Jak dobrze ugotować makaron? Kilka prostych wskazówek

Makaron to doskonała alternatywa dla ziemniaków, ryżu czy kaszy. Można stworzyć z niego wiele pysznych potraw, a przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu. Jak ugotować idealny makaron? Wystarczy kilka prostych kroków.

Łatwy sposób na idealny makaron.
Źródło zdjęć: © WP.PL
Paulina Ermel

Niby łatwo go przyrządzić, a jednocześnie równie łatwo można go zepsuć. Makaron posiada dużo skrobi, a ta z kolei sprawia, że szybko i często zmienia swoją strukturę - traci na sprężystości i klei się. A przez to staje się niesmaczny. Aby uniknąć takich sytuacji, wystarczy zastosować się do kilku prostych zasad.

Jak ugotować makaron jak prawdziwy Włoch?
Nie każdy o tym pamięta, ale na każde 100 g makaronu, potrzebujemy dokładnie 1 litr wody i pół łyżeczki soli. Do dużego garnka wlewamy określoną ilość wody i gotujemy ją. Dopiero kiedy zaczyna wrzeć, solimy wodę i wkładamy makaron. Musimy pamiętać o mieszaniu go raz na jakiś czas - żeby nie przykleił się do garnka. Czas gotowania? To zależy od gatunku i grubości makaronu. Jeśli chcemy ugotować go al dente, w trakcie sporządzania musimy go próbować.

Zobacz też: Jak przygotować domowy makaron?

Na rynku dostępne są różne rodzaje makaronu. Możemy kupić jajeczny, pszenny, pełnoziarnisty, ryżowy, orkiszowy czy gryczany. Potrzebują one innego czasu do zagotowania. Suchy, cienki makaron pszenny - czyli najpopularniejsze świderki czy muszelki - gotuje się od 6 do 9 minut. Z kolei gruby makaron pszenny, taki jak penne czy spaghetti od 12 do 15 minut. Świeży makaron jajeczny gotuje się od 3 do 5 minut. Macie sprawdzone sposoby na ugotowanie makaronu?

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane