Kasza w roli głównej: jabłkowa jaglanka i tabbouleh z kaszą pęczak

Zobaczcie przepis.

Nie od dziś wiadomo, że śniadanie powinno być zdrowe, zbilansowane i dawać dużo energii. Tancerz i juror "You Can Dance" Maciej Florek z żoną Magdą przygotowali nietypowe propozycje śniadaniowe z kaszą w roli głównej. W ich menu znalazł się pomysł na jabłkową jaglankę oraz jaglankę kokosową z rabarbarem. Małżeństwo przygotowało też sałatkę z kaszą gryczana, szparagami i białym serem oraz tabbouleh z kaszą pęczak, które sprawdzą się doskonale jako lekki obiad.

Jabłkowa jaglanka

Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 i 1/2 szklanki soku jabłkowego 100 proc.
jogurt typu greckiego
garść rodzynek
miód
½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną opłukać zmieniając wodę, aż będzie klarowna. Do garnuszka wlać 2 szklanki soku jabłkowego, dodać cynamon, wsypać kaszę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 20-25 minut, aż kasza będzie miękka. Na koniec dodać resztę soku jabłkowego i wymieszać. Nałożyć do miseczek, dodać ok. 2 łyżki jogurtu, posypać rodzynkami i polać miodem.

Tabbouleh z kaszą pęczak

Składniki:
1 szklanka kaszy pęczak (lub jeden woreczek 100g)
2 średnie pomidory
1/2 cebuli, najlepiej cukrowej
2 - 3 ogórki gruntowe lub 1 ogórek szklarniowy
1 czerwona papryczka chili
1 pęczek dymki ze szczypiorem
pół pęczka mięty
1 pęczek natki pietruszki
1/2 ząbka czosnku
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oliwy extra vergine
sól

Przygotowanie:
Przygotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany pęczak ostudzić. Ogórki umyć, obrać i pokroić w kosteczkę, przełożyć do dużej salaterki, dodać pokrojone w kosteczkę pomidory, cebulę, drobno posiekaną papryczkę chili , posiekany szczypiorek, dymkę oraz natkę i miętę. Dodać oliwę, sok z cytryny, czosnek roztarty z solą. Wymieszać. Połączyć z ostudzoną kaszą.

Sałatka z kaszą gryczaną, szparagami i białym serem

Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
6 szparagów zielonych
Mały pęczek młodych listków botwinki
Garść liści szpinaku baby
ok. 80 g sera białego
2 łyżki nasion słonecznika łuskanych
sól
1 łyżeczka tłuczonego zielonego pieprzu
3 łyżki oleju orzechowego
2 łyżki oliwy
sól

Przygotowanie:
Na patelni podgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać kaszę gryczaną i nasiona słonecznika. Smażyć na średnim ogniu, aby kasza zrobiła się lekko chrupiąca. Delikatnie osolić. Kaszę przełożyć do salaterek i ostudzić.
Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, odłamać zdrewniałe końce. Łodyżki szparagów smażyć na 1 łyżce oliwy ok.4-5 min. Zdjąć szparagi z ognia i pokroić na mniejsze kawałki. Na kaszy ułożyć szparagi, opłukane liście botwinki oraz szpinaku. Ser pokrojony na grube plastry obsypać tłuczonym pieprze, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na sałatce. Całość polać olejem orzechowym.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości