Gruszka Klapsa – uprawa, zastosowanie w kuchni, wartości odżywcze
Gruszka Klapsa to jeden z najlepszych owoców, jakie wydają drzewa gruszy. Jest słodka i soczysta, podobnie jak Konferencja, oraz świetnie nadaje się do deserów.
Grusza Klapsa, zwana też gruszą Faworytką to odmiana gruszy uważana za jedną z najpopularniejszych. Wyróżnia się charakterystycznymi, czerwono-zielonymi owocami, które uchodzą za jedne z najładniejszych gruszek. Gruszka Klapsa nadaje się do jedzenia jesienią, jednak dojrzewa wcześniej niż wiele innych odmian.
Gruszka Klapsa cieszy ludzkie podniebienie od drugiej połowy XIX wieku, kiedy to wyhodowano ją w Stanach Zjednoczonych. Klapsa szybko trafiła również do Europy Zachodniej, gdzie zrobiła prawdziwą furorę. W Polsce, podobnie jak w USA, gruszka Klapsa występuje od drugiej połowy XIX wieku.
Gruszka Klapsa – uprawa
Żeby móc jeść gruszki Klapsy z własnej uprawy, musimy posadzić gruszę i poczekać przynajmniej 4 lata. Grusza Klapsa nie wydaje owoców wcześniej. Jednak gdy na drzewie zaczną pojawiać się gruszki Klapsy, będzie tak już co roku, gdyż ta odmiana gruszy nie ma przerw w owocowaniu. Klapsa doskonale nadaje się zarówno do posadzenia w przydomowym ogródku, jak i w sadzie, do większych upraw. O drzewa gruszy Faworytki należy jednak dbać, gdyż są one stosunkowo podatne na przemrożenie i niektóre choroby, takie jak chociażby zaraza ognista.
Gruszka Klapsa – zastosowanie w kuchni
Najwspanialsze właściwości zdrowotne, a przy tym intensywny smak ma skórka gruszki Klapsy. Dlatego jeśli przygotowujemy danie z gruszką Klapsą, warto nie obierać jej ze skórki. Oczywiście skórkę gruszki Klapsy należy dokładnie umyć. Warto też pamiętać, by gruszki Klapsy nie wkładać do zamrażalki, gdyż jest to jeden z tych owoców, który po rozmrożeniu nie będzie nam raczej smakować.
Gruszka Klapsa to przede wszystkim królowa deserów. I to zarówno tych najprostszych, jak klasyczne ciasto z gruszkami, jak i tych nieco bardziej wyszukanych, do których zalicza się ciasto typu brownie z orzechami i Klapsą. Idealnym połączeniem jest gruszka Klapsa z czekoladą – szczególnie z czekoladą gorzką bądź deserową. Gruszka Klapsa jest na tyle słodka, że łączenie gruszki z mleczną czekoladą nie jest najlepszym pomysłem.
Gruszka faworytka może być też składnikiem coraz popularniejszych tart, na przykład tarty z kremem budyniowym, który sam w sobie może być nieco zbyt monotonny w smaku, więc dodatek gruszki Klapsy jest w tym przypadku idealny.
Gruszki Klapsy można też zapiekać – hitem wśród domowych kucharzy jest przepis na Klapsę z musli i miodem. Również nasze sałatki możemy wzbogacić słodkim smakiem gruszki Klapsy, która świetnie uzupełni smak nieco bardziej delikatnych mięs, na przykład drobiu. Jeśli do sałatki z gruszką Klapsą dodamy ser gorgonzola, otrzymamy wspaniały przysmak.
Gruszka Klapsa – wartości odżywcze
Zacznijmy od tego, że gruszki Klapsy potrafią być bardzo duże i ważyć nawet ponad 200 gramów. Najczęściej* gruszka Klapsa waży* jednak około 130-150 gramów. Tak czy inaczej, gruszka Klapsa to spora dawka cukru, którego zawiera przynajmniej 10 gramów na 100 gramów owocu.
Faworytka posiada też w swoim składzie fruktozę, dlatego gruszka Klapsa nie jest zalecana osobom ze wzdęciami, gdyż sama je powoduje. Czy gruszka Klapsa jest kaloryczna? Nieszczególnie – Klapsa zawiera niecałe 60 kcal, choć oczywiście w porównaniu z arbuzem może wydawać się, że to sporo.
Gruszkę Klapsę warto też jeść ze względu na bogactwo witamin – zwłaszcza witaminy A i witaminy C. Ogromna zaletą gruszki Klapsy jest też zawarty w niej potas, który powinien przysłużyć się osobom z nadciśnieniem tętniczym.