Fenkuł (koper włoski) - właściwości, herbata, zastosowanie
Fenkuł je się na surowo lub gotuje. Bulwy lub liście dodaje się do sałatek, surówek, zup, zapiekanek, potrawek, sosów, kompotów, soków dla niemowląt.
Fenkuł (koper włoski) – właściwości
Inna nazwa fenkułu to koper włoski. Kiedyś czyszczono nim zęby i nacierano skórę głowy, aby włosy szybciej rosły. 100 gramów fenkułu ma jedynie około 31 kalorii, przy jednoczesnej sporej ilości błonnika pokarmowego, stąd jego popularność w dietach odchudzających. Zawiera dużo witaminy C, cenionego przeciwutleniacza, wspierającego działanie układów immunologicznego i krwionośnego. Jeden fenkuł zjedzony w ciągu dnia pokrywa całość dobowego zapotrzebowania na witaminę C. Fenkuł jest również bogaty w potas, chroniący system krwionośny i poprawiający pracę serca.
W koprze włoskim najbardziej wartościowe są owoce rośliny. Właściwości lecznicze fenkułu tłumaczy dodatkowo zawartość olejku lotnego, z rozkurczającym anetolem oraz wykrztuśnym fenchonem. Olejki eteryczne mają działanie umożliwiające skuteczne radzenie sobie z wzdęciami i skurczonymi jelitami – dlatego fenkuł jest częstym składnikiem preparatów przeczyszczających.
Fenkuł (koper włoski) – herbata, syrop, olejek
Herbatkę z fenkułu można pić systematycznie przez maksymalnie 2 tygodnie. Jest ona szczególnie polecana młodym matkom, które podają ją niemowlętom cierpiącym na kolkę (należy każdorazowo skonsultować to z pediatrą). Fenkułu dodaje się także do odżywek dla maluchów. Herbatkę z kopru włoskiego pije się także, aby wzmożyć laktację. Nie należy spożywać jej w okresie ciąży.
Fenkuł ma właściwości wykrztuśne – ułatwia rozrzedzanie i usuwanie zalegającego śluzu. Przy przeziębieniu i kaszlu warto więc stosować syrop lub domowy wywar z fenkułu. Wywar z kopru włoskiego poskutkuje również do przemywania ran.
W ziołolecznictwie fenkuł w postaci olejku stosuje się od pokoleń na pasożyty (wszy, świerzba) oraz bakterie. Radzi sobie także z cellulitem. W dawnych czasach fenkuł stosowało się w celu seksualnego pobudzenia i wzmożenia męskiej potencji.
Fenkuł (koper włoski) – jak jeść?
Jak jeść fenkuła? Najlepiej kupować jedynie warzywa twarde, nie zwiędnięte, o lekko anyżowym aromacie i przechowywać je w lodówce. Warto wiedzieć, że fenkuł jedzony na ciepło traci swój charakterystyczny, anyżowy posmak. Do sałatek nadaje się zarówno fenkuł surowy, jak i gotowany, duszony, grillowany. Koper włoski smakuje wyśmienicie z kapustą, buraczkami ćwikłowymi, brokułami, kalafiorem, ziemniakami. Można przyrządzić także sałatkę z fenkuła z owocami, np. z jabłkiem, gruszką, melonem oraz pomarańczą.
Fenkuł (koper włoski) - zastosowanie w kuchni
Wśród przepisów na fenkuła godne wypróbowania są wydrążone, a następnie pokrojone warzywa, będące bazą zapiekanek i aromatycznych potrawek z dodatkiem mięsa i warzyw. Z bulw przyrządza się zupy, kompoty, sosy, soki dla niemowląt.
Liście fenkułu są często długo duszone, a następnie miksowane na gęsty krem, wykorzystywany jako zupy bądź gęste sosy do makaronów lub kasz. Służą również do celów ozdobnych i dekoracyjnych – można układać je na półmiskach z zimnymi wędlinami albo sałatkami.