Botwina
- 20 dag kurczaka lub cielęciny z kością
- 2 pęczki botwiny
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- sok z cytryny
- 1 kubek śmietany lub jogurtu
- 1 szklanka kwasu burakowego
- koperek
- natka pietruszki
- sol
- pieprz
- cukier
- 2 jaja
Z warzyw i mięsa ugotować wywar( ok 1 l), przecedzić przyprawić śmietaną lub jogurtem,solą,pieprzem,cukrem, botwinę umyć, osączyć,pokroić, ugotować pod przykryciem w małej ilości wody zakwaszonej sokiem z cytryny włożyć do zupy, połączyć z pokrojonym w kostkę mięsem wlać kwas burakowy , zagotować przyprawić do smaku , dodać ugotowane na twardo jajka, posypać koperkiem i natką.
Przepis dodał użytkownik emi2307
Podziel się opinią
Komentarze