Dżem paprykowy – idealne towarzystwo nie tylko do świątecznych wędlin

Wbrew powszechnie panującej opinii dżem można przyrządzać nie tylko z owoców. Świetnie nadają się do tego także niektóre warzywa, na przykład papryka. Dżem paprykowy to oryginalny i smaczny dodatek do pasztetów, szynek, serów czy ryb, choćby łososia. Jego przygotowanie jest bardzo proste.

Dżem paprykowy w salaterceDżem paprykowy - idealny dodatek do wielu dań
Źródło zdjęć: © 123RF

Europejczycy odkryli paprykę dzięki… lekarzowi. Diego Álvarez Chanca towarzyszył Krzysztofowi Kolumbowi podczas jego drugiej wyprawy do Ameryki, gdy hiszpańscy żeglarze odkryli m.in. Dominikę, Gwadelupę i Portoryko. Zajmował się nie tylko leczeniem, ale również gromadzeniem informacji na temat miejscowej flory i fauny. Wracając na Stary Kontynent przywiózł ze sobą wiele nasion nieznanych tutaj roślin, w tym właśnie papryki.

Początkowo była uprawiana przede wszystkim jako roślina ozdobna, jednak z czasem zaczęto cenić również jej walory kulinarne. W XVIII wieku paprykę jadano już dość powszechnie w Hiszpanii, Francji czy krajach bałkańskich. Dla Węgrów stała się narodową jarzyną i do dziś nie straciła tego statusu.

Papryka występuje w niezliczonej ilości odmian. Jej dużą zaletą jest możliwość wszechstronnego wykorzystania w kuchni. Prawdopodobnie Hiszpanie pierwsi wpadli na pomysł, by to warzywo przerobić na pyszny dżem, który sprawdza się zarówno jako dodatek do potraw słodkich (choćby gofrów czy naleśników), jak i wytrawnych. Będzie bardzo ciekawym dopełnieniem świątecznego pasztetu albo szynki, dobrze komponuje się z serami (zwłaszcza ostrzejszymi), można go podawać do potraw z wołowiny i wieprzowiny, ale również ryb, szczególnie tłustych, choćby popularnego łososia. Świetnie smakuje z frytkami i pieczonymi warzywami.

Jak przygotować dżem paprykowy?

Papryka – wartości odżywcze

Przede wszystkim potrzebujemy oczywiście papryki, najlepiej z czerwonych, słodkich odmian pochodzących z uprawy ekologicznej.

To warzywo nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Jest skarbnicą witaminy C, czyli jednego z najsilniejszych antyoksydantów, wzmacniającego system odpornościowy i powstrzymującego procesy starzenia organizmu. W 1931 r. wyizolował ją właśnie z papryki wybitny węgierski chemik Albert Szent-Györgyi, który sześć lat później za swoje odkrycie został uhonorowany Nagrodą Nobla.

Średniej wielkości strąk zapewnia 150 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której stężenie (w przeciwieństwie do wielu innych warzyw) nie spada w trakcie obróbki termicznej. Czerwona papryka dostarcza także dużo karotenoidów, zwłaszcza beta-karotenu – silnego przeciwutleniacza przekształcającego się w organizmie w witaminę A, która przeciwdziała problemom ze wzrokiem (zapobiega kurzej ślepocie, zaćmie czy zwyrodnieniu plamki żółtej), chroni przed nowotworami i chorobami układu krążenia, a także pomaga utrzymać zdrową skórę.

Papryka dostarcza też sporo witaminy E, nieprzypadkowo nazywanej "witaminą młodości". Jest bogatym źródłem likopenu zabezpieczającego m.in. przed nowotworami i chorobami układu krążenia. Warzywem powinny zainteresować się także osoby dbające o linię – 100 g papryki dostarcza zaledwie 14 kalorii.

Papryka to witaminowa bomba. Czym różnią się poszczególne odmiany?

Przepis na dżem paprykowy

Przygotowanie dżemu paprykowego nie jest trudnym zadaniem. Na początku musimy wyszorować szczoteczką dwie dorodne cytryny, które następnie myjemy w gorącej wodzie i osuszamy, a następnie ścieramy z nich skórkę. Później z owoców wyciskamy sok.

Czerwoną paprykę (potrzebujemy jej około 1,2 kg) myjemy, osączamy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i białych włókien, po czym miksujemy. Do uzyskanej masy dosypujemy cukier (w oryginalnych przepisach powinno być go około kilograma, ale ze względów zdrowotnych warto zmniejszyć ilość słodzika, co nie powinno wpłynąć na walory smakowe przetworu), przegotowaną wodę (1/3 szklanki) oraz szczyptę soli. Przekładamy do rondla z grubym dnem i dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut, cały czas mieszając. Później dolewamy sok cytrynowy i nadal dusimy, aż dżem zgęstnieje. Co pewien czas go mieszamy.

Pod koniec dodajemy skórkę cytrynową, mielony cynamon (pół łyżeczki) oraz 3-4 goździki, świeżo utarte w moździerzu. Gorący dżem przekładamy do słoików, zamykamy i pasteryzujemy przez kwadrans.

Jeśli lubimy bardziej ostre smaki, paprykę słodką możemy papryczkami chili. By osiągnąć optymalny smak dżemu warto też eksperymentować z przyprawami, dodając np. gwiazdki anyżu, tymianek czy rozmaryn.

Dżem paprykowy w miseczce
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał