Trwa ładowanie...

Cukinia w słoikach. 4 pomysły na przetwory z cukinii

Krzak cukinii w twoim ogrodzie przynosi obfite plony, a tobie brak już pomysłów na jej wykorzystanie? Warto sięgnąć wtedy po przepisy na przetwory z cukinii. W ten sposób szybko pozbędziesz się jej nadmiaru, a przy okazji zapełnisz swoją spiżarnię pysznymi przetworami na zimę.

Share
Przetwory z cukiniiPrzetwory z cukiniiŹródło: Adobe Stock, fot: Shaiith
d17w270

Na pewno każdego lata zdarza się, że macie w domu więcej cukinii, niż pomysłów na jej wykorzystanie. Na szczęście dzięki swojemu delikatnemu, neutralnego smakowi, cukinia nadaje się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Specjalnie dla was, zebraliśmy nasze przepisy na przetwory z cukinii. Być może któryś z nich zainspiruje was do wypróbowania go w domu.

Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

Składniki:

  • 2,5 kg cukinii
  • 0,5 kg cukru
  • 2 paczki galaretki cytrynowej
  • skórka i sok z 1 cytryny

d17w270

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i pokrój w kostkę cukinię. Przełóż ją do garnka i wlej pół szklanki wody. Gotuj do czasu, aż będzie miękka.
  2. Następnie Dodaj cukier oraz galaretki i wymieszaj. Dodaj skórkę i sok z cytryny. Gotuj przez godzinę.
  3. Gotowy dżem przelewaj do słoików, zakręć i postaw do góry dnem. Dżem można też pasteryzować, zagotowując słoiki w garnku z wrzącą wodą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiszona cukinia. Na jednym słoiku się nie skończy

Zimowa sałatka z cukinii z papryką

Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • 250 g cebuli
  • 2 czerwone papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki octu 10 proc.
  • 0,25 szklanki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię przekrój wzdłuż na ćwiartki, a potem na cienkie plasterki. Z papryki wytnij gniazda nasienne, a potem pokrój w cienkie paski. Cebulę i czosnek również pokrój w plasterki.
  2. Dodaj sól i natkę, a potem wymieszaj. Zostaw warzywa na 1-2 godziny tak, żeby puściły sok. Po upływie tego czasu wlej olej i ocet oraz wsyp cukier. Wymieszaj.
  3. Przełóż do wyparzonych i osuszonych słoików, a potem zalej powstałym sokiem z warzyw. Zakręć słoiki.
  4. Przetwory trzeba zapasteryzować, gotując słoiki we wrzącej wodzie przez ok. 10-15 minut.
d17w270

Cukinia w curry

Składniki:

  • 2,5 kg cukinii
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 l wody
  • 2 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki soli
  • kilka ziaren białej gorczycy

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj czosnek, liście laurowe, curry, sól i cukier.
  2. Całość zagotuj, a potem gotuj jeszcze przez minutę i zdejmij z ognia. Przelej zalewę przez sito.
  3. Umytą cukinię pokrój w dość cienkie plastry. Wsyp do słoików gorczycę, a potem włóż pokrojoną cukinię. Następnie zalej cukinię zalewą.
  4. Zakręć i zapasteryzuj słoiki.
d17w270

Cukinia marynowana w occie

Skladniki:

  • 6 cukinii
  • 1 marchewka
  • korzeń chrzanu
  • garść liści laurowych
  • 2 łyżki ziela angielskiego
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 szklanki octu 10 proc.
  • 3 l wody
  • 10 łyżek cukru
  • 3 łyżki ziaren gorczycy
  • 3 łyżki soli

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier i sól. Zagotować.
  2. Czosnek, obrany chrzan i marchew pokroić na kawałki. Następnie pokroić cukinię na 3 cm plastry.
  3. Do wyparzonych słoików wkładać równomiernie, cukinię, czosnek, chrzan, marchew oraz ziele angielskie i listki laurowe.
  4. Całość zalać zalewą i zakręcić słoiki. Zapasteryzować.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d17w270
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d17w270
Więcej tematów