Elegancki sylwester na stojąco - czyli przekąski na raz
Organizacja przyjęcia sylwestrowego w domu to spore wyzwanie. Nie dość, że trzeba przygotować miejsce do zabawy, to jeszcze zamiast szykować się do powitania Nowego Roku, martwimy się o to, co nasi goście zjedzą. Są jednak sposoby, by rozwiązać ten problem.
Nie musimy suto zastawiać stołów daniami na gorąco, przekąskami i dodatkami. Nie musimy spędzić połowy wieczoru w kuchni, donosząc kolejne dania, podczas gdy nasi goście siedzą za stołem lub tańczą na parkiecie. Wystarczy odpowiednio się przygotować.
Najlepszym rozwiązaniem jest lekko zmodyfikowany szwedzki stół. Zamiast wystawiać talerze i układać sztućce, przygotujmy takie dania, które bez problemu każdy weźmie sobie w rękę i zje od razu.
Zacznijmy od rzeczy najprostszych, czyli kanapek. Nie muszą być one nudne jak sandwicze, które przygotowujemy sobie codziennie na śniadanie czy jako posiłek do pracy lub szkoły. Wybór pieczywa i dodatków jest dziś nieograniczony. Pokrojone na mniejsze kawałki kromki ciemnego chleba razowego idealnie smakują z białym serkiem z dodatkiem świeżych ziół, z dobrej jakości wędliną lub plasterkami wędzonej ryby (niekoniecznie drogiego łososia). Na białym pieczywie doskonale sprawdzą się plasterki awokado, pomidorów i mozzarelli.
Świetnym uzupełnieniem kanapek są przeróżnego rodzaju pasty, które fantastycznie pasują do różnego typu pieczywa. Prostą pastę przygotujemy siekając drobno ugotowane na twardo jajka dodając do nich szczypiorek, koperek, majonez i troszeczkę chrzanu.
Suszone pomidory posiekane i wymieszane z zieloną pietruszką, bazylią, oliwą z oliwek i kaparami, doprawione pieprzem i solą to kolejna z prostych past kanapkowych.
Jeśli mamy trochę czasu na przygotowania, warto pokusić się o zrobienie kulek z ciasta ptysiowego. Po upieczeniu i przekrojeniu stanowią fantastyczną bazę do eleganckich przekąsek. Przepis na ciasto nie jest skomplikowany. W rondlu gotujemy dwie szklanki wody, rozpuszczamy w niej kostkę masła, lekko solimy, dosypujemy mieszając dwie szklanki mąki, nie zdejmując rondla z gazu. Gdy masa będzie odpowiednio zwarta, zdejmujemy garnek z kuchenki i wbijamy po jednym pięć jajek, mieszając energicznie. Takie ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka, wyciskamy na blachę małe kulki i pieczemy je pół godziny.
Ptysie, po przekrojeniu, możemy smarować serkiem, różnego rodzaju pastami, możemy również przekładać je tak, jak kanapki. Do delikatnego ciasta, świetnie pasuje ikra z łososia, wędzona makrela, ugotowane krewetki z dodatkiem majonezu i keczupu, plastry salami z dodatkiem ogórka czy dobrej jakości pasztety.
Ciekawą i bezproblemową przekąską na sylwestrowe przyjęcie są ślimaczki z naleśników. Wyglądają atrakcyjnie, są smaczne i można przygotować je wcześniej. Usmażone naleśniki smarujemy nadzieniem. Znakomicie sprawdza się szpinak z dodatkiem parmezanu, humus z ciecierzycy, ugotowana i zmiksowana z przyprawami typu curry soczewica, a także plastry wędzonej szynki posmarowane ostrym sosem chrzanowym. Tak przygotowane naleśniki zwijamy w rulony, kroimy na kawałki wielkości jednego kęsa i nabijamy na wykałaczki.
Nie powinniśmy zapomnieć również o sushi. Ten japoński przysmak jest może dość skomplikowany w wykonaniu, ale za to nie pobrudzimy przy jedzeniu i nadamy naszemu przyjęciu egzotycznego charakteru. Gdy dojdziemy do odpowiedniej wprawy w przygotowaniu ryżu do sushi, bez problemu zrobimy smaczne maki i nigiri w domu. Jeśli szkoda nam czasu, zamówmy odpowiedni zestaw w restauracji. Wyjdzie trochę drożej, ale za to oszczędzimy sporo nerwów.
Podczas sylwestrowej nocy nie obędzie się także bez dań na ciepło. Tu także możemy ułatwić sobie życie, przygotowując wcześniej małe szaszłyki, które tylko podgrzewamy w piekarniku. Takie proste szaszłyki zrobimy z kawałków kiełbasy poprzetykanych oliwkami, konserwowanymi cebulkami i kaparami lub z krewetek, wcześniej ugotowanych i obsuszonych z dodatkiem pomidorków koktajlowych czy z samych warzyw: papryki, cebulki, selera naciowego i melona.
Jak widać menu na sylwestrową noc nie musi być skomplikowane i czasochłonne, by było smacznie, elegancko i praktycznie.
Zobacz też: Zdrowe i efektowne przekąski na sylwestra