Gruszka Klapsa – uprawa, zastosowanie w kuchni, wartości odżywcze

Gruszka Klapsa to jeden z najlepszych owoców, jakie wydają drzewa gruszy. Jest słodka i soczysta, podobnie jak Konferencja, oraz świetnie nadaje się do deserów.

Gruszkę Klapsę w postaci surowej można podać jako eleganckie plasterki
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Tomasz Karkuć

Grusza Klapsa, zwana też gruszą Faworytką to odmiana gruszy uważana za jedną z najpopularniejszych. Wyróżnia się charakterystycznymi, czerwono-zielonymi owocami, które uchodzą za jedne z najładniejszych gruszek. Gruszka Klapsa nadaje się do jedzenia jesienią, jednak dojrzewa wcześniej niż wiele innych odmian.

Gruszka Klapsa cieszy ludzkie podniebienie od drugiej połowy XIX wieku, kiedy to wyhodowano ją w Stanach Zjednoczonych. Klapsa szybko trafiła również do Europy Zachodniej, gdzie zrobiła prawdziwą furorę. W Polsce, podobnie jak w USA, gruszka Klapsa występuje od drugiej połowy XIX wieku.

Gruszka Klapsa – uprawa

Żeby móc jeść gruszki Klapsy z własnej uprawy, musimy posadzić gruszę i poczekać przynajmniej 4 lata. Grusza Klapsa nie wydaje owoców wcześniej. Jednak gdy na drzewie zaczną pojawiać się gruszki Klapsy, będzie tak już co roku, gdyż ta odmiana gruszy nie ma przerw w owocowaniu. Klapsa doskonale nadaje się zarówno do posadzenia w przydomowym ogródku, jak i w sadzie, do większych upraw. O drzewa gruszy Faworytki należy jednak dbać, gdyż są one stosunkowo podatne na przemrożenie i niektóre choroby, takie jak chociażby zaraza ognista.

Gruszka Klapsa – zastosowanie w kuchni

Najwspanialsze właściwości zdrowotne, a przy tym intensywny smak ma skórka gruszki Klapsy. Dlatego jeśli przygotowujemy danie z gruszką Klapsą, warto nie obierać jej ze skórki. Oczywiście skórkę gruszki Klapsy należy dokładnie umyć. Warto też pamiętać, by gruszki Klapsy nie wkładać do zamrażalki, gdyż jest to jeden z tych owoców, który po rozmrożeniu nie będzie nam raczej smakować.

Gruszka Klapsa to przede wszystkim królowa deserów. I to zarówno tych najprostszych, jak klasyczne ciasto z gruszkami, jak i tych nieco bardziej wyszukanych, do których zalicza się ciasto typu brownie z orzechami i Klapsą. Idealnym połączeniem jest gruszka Klapsa z czekoladą – szczególnie z czekoladą gorzką bądź deserową. Gruszka Klapsa jest na tyle słodka, że łączenie gruszki z mleczną czekoladą nie jest najlepszym pomysłem.

Gruszka faworytka może być też składnikiem coraz popularniejszych tart, na przykład tarty z kremem budyniowym, który sam w sobie może być nieco zbyt monotonny w smaku, więc dodatek gruszki Klapsy jest w tym przypadku idealny.

Gruszki Klapsy można też zapiekać – hitem wśród domowych kucharzy jest przepis na Klapsę z musli i miodem. Również nasze sałatki możemy wzbogacić słodkim smakiem gruszki Klapsy, która świetnie uzupełni smak nieco bardziej delikatnych mięs, na przykład drobiu. Jeśli do sałatki z gruszką Klapsą dodamy ser gorgonzola, otrzymamy wspaniały przysmak.

Gruszka Klapsa – wartości odżywcze

Zacznijmy od tego, że gruszki Klapsy potrafią być bardzo duże i ważyć nawet ponad 200 gramów. Najczęściej* gruszka Klapsa waży* jednak około 130-150 gramów. Tak czy inaczej, gruszka Klapsa to spora dawka cukru, którego zawiera przynajmniej 10 gramów na 100 gramów owocu.

Faworytka posiada też w swoim składzie fruktozę, dlatego gruszka Klapsa nie jest zalecana osobom ze wzdęciami, gdyż sama je powoduje. Czy gruszka Klapsa jest kaloryczna? Nieszczególnie – Klapsa zawiera niecałe 60 kcal, choć oczywiście w porównaniu z arbuzem może wydawać się, że to sporo.

Gruszkę Klapsę warto też jeść ze względu na bogactwo witamin – zwłaszcza witaminy A i witaminy C. Ogromna zaletą gruszki Klapsy jest też zawarty w niej potas, który powinien przysłużyć się osobom z nadciśnieniem tętniczym.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane