Kakao – kalorie, właściwości, jak zrobić, zastosowanie, przepisy
Kakao to superfood, który chroni serce, łagodzi skutki stresu, poprawia humor. Napój robi się z łyżeczki kakao i mleka krowiego lub roślinnego albo wody.
Kakao – kalorie i właściwości
Jedna* łyżka kakao* waży około 10 gramów. Odpowiada to mniej więcej 45 kaloriom. Mała, 100-gramowa porcja kakao *z niskotłuszczowym mlekiem zawiera 77 kalorii. W sprzedaży dostępne są zarówno produkty zawierające maksymalnie 20% tłuszczu, jak i *kakao niskotłuszczowe.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, chroniące organizm przed chorobami układu krążenia i nowotworami. To bogate źródło magnezu, wspomagającego ciśnienie krwi, pracę serca, łagodzące skutki stresu, działające antydepresyjnie, poprawiające pamięć i samopoczucie.
Kakao zawiera żelazo, chrom, cynk, potas oraz teobrominę, uznawaną za lek na kaszel. Kakao wspomaga trawienie, zmniejsza apetyt, przeciwdziała kamicy nerkowej i jest cenionym afrodyzjakiem. Powinny go unikać osoby cierpiące na zgage. Kakao spożywane w nadmiernych ilościach powoduje zaparcia.
Kakao – jak zrobić?
Obróbka termiczna znosi część wartości odżywczych surowego kakao. Zamiast jedzenia czekolady lepiej więc dodawać surowe kakao do owsianek, płatków śniadaniowych, koktajli, jogurtów, posypywać nim desery i makarony na słodko.
Jak zrobić* kakao do picia? Do przyrządzenia napoju z kakao *dla jednej osoby potrzeba płaskiej łyżeczki kakao oraz szklanki mleka. Można wybierać spośród mleka zwierzęcego i roślinnego. Podczas stosowania diety odchudzającej polecane jest mleko niskotłuszczowe, np. 1,5%. Wśród rodzajów mleka roślinnego do kakao doskonale sprawdzą się mleko sojowe (naturalne, waniliowe, czekoladowe), kokosowe, owsiane, migdałowe.
Kakao na wodzie
Kakao na wodzie to zdrowy, dietetyczny napój, którego przygotowanie jest banalnie proste. Kakaowy proszek rozprowadza się w odrobinie zimnej wody. Po zagotowaniu reszty wody dolewa się do niego czekoladową zawiesinę i doprowadza do wrzenia. Używanie cukru i słodzików jest zbędne. Kakao na wodzie dosładza się miodem. Można je dodatkowo doprawić prawdziwą wanilią, cynamonem, kandyzowaną skórką pomarańczy bądź przyprawami korzennymi.
Kakao – polewa czekoladowa
Polewę czekoladową z kakao przyrządza się w rożnych wersjach: z masłem, żelatyną, ze śmietaną. Dodatek kakao nadaje jej głębszy kolor i smak oraz właściwości zdrowotne. Płynna polewa czekoladowa z kakao nadaje się do maczania kawałków surowych owoców. Pasuje do gruszek gotowanych w winie oraz pieczonych jabłek z cynamonem.