Już dojrzewa na drzewach. Większość omija i traci okazję na porcję witamin

Pogoda w tym roku wariuje, a część jesiennych skarbów już kusi dojrzałymi owocami. Przykładem w niektórych rejonach Polski jest m.in. jarzębina. Jej owoce, pełne witamin i minerałów, mogą stać się wyjątkowym dodatkiem w kuchni. Jak ją jeść przy pierwszych zbiorach?

Jarzębina w kuchni daje szerokie możliwościJarzębina w kuchni daje szerokie możliwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Jarzębina to nie tylko piękny, ale także zdrowy owoc, który warto włączyć do swojej diety. Jej bogactwo witamin i minerałów oraz korzystny wpływ na zdrowie sprawiają, że warto sięgnąć po nią szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Pamiętajmy jednak, aby przed spożyciem odpowiednio ją przygotować.

Jarzębina - naturalne źródło zdrowia

Jarzębina, znana również jako jarząb pospolity, to drzewo, które można spotkać niemal wszędzie. Jej owoce są bogate w witaminy C, A, E, K oraz minerały takie jak miedź i magnez. Dzięki temu jarzębina wspiera odporność, poprawia wzrok i działa przeciwzapalnie.

Jak przygotować jarzębinę do spożycia?

Surowe owoce jarzębiny zawierają kwas parasorbowy, który jest toksyczny. Jednak pod wpływem obróbki termicznej (blanszowanie, gotowanie, pieczenie) lub mrożenia, kwas ten przekształca się w nieszkodliwy kwas sorbowy. Przymrozki również pomagają zneutralizować toksyczne właściwości jarzębiny i zmniejszyć jej gorzkawy smak. Dzięki temu jarzębina staje się bezpieczna do spożycia i zyskuje na smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Co zrobić z jarzębiny?

Z jarzębiny można przygotować różnorodne przetwory, takie jak dżemy, marmolady, soki, syropy, nalewki, wina, herbaty. Najpopularniejszy przepis to dżem z jarzębiny, używany jako doskonały dodatek do mięs i serów. Aby go przygotować, potrzebujemy jarzębiny, jabłek, cukru i soku z cytryny. Owoce gotujemy, aż zmiękną, a następnie dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotowy dżem przelewamy do słoików. Jarzębina ma jedne z najwyższych wśród owoców stężenie pektyn – dlatego przetwory na jej bazie żelują się bez dodatku żelatyny czy pektyny kupnej.

Jak jeszcze wykorzystać jarzębinę w kuchni?

  • W kuchni kaukaskiej (Gruzja, Armenia) wciąż używa się soku z jarzębiny – narsharab – jako naturalnego kwasu do mięs (zwłaszcza dziczyzny) i sosów, zastępując ocet i wino.
  • W Skandynawii popularne są fermentowane owoce jarzębiny: poddaje się je lekkiej fermentacji (jak kapustę kiszoną), uzyskując łagodnie "gazowany" dodatek do mięs i serów. Owoce można dodać też do kiszenia kapusty.
  • Połączenie jarzębiny z przyprawami korzennymi (goździki, cynamon, imbir) oraz miodem daje wspaniały, słodko-kwaśny syrop, używany jako glaze do pieczeni lub do rozcieńczania w zimowych herbatkach.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał