Zapiekane gruszki z miodem i musli
Prosty i szybki deser z jesiennych owoców.
Składniki
Zapiekane owoce to doskonały pomysł na jesienny deser lub przekąskę. Aromatycznie pachną, rozgrzewają i pysznie smakują. Oprócz dobrze znanych jabłek, obróbce termicznej warto poddać także gruszki. Z dodatkiem miodu, musli i słodkiego masła, zasmakują każdemu.
Składniki: 3 twarde gruszki np. Paryżanki, 2 łyżeczki masła, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 2 łyżki miodu, sok z połówki małej cytryny, spora szczypta cynamonu, 4 łyżki musli (można osobno zmieszać płatki owsiane, posiekane orzechy laskowe i włoskie, rodzynki, suszoną żurawinę).
Przygotowanie
Owoce dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Usuwamy gniazda nasienne i ogonki. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Przygotowanie
Masło rozpuszczamy w rondelku razem z cukrem. Za pomocą pędzelka smarujemy mieszanką dno naczynia żaroodpornego. Układamy owoce - skórką do góry.
Przygotowanie
Przygotowanie
Gotowe gruszki wykładamy na talerz, posypujemy mieszanką musli. Możemy zaserwować deser także z gałką lodów waniliowych.