Genialna przekąska z trzech składników. Przepis na ciasteczka ziemniaczane
Zostały ci ugotowane ziemniaki z obiadu? Możesz je wykorzystać nie tylko do przygotowania kotletów, placków czy kopytek. Ugotowane ziemniaki to również świetna baza do słonych ciasteczek. Ciasteczka ziemniaczane mogą z powodzeniem zastąpić sklepowe krakersy czy chipsy.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 200 g ugotowanych ziemniaków
Dodatkowo:
- 2 jajka (do posmarowania)
- do posypania sól morska
- kminek
Przepis
- Z jajek, masła i ziemniaków zagnieść ciasto i dość grubo je rozwałkować.
- Wykrawać okrągłe ciasteczka foremką lub szklaneczką.
- Krążki posmarować jajem, posypać solą i kminkiem i układać na wysmarowanej smalcem blasze.
- Piec w temp 180 C. na złoty kolor.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl