Jak dobrze ugotować makaron? Kilka prostych wskazówek
Makaron to doskonała alternatywa dla ziemniaków, ryżu czy kaszy. Można stworzyć z niego wiele pysznych potraw, a przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu. Jak ugotować idealny makaron? Wystarczy kilka prostych kroków.
Niby łatwo go przyrządzić, a jednocześnie równie łatwo można go zepsuć. Makaron posiada dużo skrobi, a ta z kolei sprawia, że szybko i często zmienia swoją strukturę - traci na sprężystości i klei się. A przez to staje się niesmaczny. Aby uniknąć takich sytuacji, wystarczy zastosować się do kilku prostych zasad.
Jak ugotować makaron jak prawdziwy Włoch?
Nie każdy o tym pamięta, ale na każde 100 g makaronu, potrzebujemy dokładnie 1 litr wody i pół łyżeczki soli. Do dużego garnka wlewamy określoną ilość wody i gotujemy ją. Dopiero kiedy zaczyna wrzeć, solimy wodę i wkładamy makaron. Musimy pamiętać o mieszaniu go raz na jakiś czas - żeby nie przykleił się do garnka. Czas gotowania? To zależy od gatunku i grubości makaronu. Jeśli chcemy ugotować go al dente, w trakcie sporządzania musimy go próbować.
Zobacz też: Jak przygotować domowy makaron?
Na rynku dostępne są różne rodzaje makaronu. Możemy kupić jajeczny, pszenny, pełnoziarnisty, ryżowy, orkiszowy czy gryczany. Potrzebują one innego czasu do zagotowania. Suchy, cienki makaron pszenny - czyli najpopularniejsze świderki czy muszelki - gotuje się od 6 do 9 minut. Z kolei gruby makaron pszenny, taki jak penne czy spaghetti od 12 do 15 minut. Świeży makaron jajeczny gotuje się od 3 do 5 minut. Macie sprawdzone sposoby na ugotowanie makaronu?