Dżem
Dżem to jeden z przetworów owocowych, który ma wiele zastosowań. Wykorzystujemy go do robienia kanapek, urozmaicania naszych wypieków, koktajli czy naleśników.
Dżemy to produkt tani i łatwo dostępny. Możemy kupić go w każdym sklepie spożywczym. Do wyboru mamy dżemy truskawkowe, morelowe, wieloowocowe, ananasowe. Dodatkowo są w wersji niskosłodzonej, dietetycznej czy tej pozbawionej konserwantów. Kampanie reklamowe mają nas przekonać, że zamknięty w słoiczku kolorowy przetwór to wartościowy produkt. Niestety zazwyczaj skład takich dżemów jest długi. Produkowane masowo przetwory wypełnione są konserwantami oraz substancjami, które maja nadawać wyrazisty smak owoców.
Chociaż kupowanie takich dżemów jest wygodne i szybkie, zdecydowanie lepszym pomysłem jest zrobienie dżemu samodzielnie. Takie domowe przetwory są zdecydowanie zdrowsze, a ich smak zachwyci każdego.
Domowy dżem
Sam proces przygotowywania tego przetworu nie jest skomplikowany. Cała tajemnica idealnego i smacznego dżemu tkwi w jego długim gotowaniu. Według tradycyjnych receptury wybrane owoce powinniśmy wsadzić do szerokiego garnka, a następnie zasypać je cukrem i odstawić na noc. Rano możemy przejść do gotowania. W zależności od tego, jaki dżem chcemy zrobić, czas gotowania może być inny. Przykładowo dżem truskawkowy tradycyjnie gotuje się przez 3 dni – każdego dnia po godzinie. Zawsze należy jednak sięgać po konkretne przepisy.
Z jakich owoców możemy przyrządzić domowy dżem? Tutaj lista mogłaby być naprawdę długa. W Polsce najbardziej popularny jest dżem truskawkowy, który przyrządza się zazwyczaj w lecie. Wtedy możemy zrobić też dżem z jagód, borówek, wiśni, malin czy agrestu. Późnym latem możemy wykorzystać śliwki. Wiele osób wykonuje także dżemy z brzoskwiń czy moreli.
Dżem – wykorzystanie w kuchni
Domowy dżem wykorzystamy na wiele sposobów. Przede wszystkim możemy posmarować nim nasze kanapki lub tosty. Wiele osób je takie słodkie śniadania niemal każdego dnia. Dżem może być także świetnym dodatkiem do naszych naleśników i omletów. Owocowe przetwory świetnie komponują się także ze smakiem twarogu lub białego sera. Dodatkowo takie dżemy możemy wykorzystać jako dodatek do naszych wypieków np. ciastek francuskich.