Fenkuł (koper włoski) - właściwości, herbata, zastosowanie

Fenkuł je się na surowo lub gotuje. Bulwy lub liście dodaje się do sałatek, surówek, zup, zapiekanek, potrawek, sosów, kompotów, soków dla niemowląt.

Ze świeżego fenkułu robi sie herbatki na wzdęcia i kolki
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Agnieszka Krasa

Fenkuł (koper włoski) – właściwości

Inna nazwa fenkułu to koper włoski. Kiedyś czyszczono nim zęby i nacierano skórę głowy, aby włosy szybciej rosły. 100 gramów fenkułu ma jedynie około 31 kalorii, przy jednoczesnej sporej ilości błonnika pokarmowego, stąd jego popularność w dietach odchudzających. Zawiera dużo witaminy C, cenionego przeciwutleniacza, wspierającego działanie układów immunologicznego i krwionośnego. Jeden fenkuł zjedzony w ciągu dnia pokrywa całość dobowego zapotrzebowania na witaminę C. Fenkuł jest również bogaty w potas, chroniący system krwionośny i poprawiający pracę serca.

W koprze włoskim najbardziej wartościowe są owoce rośliny. Właściwości lecznicze fenkułu tłumaczy dodatkowo zawartość olejku lotnego, z rozkurczającym anetolem oraz wykrztuśnym fenchonem. Olejki eteryczne mają działanie umożliwiające skuteczne radzenie sobie z wzdęciami i skurczonymi jelitami – dlatego fenkuł jest częstym składnikiem preparatów przeczyszczających.

Fenkuł (koper włoski) – herbata, syrop, olejek

Herbatkę z fenkułu można pić systematycznie przez maksymalnie 2 tygodnie. Jest ona szczególnie polecana młodym matkom, które podają ją niemowlętom cierpiącym na kolkę (należy każdorazowo skonsultować to z pediatrą). Fenkułu dodaje się także do odżywek dla maluchów. Herbatkę z kopru włoskiego pije się także, aby wzmożyć laktację. Nie należy spożywać jej w okresie ciąży.

Fenkuł ma właściwości wykrztuśne – ułatwia rozrzedzanie i usuwanie zalegającego śluzu. Przy przeziębieniu i kaszlu warto więc stosować syrop lub domowy wywar z fenkułu. Wywar z kopru włoskiego poskutkuje również do przemywania ran.

W ziołolecznictwie fenkuł w postaci olejku stosuje się od pokoleń na pasożyty (wszy, świerzba) oraz bakterie. Radzi sobie także z cellulitem. W dawnych czasach fenkuł stosowało się w celu seksualnego pobudzenia i wzmożenia męskiej potencji.

Fenkuł (koper włoski) – jak jeść?

Jak jeść fenkuła? Najlepiej kupować jedynie warzywa twarde, nie zwiędnięte, o lekko anyżowym aromacie i przechowywać je w lodówce. Warto wiedzieć, że fenkuł jedzony na ciepło traci swój charakterystyczny, anyżowy posmak. Do sałatek nadaje się zarówno fenkuł surowy, jak i gotowany, duszony, grillowany. Koper włoski smakuje wyśmienicie z kapustą, buraczkami ćwikłowymi, brokułami, kalafiorem, ziemniakami. Można przyrządzić także sałatkę z fenkuła z owocami, np. z jabłkiem, gruszką, melonem oraz pomarańczą.

Fenkuł (koper włoski) - zastosowanie w kuchni

Wśród przepisów na fenkuła godne wypróbowania są wydrążone, a następnie pokrojone warzywa, będące bazą zapiekanek i aromatycznych potrawek z dodatkiem mięsa i warzyw. Z bulw przyrządza się zupy, kompoty, sosy, soki dla niemowląt.

Liście fenkułu są często długo duszone, a następnie miksowane na gęsty krem, wykorzystywany jako zupy bądź gęste sosy do makaronów lub kasz. Służą również do celów ozdobnych i dekoracyjnych – można układać je na półmiskach z zimnymi wędlinami albo sałatkami.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji