10 najzdrowszych polskich produktów na jesień
Zagraniczne wcale nie znaczy smaczniejsze i zdrowsze. Wiele polskich produktów jest skarbnicą witamin oraz składników mineralnych
Zachłystujemy się zagranicznymi produktami, bo uważamy je za lepsze. Wrzucamy do koszyka obcą żywność, licząc, że wyjdzie nam to na zdrowie. Tymczasem skutki odczuwamy głównie po... grubości portfela. Bo zagraniczne wcale nie znaczy smaczniejsze i zdrowsze. Wiele polskich produktów jest skarbnicą witamin oraz składników mineralnych.
Żurawina
To chyba jeden z najbardziej niedocenianych darów jesieni. Jej najpopularniejszą odmianą jest żurawina błotna, która lubi podmokłe tereny - rośnie dziko na torfowiskach i w lasach bagiennych oraz (choć rzadziej) na plantacjach. Owoce żurawiny mają dużą wartość pokarmową i leczniczą. To naturalny antybiotyk, zawierający kwasy organiczne, pektyny i witaminy, w tym przede wszystkim witaminę C, a także sole mineralne. Żurawina obniża gorączkę i łagodzi choroby gardła. Sok z żurawiny jest najlepszym domowym sposobem na grypę, anginę czy zapalenie oskrzeli. Poza tym zwalcza stany zapalne pęcherza, przynosi ulgę przy schorzeniach wątroby, pokonuje wolne rodniki i obniża ryzyko wystąpienia zawału.
Ewa Podsiadły-Natorska