Jak zrobić drożdże w domu? Polski "prepper" Piotr Czuryłło zdradza przepis na drożdże z owoców
Drożdże w czasie pandemii koronawirusa stały się towarem deficytowym, wręcz "egzotycznym" – jak mówi w programie specjalnym Wirtualnej Polski Piotr Czuryłło, polski "prepper", autor książki "Vademecum przetrwania". Okazuje się, że drożdże można w bardzo prosty sposób przygotować w domu. Choć w sieci można znaleźć wiele przepisów – niektórych wykorzystuje się np. piwo – Czuryłło radzi, by sięgnąć do metod znanych naszym babciom czy prababciom i przygotować drożdże z owoców, a konkretnie ze skórki owocowej. Aby przygotować domowe drożdże, wystarczy wrzucić skórkę owocu do zaczynu, czyli wody z cukrem lub np. z rozgotowanym ziemniakiem. Owocami, które mają najbogatszą florę bakteryjną i z których najłatwiej pozyskamy drożdże, są winogrona.
drożdżach rzeczywiście drożdże wyd… Rozwiń
Transkrypcja: