Lubisz jeść późnym wieczorem? Znamy konsekwencje tego zgubnego nawyku

Jedzenie wieczorową porą to jedna z tych przyjemności, którym trudno się oprzeć. Tymczasem jest znacząca różnica pomiędzy lekką kolacją na godzinę lub dwie przed snem, a wieczornym obżarstwem – niestety niekiedy nawet już w łóżku. Jakie są konsekwencje tego nawyku?

Mężczyzna je nocąNie bez znaczenia jest to, co jemy wieczorem.
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Konsekwencje jedzenia przed snem

Dietetycy i lekarze biją na alarm: coraz częściej jemy posiłki późnym wieczorem, a nie jest to zdrowy nawyk. W dodatku wieczorne posiłki są często sposobem na spędzenie beztroskiego, relaksującego czasu przed telewizorem lub w towarzystwie znajomych. Takie jedzenie rzadko jest racjonalne, ponieważ mózg "zapomina" o wysłaniu sygnału oznajmującego osiągnięcie sytości.

Jedzenie późną nocą, zwłaszcza ciężkostrawnych posiłków, ma wpływ na zdrowie, samopoczucie i sen.

Oto konsekwencje tego nawyku:

  1. Może powodować dolegliwości trawienne: wzdęcia, nadmierne gazy, a także zgagę, mdłości czy rozstrój żołądka.
  2. Wpływa negatywnie na układ trawienny, zwłaszcza na wątrobę i trzustkę.
  3. Powoduje problemy z zaśnięciem, pogłębia bezsenność, a także skraca sen i wpływa negatywnie na jego jakość.
  4. Wpływa negatywnie na jakość fazy REM snu i może być źródłem koszmarów nocnych.
  5. Może prowadzić do nadwagi lub otyłości, bo spowalnia metabolizm.

Zdrowe przekąski na wieczór

Oczywiście nie oznacza to, że wieczorem nie należy jeść – dietetycy stanowczo rozprawili się z tym mitem już dawno temu. Jednak to, co jemy, jest nie bez znaczenia: lekka kolacja jest potrzebna naszemu organizmowi.

A gdy pojawi się chęć podjadania, można jej pofolgować, zachowując rozsądek. Zdrowe przekąski na wieczorny seans? Czemu nie!

  • orzechy
  • jogurt grecki z owocami
  • ciecierzyca pieczona
  • popcorn – domowy, bez soli i masła
  • jabłka
  • twarożek i krakersy
  • kasza jaglana z suszonymi owocami
  • wrapy z tortilli z wędzonym łososiem lub szynką drobiową

Najbardziej niezdrowe przekąski

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki