Czekoladowe ciasto z gruszkami i orzechami

To ciasto typu brownie - mocno czekoladowe z nutą orzechową i gruszkami.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Przepyszne, bardzo czekoladowe ciasto z gruszkami i uprażonymi orzechami. Jak pisze Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", to ciasto typu brownie, więc jest gęste i wilgotne. Wypiek pachnie cudownie orzechami laskowymi i czekoladą, podczas pieczenia po całym domu rozchodzi się ten zapach, od razu robi się raźniej. Idealne do jesiennej kawy.

Składniki (najlepiej w temperaturze pokojowej)
150 g miękkiego masła
170 g cukru
3 duże jajka
100 g orzechów laskowych
100 g migdałów
200 g gorzkiej czekolady
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa:
150 g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki oleju kokosowego
Dodatkowo:
4 nieduże, bardzo dojrzałe gruszki
poszatkowane orzechy do posypania

  1. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno). Piekarnik nastawić na 180 stopni C funkcji góra - dół.
  2. Orzechy i migdały wsypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub folią aluminiową) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Orzechy prażyć przez około 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Ostygnięte orzechy zemleć w blenderze.
  4. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać.
  5. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (proszę uważać, żeby jej nie przypalić).
  6. Ciepłą czekoladę dodać do maślanej masy i wymieszać mikserem. Dodać zmielone orzechy z migdałami i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać.
  7. Gruszki obrać i od spodu przyciąć, żeby stały pionowo. Następnie powkładać je w czekoladowe ciasto. Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika (pod tortownicą proszę umieścić blachę, żeby sok z gruszek nie ubrudził piekarnika). Ciasto piec w 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (ciasto po wyjęciu z piekarnika opadnie i tak ma być).
  8. Do rondelka przełożyć połamaną czekoladę i olej kokosowy. Podgrzewać, mieszając, aż czekolada i olej się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia.
  9. Gotową polewą udekorować ciasto i posypać poszatkowanymi orzechami. Ciasto wstawić do lodówki na około 1-2 godziny, aż polewa stężeje. [
Obraz
© (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji