Jak dobrze ugotować makaron? Kilka prostych wskazówek

Makaron to doskonała alternatywa dla ziemniaków, ryżu czy kaszy. Można stworzyć z niego wiele pysznych potraw, a przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu. Jak ugotować idealny makaron? Wystarczy kilka prostych kroków.

Łatwy sposób na idealny makaron.
Źródło zdjęć: © WP.PL
Paulina Ermel

Niby łatwo go przyrządzić, a jednocześnie równie łatwo można go zepsuć. Makaron posiada dużo skrobi, a ta z kolei sprawia, że szybko i często zmienia swoją strukturę - traci na sprężystości i klei się. A przez to staje się niesmaczny. Aby uniknąć takich sytuacji, wystarczy zastosować się do kilku prostych zasad.

Jak ugotować makaron jak prawdziwy Włoch?
Nie każdy o tym pamięta, ale na każde 100 g makaronu, potrzebujemy dokładnie 1 litr wody i pół łyżeczki soli. Do dużego garnka wlewamy określoną ilość wody i gotujemy ją. Dopiero kiedy zaczyna wrzeć, solimy wodę i wkładamy makaron. Musimy pamiętać o mieszaniu go raz na jakiś czas - żeby nie przykleił się do garnka. Czas gotowania? To zależy od gatunku i grubości makaronu. Jeśli chcemy ugotować go al dente, w trakcie sporządzania musimy go próbować.

Zobacz też: Jak przygotować domowy makaron?

Na rynku dostępne są różne rodzaje makaronu. Możemy kupić jajeczny, pszenny, pełnoziarnisty, ryżowy, orkiszowy czy gryczany. Potrzebują one innego czasu do zagotowania. Suchy, cienki makaron pszenny - czyli najpopularniejsze świderki czy muszelki - gotuje się od 6 do 9 minut. Z kolei gruby makaron pszenny, taki jak penne czy spaghetti od 12 do 15 minut. Świeży makaron jajeczny gotuje się od 3 do 5 minut. Macie sprawdzone sposoby na ugotowanie makaronu?

Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania