Domowy makaron
- 2 szklanki i 2 łyżki mąki
- 3 duże jaja
- 2 łyżki wody
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej do podsypania
Dwie szklanki mąki przesiać do miski, zrobić dołek, wlać jaja roztrzepane z wodą, mieszać w jednym kierunku łyżką drewnianą do połączenia się ciasta w grudkową masę, przykryć zwilżoną ściereczką, odstawić na 30 min. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną łyżką mąki, wygniatać, podsypując mąką aż stanie się jednolite i elastyczne. Półmetrowy kawałek gazy złożyć, wsypać mąkę ziemniaczaną na środek, lekko związać woreczek. Kulę ciasta rozpłaszczyć dłonią, potrzeć woreczkiem z mąką, odwrócić, potrzeć mąką z drugiej strony. Wałkiem mocno przycisnąć ciasto zaczynając od środka do góry, następnie w dół (nie wałkować). Ciasto potrzeć gazą z mąką, obrócić, przyciskać wałkiem, potrzeć mąką, wałkować ciasto z jednej i drugiej strony, w razie potrzeby pocierając mąką, aż powstanie cienki płat. Ciasto posypać mąką ziemniaczaną, położyć półmetrowy kawałek kija przy dolnym brzegu, zwinąć jak roladę. Wyjąć kij, ciasto potrzeć mąką, przycisnąę wałkiem jak w punkcie 5 i 6. Rozwinąę płat ciasta, potrzeę mąką z jednej i z drugiej
strony, powtórzyę czynnośę jeszcze dwa razy. Lekko zwinąę w rulon o średnicy około 7 cm, pokrajaę w 1/4 cm paski, przerzucię palcami tak, aby makaron rozsypał siź w długie paseczki lub ciasto rozwałkowaę w płat, podzielię na 2 czźści, jeden przykryę, drugi cienko rozwałkowaę, przesuszyę, zwinąę w rulon, pokrajaę w 1/4 cm paski. Postąpię w ten sam sposób z pozostałym płatem
Przepis dodał użytkownik suzume
Podziel się opinią
Komentarze