Cukinia w słoikach. 4 pomysły na przetwory z cukinii
Krzak cukinii w twoim ogrodzie przynosi obfite plony, a tobie brak już pomysłów na jej wykorzystanie? Warto sięgnąć wtedy po przepisy na przetwory z cukinii. W ten sposób szybko pozbędziesz się jej nadmiaru, a przy okazji zapełnisz swoją spiżarnię pysznymi przetworami na zimę.
Na pewno każdego lata zdarza się, że macie w domu więcej cukinii, niż pomysłów na jej wykorzystanie. Na szczęście dzięki swojemu delikatnemu, neutralnego smakowi, cukinia nadaje się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Specjalnie dla was, zebraliśmy nasze przepisy na przetwory z cukinii. Być może któryś z nich zainspiruje was do wypróbowania go w domu.
Dżem z cukinii z galaretką cytrynową
Składniki:
- 2,5 kg cukinii
- 0,5 kg cukru
- 2 paczki galaretki cytrynowej
- skórka i sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
- Obierz i pokrój w kostkę cukinię. Przełóż ją do garnka i wlej pół szklanki wody. Gotuj do czasu, aż będzie miękka.
- Następnie Dodaj cukier oraz galaretki i wymieszaj. Dodaj skórkę i sok z cytryny. Gotuj przez godzinę.
- Gotowy dżem przelewaj do słoików, zakręć i postaw do góry dnem. Dżem można też pasteryzować, zagotowując słoiki w garnku z wrzącą wodą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiszona cukinia. Na jednym słoiku się nie skończy
Zimowa sałatka z cukinii z papryką
Składniki:
- 2 kg cukinii
- 250 g cebuli
- 2 czerwone papryki
- 4 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka soli
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki octu 10 proc.
- 0,25 szklanki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Cukinię przekrój wzdłuż na ćwiartki, a potem na cienkie plasterki. Z papryki wytnij gniazda nasienne, a potem pokrój w cienkie paski. Cebulę i czosnek również pokrój w plasterki.
- Dodaj sól i natkę, a potem wymieszaj. Zostaw warzywa na 1-2 godziny tak, żeby puściły sok. Po upływie tego czasu wlej olej i ocet oraz wsyp cukier. Wymieszaj.
- Przełóż do wyparzonych i osuszonych słoików, a potem zalej powstałym sokiem z warzyw. Zakręć słoiki.
- Przetwory trzeba zapasteryzować, gotując słoiki we wrzącej wodzie przez ok. 10-15 minut.
Cukinia w curry
Składniki:
- 2,5 kg cukinii
- 5 ząbków czosnku
- 3 liście laurowe
- 2 l wody
- 2 szklanki octu
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki soli
- kilka ziaren białej gorczycy
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj czosnek, liście laurowe, curry, sól i cukier.
- Całość zagotuj, a potem gotuj jeszcze przez minutę i zdejmij z ognia. Przelej zalewę przez sito.
- Umytą cukinię pokrój w dość cienkie plastry. Wsyp do słoików gorczycę, a potem włóż pokrojoną cukinię. Następnie zalej cukinię zalewą.
- Zakręć i zapasteryzuj słoiki.
Cukinia marynowana w occie
Skladniki:
- 6 cukinii
- 1 marchewka
- korzeń chrzanu
- garść liści laurowych
- 2 łyżki ziela angielskiego
- 6 ząbków czosnku
- 3 szklanki octu 10 proc.
- 3 l wody
- 10 łyżek cukru
- 3 łyżki ziaren gorczycy
- 3 łyżki soli
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier i sól. Zagotować.
- Czosnek, obrany chrzan i marchew pokroić na kawałki. Następnie pokroić cukinię na 3 cm plastry.
- Do wyparzonych słoików wkładać równomiernie, cukinię, czosnek, chrzan, marchew oraz ziele angielskie i listki laurowe.
- Całość zalać zalewą i zakręcić słoiki. Zapasteryzować.