Kasza w roli głównej: jabłkowa jaglanka i tabbouleh z kaszą pęczak
Zobaczcie przepis.
Nie od dziś wiadomo, że śniadanie powinno być zdrowe, zbilansowane i dawać dużo energii. Tancerz i juror "You Can Dance" Maciej Florek z żoną Magdą przygotowali nietypowe propozycje śniadaniowe z kaszą w roli głównej. W ich menu znalazł się pomysł na jabłkową jaglankę oraz jaglankę kokosową z rabarbarem. Małżeństwo przygotowało też sałatkę z kaszą gryczana, szparagami i białym serem oraz tabbouleh z kaszą pęczak, które sprawdzą się doskonale jako lekki obiad.
Jabłkowa jaglanka
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 i 1/2 szklanki soku jabłkowego 100 proc.
jogurt typu greckiego
garść rodzynek
miód
½ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną opłukać zmieniając wodę, aż będzie klarowna. Do garnuszka wlać 2 szklanki soku jabłkowego, dodać cynamon, wsypać kaszę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 20-25 minut, aż kasza będzie miękka. Na koniec dodać resztę soku jabłkowego i wymieszać. Nałożyć do miseczek, dodać ok. 2 łyżki jogurtu, posypać rodzynkami i polać miodem.
Tabbouleh z kaszą pęczak
Składniki:
1 szklanka kaszy pęczak (lub jeden woreczek 100g)
2 średnie pomidory
1/2 cebuli, najlepiej cukrowej
2 - 3 ogórki gruntowe lub 1 ogórek szklarniowy
1 czerwona papryczka chili
1 pęczek dymki ze szczypiorem
pół pęczka mięty
1 pęczek natki pietruszki
1/2 ząbka czosnku
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oliwy extra vergine
sól
Przygotowanie:
Przygotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany pęczak ostudzić. Ogórki umyć, obrać i pokroić w kosteczkę, przełożyć do dużej salaterki, dodać pokrojone w kosteczkę pomidory, cebulę, drobno posiekaną papryczkę chili , posiekany szczypiorek, dymkę oraz natkę i miętę. Dodać oliwę, sok z cytryny, czosnek roztarty z solą. Wymieszać. Połączyć z ostudzoną kaszą.
Sałatka z kaszą gryczaną, szparagami i białym serem
Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
6 szparagów zielonych
Mały pęczek młodych listków botwinki
Garść liści szpinaku baby
ok. 80 g sera białego
2 łyżki nasion słonecznika łuskanych
sól
1 łyżeczka tłuczonego zielonego pieprzu
3 łyżki oleju orzechowego
2 łyżki oliwy
sól
Przygotowanie:
Na patelni podgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać kaszę gryczaną i nasiona słonecznika. Smażyć na średnim ogniu, aby kasza zrobiła się lekko chrupiąca. Delikatnie osolić. Kaszę przełożyć do salaterek i ostudzić.
Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, odłamać zdrewniałe końce. Łodyżki szparagów smażyć na 1 łyżce oliwy ok.4-5 min. Zdjąć szparagi z ognia i pokroić na mniejsze kawałki. Na kaszy ułożyć szparagi, opłukane liście botwinki oraz szpinaku. Ser pokrojony na grube plastry obsypać tłuczonym pieprze, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na sałatce. Całość polać olejem orzechowym.