Jarzynka obiadowa babci Kazi
Lubisz rybę po grecku? Wiele osób twierdzi że w tym daniu najsmaczniejsze są warzywa duszone z koncentratem pomidorowym i przyprawami. Jeśli również zaliczasz się do tego grona, wypróbuj przepis na jarzynkę do obiadu babci Kazi. Marchewka, seler, por, pietruszka i cebulka podduszone z pomidorami doskonale sprawdzą się jako dodatek do kotletów mielonych czy schabowego. Niebo w gębie!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Cebulę i pora kroimy w półplasterki i przesmażamy na oleju lub maśle.
- Włoszczyznę ścieramy na tarce o grubych oczkach; dodajemy do cebuli ok 3-5 minut przesmażamy a następnie zalewamy wodą. Jarzynka ma mieć konsystencję np buraczków, więc wody dodajemy na oko tyle, ile potrzeba.
- Prażymy całość ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilkę dusimy.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl