Ciasto z gruszkami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 500 g mąki
- 300 g jogurtu
- 300 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki cukru
- 3 średnie gruszki (Klapsy, Konferencje) lub 2 duże (Komisówki).
- cukier puder do dekoracji
- 8 gałek lodów do podania
Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy miękkie masło, jogurt, 2 łyżeczki cukru i miksujemy razem, dopóki składniki nie zaczną formować zwartego ciasta (możemy również posiekać wszystko nożem na stolnicy, a następnie zagnieść ręcznie). Dzielimy ciasto na dwie mniej więcej równe części i lepimy z nich dwie kule. Kule owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
W tym czasie myjemy i kroimy gruszki (na połówki w przypadku małych gruszek lub ćwiartki w przypadku gruszek dużych). Wykrawamy gniazda nasienne i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy przez ok. 5 minut na małym ogniu. Gruszki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, osączamy i studzimy.
Wyjmujemy kule ciasta z lodówki i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na dwa mniej więcej jednakowe prostokąty.
Na dużą blachę wykładamy papier do pieczenia i układamy pierwszy z płatów rozwałkowanego ciasta. Układamy na nim połówki lub ćwiartki gruszek skórką do dołu. Gruszki oprószamy resztą cukru i przykrywamy drugim płatem ciasta (płat przenosimy, nawijając go na wałek). Górny płat ciasta zlepiamy z dolnym, lekko dociskając na brzegach i całej powierzchni. Pieczemy przez ok. 35 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze