Kiwi w kolorze słońca. Można jeść ze skórką

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Pyszne i zdrowe

Obraz
© 123RF.COM

Kiwi to wyjątkowo wartościowe owoce. Warto po nie sięgać jak najczęściej, szczególnie w okresie przeziębień i grypy, ponieważ doskonale wzmacniają odporność organizmu. Na sklepowych półkach, obok zielonych owoców, pojawiły się również żółte. To kiwi gold. Poza kolorem miąższu różnią się również słodszym smakiem i gładką, pozbawioną włosków skórką. Co warto o nich wiedzieć? Zapraszamy do galerii.

/ 5Przysmak z Nowej Zelandii

Obraz
© 123RF.COM

Kiwi gold pochodzi z Nowej Zelandii. Powstało w latach siedemdziesiątych wskutek skrzyżowania dwóch odmian. Rozmiarem i kształtem przypomina zielone kiwi – jest podłużne i zaokrąglone. Ma jednak żółte wnętrze i gładką, jadalną skórkę. Miąższ wyróżnia się zwartą, mięsistą strukturą. Jest bardzo słodki i soczysty. Wyraźnie wyczuwalne są nuty agrestu, banana i truskawki.

/ 5Źródło zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

Kiwi gold to doskonałe źródło witamin C, A, E, K oraz witamin z grupy B. Ponadto jest skarbnicą potasu, magnezu, cynku, wapnia, a także kwasu foliowego i błonnika. Podobnie jak zielone, zawiera łatwo przyswajalne cukry proste, fruktozę i glukozę. Regularne jedzenie tych owoców wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniem. Ponadto kiwi gold ma korzystny wpływ na układ kostny, mięśniowy, a także nerwowy. Zawarte w nim substancje odżywcze odgrywają ważną rolę w procesie dotleniania mózgu i pomagają utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi. Poza tym, owoc ma właściwości oczyszczające i zawiera antyutleniacze, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.

/ 5Gdzie kupić?

Obraz
© 123RF.COM

Żółta odmiana kiwi nie jest tak popularna, jak zielona. Owoce nadają się do spożycia jedynie krótko po zebraniu. Z tego powodu są droższe. Ograniczona jest również ich dostępność, ponieważ narażone są na atak wirusów niszczących nowozelandzkie plantacje. Warto jednak szukać promocji w dyskontach i delikatesach. W Lidlu za sztukę zapłacimy w tej chwili 1,69 zł. Natomiast w sklepie internetowym Frisko.pl zapłacimy 6,39 zł za 3 sztuki.

/ 5Smakowite inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Żółte kiwi możemy jeść w całości, razem ze skórką. Sprawdzi się jako składnik sałatek, koreczków, drinków, koktajli, sorbetów czy smoothie. Nadaje się również do dekoracji deserów i ciast. Zmielone może okazać się świetnym słodkim musem okrywającym babeczki i inne słodkie wypieki. Delikatny, nieprzytłaczający smak kiwi gold nie maskuje aromatu dań, a wręcz je podkreśla, dlatego owoc świetnie komponuje się także z lekkimi sosami. Mus z kiwi zastąpi ciężkie majonezowe czy śmietanowe dipy. Będzie się dobrze komponował z burgerami czy owocami morza. Zrównoważy specyficzny smak jagnięciny i cielęciny.

*Zobacz też: Dlaczego warto jeść jabłka? *

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru