Już dojrzewa na drzewach. Większość omija i traci okazję na porcję witamin

Pogoda w tym roku wariuje, a część jesiennych skarbów już kusi dojrzałymi owocami. Przykładem w niektórych rejonach Polski jest m.in. jarzębina. Jej owoce, pełne witamin i minerałów, mogą stać się wyjątkowym dodatkiem w kuchni. Jak ją jeść przy pierwszych zbiorach?

Jarzębina w kuchni daje szerokie możliwościJarzębina w kuchni daje szerokie możliwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Jarzębina to nie tylko piękny, ale także zdrowy owoc, który warto włączyć do swojej diety. Jej bogactwo witamin i minerałów oraz korzystny wpływ na zdrowie sprawiają, że warto sięgnąć po nią szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Pamiętajmy jednak, aby przed spożyciem odpowiednio ją przygotować.

Jarzębina - naturalne źródło zdrowia

Jarzębina, znana również jako jarząb pospolity, to drzewo, które można spotkać niemal wszędzie. Jej owoce są bogate w witaminy C, A, E, K oraz minerały takie jak miedź i magnez. Dzięki temu jarzębina wspiera odporność, poprawia wzrok i działa przeciwzapalnie.

Jak przygotować jarzębinę do spożycia?

Surowe owoce jarzębiny zawierają kwas parasorbowy, który jest toksyczny. Jednak pod wpływem obróbki termicznej (blanszowanie, gotowanie, pieczenie) lub mrożenia, kwas ten przekształca się w nieszkodliwy kwas sorbowy. Przymrozki również pomagają zneutralizować toksyczne właściwości jarzębiny i zmniejszyć jej gorzkawy smak. Dzięki temu jarzębina staje się bezpieczna do spożycia i zyskuje na smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Co zrobić z jarzębiny?

Z jarzębiny można przygotować różnorodne przetwory, takie jak dżemy, marmolady, soki, syropy, nalewki, wina, herbaty. Najpopularniejszy przepis to dżem z jarzębiny, używany jako doskonały dodatek do mięs i serów. Aby go przygotować, potrzebujemy jarzębiny, jabłek, cukru i soku z cytryny. Owoce gotujemy, aż zmiękną, a następnie dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotowy dżem przelewamy do słoików. Jarzębina ma jedne z najwyższych wśród owoców stężenie pektyn – dlatego przetwory na jej bazie żelują się bez dodatku żelatyny czy pektyny kupnej.

Jak jeszcze wykorzystać jarzębinę w kuchni?

  • W kuchni kaukaskiej (Gruzja, Armenia) wciąż używa się soku z jarzębiny – narsharab – jako naturalnego kwasu do mięs (zwłaszcza dziczyzny) i sosów, zastępując ocet i wino.
  • W Skandynawii popularne są fermentowane owoce jarzębiny: poddaje się je lekkiej fermentacji (jak kapustę kiszoną), uzyskując łagodnie "gazowany" dodatek do mięs i serów. Owoce można dodać też do kiszenia kapusty.
  • Połączenie jarzębiny z przyprawami korzennymi (goździki, cynamon, imbir) oraz miodem daje wspaniały, słodko-kwaśny syrop, używany jako glaze do pieczeni lub do rozcieńczania w zimowych herbatkach.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować