Kakao – kalorie, właściwości, jak zrobić, zastosowanie, przepisy

Kakao to superfood, który chroni serce, łagodzi skutki stresu, poprawia humor. Napój robi się z łyżeczki kakao i mleka krowiego lub roślinnego albo wody.

Kakao to superfood - poprawia humor i chroni serce
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Agnieszka Krasa

Kakao – kalorie i właściwości

Ze względu na swoje właściwości kakao uznawane jest za superfood. To proszek pozyskiwany ze zmielonych nasion kakaowca. Według Majów i Azteków kakao jest napojem bogów o ponadprzeciętnych właściwościach zdrowotnych. Europa zawdzięcza sprowadzenie kakao Krzysztofowi Kolumbowi.

Jedna* łyżka kakao* waży około 10 gramów. Odpowiada to mniej więcej 45 kaloriom. Mała, 100-gramowa porcja kakao *z niskotłuszczowym mlekiem zawiera 77 kalorii. W sprzedaży dostępne są zarówno produkty zawierające maksymalnie 20% tłuszczu, jak i *kakao niskotłuszczowe.

Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, chroniące organizm przed chorobami układu krążenia i nowotworami. To bogate źródło magnezu, wspomagającego ciśnienie krwi, pracę serca, łagodzące skutki stresu, działające antydepresyjnie, poprawiające pamięć i samopoczucie.

Kakao zawiera żelazo, chrom, cynk, potas oraz teobrominę, uznawaną za lek na kaszel. Kakao wspomaga trawienie, zmniejsza apetyt, przeciwdziała kamicy nerkowej i jest cenionym afrodyzjakiem. Powinny go unikać osoby cierpiące na zgage. Kakao spożywane w nadmiernych ilościach powoduje zaparcia.

Kakao – jak zrobić?

Obróbka termiczna znosi część wartości odżywczych surowego kakao. Zamiast jedzenia czekolady lepiej więc dodawać surowe kakao do owsianek, płatków śniadaniowych, koktajli, jogurtów, posypywać nim desery i makarony na słodko.

Jak zrobić* kakao do picia? Do przyrządzenia napoju z kakao *dla jednej osoby potrzeba płaskiej łyżeczki kakao oraz szklanki mleka. Można wybierać spośród mleka zwierzęcego i roślinnego. Podczas stosowania diety odchudzającej polecane jest mleko niskotłuszczowe, np. 1,5%. Wśród rodzajów mleka roślinnego do kakao doskonale sprawdzą się mleko sojowe (naturalne, waniliowe, czekoladowe), kokosowe, owsiane, migdałowe.

Kakao na wodzie

Kakao na wodzie to zdrowy, dietetyczny napój, którego przygotowanie jest banalnie proste. Kakaowy proszek rozprowadza się w odrobinie zimnej wody. Po zagotowaniu reszty wody dolewa się do niego czekoladową zawiesinę i doprowadza do wrzenia. Używanie cukru i słodzików jest zbędne. Kakao na wodzie dosładza się miodem. Można je dodatkowo doprawić prawdziwą wanilią, cynamonem, kandyzowaną skórką pomarańczy bądź przyprawami korzennymi.

Kakao – polewa czekoladowa

Polewę czekoladową z kakao przyrządza się w rożnych wersjach: z masłem, żelatyną, ze śmietaną. Dodatek kakao nadaje jej głębszy kolor i smak oraz właściwości zdrowotne. Płynna polewa czekoladowa z kakao nadaje się do maczania kawałków surowych owoców. Pasuje do gruszek gotowanych w winie oraz pieczonych jabłek z cynamonem.

Jakie ciasta polać polewą z kakao? Sprawdzi się tu większość wypieków: serniki, mazurki, pierniki, ciasta marchewkowe, orzechowe, torty, drożdżówki, pączki, babeczki. Polewa czekoladowa z kakao to również doskonały składnik słodkich naleśników oraz deserów lodowych.

Kakao - przepisy

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę