Kiedy po raz pierwszy podać jajko niemowlakowi? Jajko w diecie dziecka
Wiele mam, w trakcie rozszerzania diety niemowlęcia, zastanawia się, kiedy po raz pierwszy podać dziecku jajko. W jakiej postaci? Czy to powinno być samo białko, a może tylko żółtko? Rozwiewamy wątpliwości.
Kiedy podać jajko niemowlakowi?
Na przestrzeni lat wytyczne lekarzy zmieniały się kilkakrotnie, ale jeszcze nasze mamy i babcie hołdowały zasadzie, by z jajkiem raczej się nie spieszyć. Zgodnie z tym przekonaniem niegdyś matki podawały dzieciom niewielką ilość żółtka, a dopiero koło 11.-12. miesiąca życia – całe jajko.
Od tych wytycznych obecnie się odchodzi: zasady rozszerzania diety uległy radykalnej zmianie. Według nowych wytycznych jajko można podać niemowlęciu już na początku rozszerzania diety, to jest w 6. miesiącu życia dziecka.
Dodatkowo nie ma potrzeby podawania osobno białka i żółtka – całe jajko można podać po ukończeniu przez dziecko pół roku (lub na początku rozszerzania diety, jeśli decydujesz się na nie wcześniej, przed 6. miesiącem życia).
Na co należy uważać, podając niemowlęciu jajko po raz pierwszy?
Nowe zasady żywienia niemowląt nie oznaczają, że nie należy zachować ostrożności przy serwowaniu jajka dziecku. Wręcz przeciwnie – jajka mogą uczulać, więc mamy małych alergików powinny być ostrożne.
Na co należy zwrócić uwagę?
- Zacznij od niewielkich ilości jajka.
- Nie łącz jajka z innym nowym produktem lub daniem – podaj je samodzielnie.
- Jeśli twoje dziecko jest alergikiem lub w rodzinie występują alergie pokarmowe, poczekaj z jajkiem kilka tygodni lub miesięcy, by jajko nie pojawiło się na samym początku rozszerzania diety. Podaj najpierw żółtko – przyczyną alergii na jajko jest białko.
- Postać jajka dopasuj do wieku, umiejętności i metody rozszerzania diety – może być roztarte na papkę, pokruszone lub podane w całości, jeśli stosujesz zasady BLW.
- Wybierz jajka z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu – unikaj jajek oznaczonych cyfrą 2 i 3.
W jaki sposób przygotować jajko dla niemowlęcia?
Również to, jak przygotujesz jajko dla niemowlęcia, nie jest bez znaczenia. Na pewno niedojrzałość układu pokarmowego malucha wyklucza podanie jajka smażonego, ale również – niedogotowanego (np. na miękko), gdyż może to być źródłem poważnej infekcji bakteryjnej.
W jakiej postaci można podać jajko niemowlęciu, by mu nie zaszkodziło?
- ugotowane na twardo – upewnij się, że jest ugotowane prawidłowo. Zarówno białko, jak i żółtko musi być ścięte.
- przygotowane w kąpieli wodnej – szklaną miskę postaw na garnku gotującą się wodą, dodaj odrobinę masła i wbij jedno jajko. Mieszaj przez kilka minut dokładnie tak, jak przy smażeniu jajecznicy.
- nie doprawiaj solą ani pieprzem – soli nie wolno podawać aż do ukończenia przez dziecko 1. roku życia, pieprz za to może podrażnić delikatny żołądek
- w zupie – jeśli podajesz już zupy i dania obiadowe, możesz przygotować makaron z jajkiem lub naleśniki. W tej formie jajka na pewno będą atrakcyjniejsze dla dziecka. Możesz również rozdrobnić ugotowane na twardo żółtko i dodać do zupy malucha.
Jak kupić dobre jajka?
Zobacz także: