest również ich dostępność, ponieważ narażone są na atak wirusów niszczących nowozelandzkie plantacje. Warto jednak szukać promocji w dyskontach i delikatesach. W Lidlu za sztukę zapłacimy w tej chwili 1,69 zł. Natomiast w sklepie internetowym Frisko.pl zapłacimy 6,39 zł za 3 sztuki.
Smakowite inspiracje
Żółte kiwi możemy jeść w całości, razem ze skórką. Sprawdzi się jako składnik sałatek, koreczków, drinków, koktajli, sorbetów czy smoothie. Nadaje się również do dekoracji deserów i ciast. Zmielone może okazać się świetnym słodkim musem okrywającym babeczki i inne słodkie wypieki. Delikatny, nieprzytłaczający smak kiwi gold nie maskuje aromatu dań, a wręcz je podkreśla, dlatego owoc świetnie komponuje się także z lekkimi sosami. Mus z kiwi zastąpi ciężkie majonezowe czy śmietanowe dipy. Będzie się dobrze komponował z burgerami czy owocami morza. Zrównoważy specyficzny smak jagnięciny i cielęciny.
*Zobacz też: Dlaczego warto jeść jabłka? *