Kakao – kalorie, właściwości, jak zrobić, zastosowanie, przepisy

Kakao to superfood, który chroni serce, łagodzi skutki stresu, poprawia humor. Napój robi się z łyżeczki kakao i mleka krowiego lub roślinnego albo wody.

Kakao to superfood - poprawia humor i chroni serce
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Agnieszka Krasa

Kakao – kalorie i właściwości

Ze względu na swoje właściwości kakao uznawane jest za superfood. To proszek pozyskiwany ze zmielonych nasion kakaowca. Według Majów i Azteków kakao jest napojem bogów o ponadprzeciętnych właściwościach zdrowotnych. Europa zawdzięcza sprowadzenie kakao Krzysztofowi Kolumbowi.

Jedna* łyżka kakao* waży około 10 gramów. Odpowiada to mniej więcej 45 kaloriom. Mała, 100-gramowa porcja kakao *z niskotłuszczowym mlekiem zawiera 77 kalorii. W sprzedaży dostępne są zarówno produkty zawierające maksymalnie 20% tłuszczu, jak i *kakao niskotłuszczowe.

Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, chroniące organizm przed chorobami układu krążenia i nowotworami. To bogate źródło magnezu, wspomagającego ciśnienie krwi, pracę serca, łagodzące skutki stresu, działające antydepresyjnie, poprawiające pamięć i samopoczucie.

Kakao zawiera żelazo, chrom, cynk, potas oraz teobrominę, uznawaną za lek na kaszel. Kakao wspomaga trawienie, zmniejsza apetyt, przeciwdziała kamicy nerkowej i jest cenionym afrodyzjakiem. Powinny go unikać osoby cierpiące na zgage. Kakao spożywane w nadmiernych ilościach powoduje zaparcia.

Kakao – jak zrobić?

Obróbka termiczna znosi część wartości odżywczych surowego kakao. Zamiast jedzenia czekolady lepiej więc dodawać surowe kakao do owsianek, płatków śniadaniowych, koktajli, jogurtów, posypywać nim desery i makarony na słodko.

Jak zrobić* kakao do picia? Do przyrządzenia napoju z kakao *dla jednej osoby potrzeba płaskiej łyżeczki kakao oraz szklanki mleka. Można wybierać spośród mleka zwierzęcego i roślinnego. Podczas stosowania diety odchudzającej polecane jest mleko niskotłuszczowe, np. 1,5%. Wśród rodzajów mleka roślinnego do kakao doskonale sprawdzą się mleko sojowe (naturalne, waniliowe, czekoladowe), kokosowe, owsiane, migdałowe.

Kakao na wodzie

Kakao na wodzie to zdrowy, dietetyczny napój, którego przygotowanie jest banalnie proste. Kakaowy proszek rozprowadza się w odrobinie zimnej wody. Po zagotowaniu reszty wody dolewa się do niego czekoladową zawiesinę i doprowadza do wrzenia. Używanie cukru i słodzików jest zbędne. Kakao na wodzie dosładza się miodem. Można je dodatkowo doprawić prawdziwą wanilią, cynamonem, kandyzowaną skórką pomarańczy bądź przyprawami korzennymi.

Kakao – polewa czekoladowa

Polewę czekoladową z kakao przyrządza się w rożnych wersjach: z masłem, żelatyną, ze śmietaną. Dodatek kakao nadaje jej głębszy kolor i smak oraz właściwości zdrowotne. Płynna polewa czekoladowa z kakao nadaje się do maczania kawałków surowych owoców. Pasuje do gruszek gotowanych w winie oraz pieczonych jabłek z cynamonem.

Jakie ciasta polać polewą z kakao? Sprawdzi się tu większość wypieków: serniki, mazurki, pierniki, ciasta marchewkowe, orzechowe, torty, drożdżówki, pączki, babeczki. Polewa czekoladowa z kakao to również doskonały składnik słodkich naleśników oraz deserów lodowych.

Kakao - przepisy

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary