Cukinia w słoikach. 4 pomysły na przetwory z cukinii

Krzak cukinii w twoim ogrodzie przynosi obfite plony, a tobie brak już pomysłów na jej wykorzystanie? Warto sięgnąć wtedy po przepisy na przetwory z cukinii. W ten sposób szybko pozbędziesz się jej nadmiaru, a przy okazji zapełnisz swoją spiżarnię pysznymi przetworami na zimę.

Przetwory z cukiniiPrzetwory z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Shaiith
15

Na pewno każdego lata zdarza się, że macie w domu więcej cukinii, niż pomysłów na jej wykorzystanie. Na szczęście dzięki swojemu delikatnemu, neutralnego smakowi, cukinia nadaje się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Specjalnie dla was, zebraliśmy nasze przepisy na przetwory z cukinii. Być może któryś z nich zainspiruje was do wypróbowania go w domu.

Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

Składniki:

  • 2,5 kg cukinii
  • 0,5 kg cukru
  • 2 paczki galaretki cytrynowej
  • skórka i sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i pokrój w kostkę cukinię. Przełóż ją do garnka i wlej pół szklanki wody. Gotuj do czasu, aż będzie miękka.
  2. Następnie Dodaj cukier oraz galaretki i wymieszaj. Dodaj skórkę i sok z cytryny. Gotuj przez godzinę.
  3. Gotowy dżem przelewaj do słoików, zakręć i postaw do góry dnem. Dżem można też pasteryzować, zagotowując słoiki w garnku z wrzącą wodą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiszona cukinia. Na jednym słoiku się nie skończy

Zimowa sałatka z cukinii z papryką

Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • 250 g cebuli
  • 2 czerwone papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki octu 10 proc.
  • 0,25 szklanki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię przekrój wzdłuż na ćwiartki, a potem na cienkie plasterki. Z papryki wytnij gniazda nasienne, a potem pokrój w cienkie paski. Cebulę i czosnek również pokrój w plasterki.
  2. Dodaj sól i natkę, a potem wymieszaj. Zostaw warzywa na 1-2 godziny tak, żeby puściły sok. Po upływie tego czasu wlej olej i ocet oraz wsyp cukier. Wymieszaj.
  3. Przełóż do wyparzonych i osuszonych słoików, a potem zalej powstałym sokiem z warzyw. Zakręć słoiki.
  4. Przetwory trzeba zapasteryzować, gotując słoiki we wrzącej wodzie przez ok. 10-15 minut.

Cukinia w curry

Składniki:

  • 2,5 kg cukinii
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 l wody
  • 2 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki soli
  • kilka ziaren białej gorczycy

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj czosnek, liście laurowe, curry, sól i cukier.
  2. Całość zagotuj, a potem gotuj jeszcze przez minutę i zdejmij z ognia. Przelej zalewę przez sito.
  3. Umytą cukinię pokrój w dość cienkie plastry. Wsyp do słoików gorczycę, a potem włóż pokrojoną cukinię. Następnie zalej cukinię zalewą.
  4. Zakręć i zapasteryzuj słoiki.

Cukinia marynowana w occie

Skladniki:

  • 6 cukinii
  • 1 marchewka
  • korzeń chrzanu
  • garść liści laurowych
  • 2 łyżki ziela angielskiego
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 szklanki octu 10 proc.
  • 3 l wody
  • 10 łyżek cukru
  • 3 łyżki ziaren gorczycy
  • 3 łyżki soli

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier i sól. Zagotować.
  2. Czosnek, obrany chrzan i marchew pokroić na kawałki. Następnie pokroić cukinię na 3 cm plastry.
  3. Do wyparzonych słoików wkładać równomiernie, cukinię, czosnek, chrzan, marchew oraz ziele angielskie i listki laurowe.
  4. Całość zalać zalewą i zakręcić słoiki. Zapasteryzować.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok