Zapiekane gruszki z miodem i musli

Prosty i szybki deser z jesiennych owoców.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 5Składniki

Obraz
© Shutterstock.com

Zapiekane owoce to doskonały pomysł na jesienny deser lub przekąskę. Aromatycznie pachną, rozgrzewają i pysznie smakują. Oprócz dobrze znanych jabłek, obróbce termicznej warto poddać także gruszki. Z dodatkiem miodu, musli i słodkiego masła, zasmakują każdemu.

Składniki: 3 twarde gruszki np. Paryżanki, 2 łyżeczki masła, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 2 łyżki miodu, sok z połówki małej cytryny, spora szczypta cynamonu, 4 łyżki musli (można osobno zmieszać płatki owsiane, posiekane orzechy laskowe i włoskie, rodzynki, suszoną żurawinę).

/ 5Przygotowanie

Obraz
© Shutterstock.com

Owoce dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Usuwamy gniazda nasienne i ogonki. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

/ 5Przygotowanie

Obraz
© Shutterstock.com

Masło rozpuszczamy w rondelku razem z cukrem. Za pomocą pędzelka smarujemy mieszanką dno naczynia żaroodpornego. Układamy owoce - skórką do góry.

/ 5Przygotowanie

Obraz
© Shutterstock.com

Całość polewamy miodem - najlepiej o płynnej konsystencji. Oprószamy także cynamonem. Jeśli lubimy słodsze desery, dodatkowo możemy posypać cukrem trzcinowym, który pod wpływem temperatury ładnie się zapiecze. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 190 stopni C. Pieczemy ok. 25 minut.

/ 5Przygotowanie

Obraz
© Shutterstock.com

Gotowe gruszki wykładamy na talerz, posypujemy mieszanką musli. Możemy zaserwować deser także z gałką lodów waniliowych.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji