Fenkuł (koper włoski) - właściwości, herbata, zastosowanie

Fenkuł je się na surowo lub gotuje. Bulwy lub liście dodaje się do sałatek, surówek, zup, zapiekanek, potrawek, sosów, kompotów, soków dla niemowląt.

Ze świeżego fenkułu robi sie herbatki na wzdęcia i kolki
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Agnieszka Krasa
SKOMENTUJ

Fenkuł (koper włoski) – właściwości

Inna nazwa fenkułu to koper włoski. Kiedyś czyszczono nim zęby i nacierano skórę głowy, aby włosy szybciej rosły. 100 gramów fenkułu ma jedynie około 31 kalorii, przy jednoczesnej sporej ilości błonnika pokarmowego, stąd jego popularność w dietach odchudzających. Zawiera dużo witaminy C, cenionego przeciwutleniacza, wspierającego działanie układów immunologicznego i krwionośnego. Jeden fenkuł zjedzony w ciągu dnia pokrywa całość dobowego zapotrzebowania na witaminę C. Fenkuł jest również bogaty w potas, chroniący system krwionośny i poprawiający pracę serca.

W koprze włoskim najbardziej wartościowe są owoce rośliny. Właściwości lecznicze fenkułu tłumaczy dodatkowo zawartość olejku lotnego, z rozkurczającym anetolem oraz wykrztuśnym fenchonem. Olejki eteryczne mają działanie umożliwiające skuteczne radzenie sobie z wzdęciami i skurczonymi jelitami – dlatego fenkuł jest częstym składnikiem preparatów przeczyszczających.

Fenkuł (koper włoski) – herbata, syrop, olejek

Herbatkę z fenkułu można pić systematycznie przez maksymalnie 2 tygodnie. Jest ona szczególnie polecana młodym matkom, które podają ją niemowlętom cierpiącym na kolkę (należy każdorazowo skonsultować to z pediatrą). Fenkułu dodaje się także do odżywek dla maluchów. Herbatkę z kopru włoskiego pije się także, aby wzmożyć laktację. Nie należy spożywać jej w okresie ciąży.

Fenkuł ma właściwości wykrztuśne – ułatwia rozrzedzanie i usuwanie zalegającego śluzu. Przy przeziębieniu i kaszlu warto więc stosować syrop lub domowy wywar z fenkułu. Wywar z kopru włoskiego poskutkuje również do przemywania ran.

W ziołolecznictwie fenkuł w postaci olejku stosuje się od pokoleń na pasożyty (wszy, świerzba) oraz bakterie. Radzi sobie także z cellulitem. W dawnych czasach fenkuł stosowało się w celu seksualnego pobudzenia i wzmożenia męskiej potencji.

Fenkuł (koper włoski) – jak jeść?

Jak jeść fenkuła? Najlepiej kupować jedynie warzywa twarde, nie zwiędnięte, o lekko anyżowym aromacie i przechowywać je w lodówce. Warto wiedzieć, że fenkuł jedzony na ciepło traci swój charakterystyczny, anyżowy posmak. Do sałatek nadaje się zarówno fenkuł surowy, jak i gotowany, duszony, grillowany. Koper włoski smakuje wyśmienicie z kapustą, buraczkami ćwikłowymi, brokułami, kalafiorem, ziemniakami. Można przyrządzić także sałatkę z fenkuła z owocami, np. z jabłkiem, gruszką, melonem oraz pomarańczą.

Fenkuł (koper włoski) - zastosowanie w kuchni

Wśród przepisów na fenkuła godne wypróbowania są wydrążone, a następnie pokrojone warzywa, będące bazą zapiekanek i aromatycznych potrawek z dodatkiem mięsa i warzyw. Z bulw przyrządza się zupy, kompoty, sosy, soki dla niemowląt.

Liście fenkułu są często długo duszone, a następnie miksowane na gęsty krem, wykorzystywany jako zupy bądź gęste sosy do makaronów lub kasz. Służą również do celów ozdobnych i dekoracyjnych – można układać je na półmiskach z zimnymi wędlinami albo sałatkami.

Wybrane dla Ciebie

Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu