Trwa ładowanie...

Jak zrobić dżem kokosowy?

Pyszna alternatywa dla tradycyjnych powideł, masła i innych smarowideł. Sprawdzi się jako dodatek do porannej owsianki czy rozmaitych deserów. Warto wziąć przykład z mieszańców południowo-wschodniej Azji i przyrządzić dżem kokosowy, co wcale nie jest trudnym zadaniem.

Share
Kaya to produkt nie tylko pyszny, ale dostarczający również sporo cennych składników odżywczych
Kaya to produkt nie tylko pyszny, ale dostarczający również sporo cennych składników odżywczychŹródło: 123RF
ddy1ac7

Choć mieszkańcy Filipin, Indonezji, Malezji, Tajlandii czy Singapuru uważają go za tradycyjny rodzimy przysmak, w rzeczywistości zawdzięczają go prawdopodobnie przybyszom z dalekiej Europy. W XV wieku duża część południowo-wschodniej Azji była kontrolowana przez Portugalię i to właśnie portugalscy osadnicy jako pierwsi wpadli na pomysł wymieszania mleka kokosowego z cukrem oraz jajkami, kurzymi lub kaczymi. Z czasem krem zyskał miejscową nazwę – kaya, pochodzącą od słowa oznaczającego bogactwo, co nawiązywało do pięknego, złotego koloru produktu.

Dziś kaya stanowi obowiązkowy element w azjatyckim jadłospisie. Zazwyczaj dżemem kokosowym smaruje się tosty, ale często jest on także składnikiem rozmaitych potraw i deserów, zazwyczaj przyrządzanych na bazie kleistego ryżu.

ddy1ac7

Krem, w zależności od regionu, różni się nieco składem – w Indonezji czy Malezji do jego przygotowywania zazwyczaj wykorzystuje się mleczko kokosowe, zaś na Filipinach – kokosową śmietankę. Do słodzenia przysmaku niektórzy używają karmelizowanego cukru, inni – melasy. Obowiązkowym składnikiem dżemu są liście pandanu, zwane azjatycką wanilią. Nadają produktowi nie tylko wyjątkowego, lekko orzechowego aromatu, ale również zielonkawego koloru. W Polsce można je kupić w wyspecjalizowanych sklepach z żywnością azjatycką, dlatego bez większego problemu możemy spróbować przygotować dżem kokosowy we własnym domu.

Mleko kokosowe. Dlaczego warto je pić

Kokos – co w nim siedzi

Kaya to produkt nie tylko pyszny, ale dostarczający również sporo cennych składników odżywczych kryjących się w głównym składniku, czyli mleczku kokosowym. Nieprzypadkowo zaleca się je np. osobom cierpiącym na osteoporozę - skutecznie wzmacnia kości i zęby, co zawdzięcza wysokiej zawartości wapnia oraz fosforu. Dostarcza też solidnej dawki błonnika, który poprawia pracę przewodu pokarmowego.

Miąższ kokosowy jest bogatym źródłem magnezu (wpływającego na właściwe funkcjonowanie jelit, układu nerwowego i mięśni, a także wzmocnienie systemu odpornościowego) oraz potasu pomagającego wytwarzać i przekazywać impulsy nerwowe oraz dbającego o prawidłową pracę mięśni. Wewnątrz orzecha kokosowego kryją się znaczne ilości witaminy E o silnym działaniu przeciwutleniającym i witamin z grupy B, niezbędnych dla naszego systemu nerwowego.

ddy1ac7

Mleczko kokosowe zawdzięcza też swoje walory wysokiemu stężeniu oleju kokosowego, bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas laurynowy, ceniony za działanie antybakteryjne. Hamuje m.in. rozwój bakterii Helicobacter pylori (powoduje przewlekłe zapalenie żołądka), ale również przyspiesza metabolizm po posiłku i wspomaga odchudzanie.

Przepis na dżem kokosowy

Przygotowanie dżemu kokosowego jest naprawdę proste. Potrzebujemy 5 jajek (warto wcześniej sprawdzić ich świeżość), 250 g cukru trzcinowego, dobrej jakości mleczka kokosowego (¾ szklanki), śmietanki kokosowej (pół szklanki), 2-3 liści pandanu zawiązanych w supeł oraz mąki kukurydzianej (1,5 łyżki).

Jajka wbijamy do dużej miski, dodajemy mleczko, śmietankę i 200 g cukru. Wszystko dobrze ucieramy, ręcznie lub za pomocą miksera. Na koniec przelewamy mieszankę przez sitko, do garnka lub nieprzywierającej, głębokiej patelni. Dokładamy liście pandanu i gotujemy na małym ogniu przez 20-25 minut, często mieszając drewnianą łyżką. Pod koniec zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą (w proporcji 1:1).

Równocześnie w rondelku podgrzewamy 50 g cukru, aż do skarmelizowania. Gdy stanie się złotobrązowy dodajemy go do dżemu i dobrze mieszamy. Krem zdejmujemy z ognia, a gdy ostygnie przekładamy do słoiczka. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
ddy1ac7

Podziel się opinią

Share
ddy1ac7
ddy1ac7
Więcej tematów