Cukinia w słoikach. 4 pomysły na przetwory z cukinii

Krzak cukinii w twoim ogrodzie przynosi obfite plony, a tobie brak już pomysłów na jej wykorzystanie? Warto sięgnąć wtedy po przepisy na przetwory z cukinii. W ten sposób szybko pozbędziesz się jej nadmiaru, a przy okazji zapełnisz swoją spiżarnię pysznymi przetworami na zimę.

Przetwory z cukiniiPrzetwory z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Shaiith

Na pewno każdego lata zdarza się, że macie w domu więcej cukinii, niż pomysłów na jej wykorzystanie. Na szczęście dzięki swojemu delikatnemu, neutralnego smakowi, cukinia nadaje się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Specjalnie dla was, zebraliśmy nasze przepisy na przetwory z cukinii. Być może któryś z nich zainspiruje was do wypróbowania go w domu.

Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

Składniki:

  • 2,5 kg cukinii
  • 0,5 kg cukru
  • 2 paczki galaretki cytrynowej
  • skórka i sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i pokrój w kostkę cukinię. Przełóż ją do garnka i wlej pół szklanki wody. Gotuj do czasu, aż będzie miękka.
  2. Następnie Dodaj cukier oraz galaretki i wymieszaj. Dodaj skórkę i sok z cytryny. Gotuj przez godzinę.
  3. Gotowy dżem przelewaj do słoików, zakręć i postaw do góry dnem. Dżem można też pasteryzować, zagotowując słoiki w garnku z wrzącą wodą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiszona cukinia. Na jednym słoiku się nie skończy

Zimowa sałatka z cukinii z papryką

Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • 250 g cebuli
  • 2 czerwone papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki octu 10 proc.
  • 0,25 szklanki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię przekrój wzdłuż na ćwiartki, a potem na cienkie plasterki. Z papryki wytnij gniazda nasienne, a potem pokrój w cienkie paski. Cebulę i czosnek również pokrój w plasterki.
  2. Dodaj sól i natkę, a potem wymieszaj. Zostaw warzywa na 1-2 godziny tak, żeby puściły sok. Po upływie tego czasu wlej olej i ocet oraz wsyp cukier. Wymieszaj.
  3. Przełóż do wyparzonych i osuszonych słoików, a potem zalej powstałym sokiem z warzyw. Zakręć słoiki.
  4. Przetwory trzeba zapasteryzować, gotując słoiki we wrzącej wodzie przez ok. 10-15 minut.

Cukinia w curry

Składniki:

  • 2,5 kg cukinii
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 l wody
  • 2 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki soli
  • kilka ziaren białej gorczycy

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj czosnek, liście laurowe, curry, sól i cukier.
  2. Całość zagotuj, a potem gotuj jeszcze przez minutę i zdejmij z ognia. Przelej zalewę przez sito.
  3. Umytą cukinię pokrój w dość cienkie plastry. Wsyp do słoików gorczycę, a potem włóż pokrojoną cukinię. Następnie zalej cukinię zalewą.
  4. Zakręć i zapasteryzuj słoiki.

Cukinia marynowana w occie

Skladniki:

  • 6 cukinii
  • 1 marchewka
  • korzeń chrzanu
  • garść liści laurowych
  • 2 łyżki ziela angielskiego
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 szklanki octu 10 proc.
  • 3 l wody
  • 10 łyżek cukru
  • 3 łyżki ziaren gorczycy
  • 3 łyżki soli

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier i sól. Zagotować.
  2. Czosnek, obrany chrzan i marchew pokroić na kawałki. Następnie pokroić cukinię na 3 cm plastry.
  3. Do wyparzonych słoików wkładać równomiernie, cukinię, czosnek, chrzan, marchew oraz ziele angielskie i listki laurowe.
  4. Całość zalać zalewą i zakręcić słoiki. Zapasteryzować.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce