Trwa ładowanie...

Jak zrobić dżem kokosowy?

Pyszna alternatywa dla tradycyjnych powideł, masła i innych smarowideł. Sprawdzi się jako dodatek do porannej owsianki czy rozmaitych deserów. Warto wziąć przykład z mieszańców południowo-wschodniej Azji i przyrządzić dżem kokosowy, co wcale nie jest trudnym zadaniem.

Kaya to produkt nie tylko pyszny, ale dostarczający również sporo cennych składników odżywczychKaya to produkt nie tylko pyszny, ale dostarczający również sporo cennych składników odżywczychŹródło: 123RF
dh1wj8n
dh1wj8n

Choć mieszkańcy Filipin, Indonezji, Malezji, Tajlandii czy Singapuru uważają go za tradycyjny rodzimy przysmak, w rzeczywistości zawdzięczają go prawdopodobnie przybyszom z dalekiej Europy. W XV wieku duża część południowo-wschodniej Azji była kontrolowana przez Portugalię i to właśnie portugalscy osadnicy jako pierwsi wpadli na pomysł wymieszania mleka kokosowego z cukrem oraz jajkami, kurzymi lub kaczymi. Z czasem krem zyskał miejscową nazwę – kaya, pochodzącą od słowa oznaczającego bogactwo, co nawiązywało do pięknego, złotego koloru produktu.

Dziś kaya stanowi obowiązkowy element w azjatyckim jadłospisie. Zazwyczaj dżemem kokosowym smaruje się tosty, ale często jest on także składnikiem rozmaitych potraw i deserów, zazwyczaj przyrządzanych na bazie kleistego ryżu.

Krem, w zależności od regionu, różni się nieco składem – w Indonezji czy Malezji do jego przygotowywania zazwyczaj wykorzystuje się mleczko kokosowe, zaś na Filipinach – kokosową śmietankę. Do słodzenia przysmaku niektórzy używają karmelizowanego cukru, inni – melasy. Obowiązkowym składnikiem dżemu są liście pandanu, zwane azjatycką wanilią. Nadają produktowi nie tylko wyjątkowego, lekko orzechowego aromatu, ale również zielonkawego koloru. W Polsce można je kupić w wyspecjalizowanych sklepach z żywnością azjatycką, dlatego bez większego problemu możemy spróbować przygotować dżem kokosowy we własnym domu.

Mleko kokosowe. Dlaczego warto je pić

Kokos – co w nim siedzi

Kaya to produkt nie tylko pyszny, ale dostarczający również sporo cennych składników odżywczych kryjących się w głównym składniku, czyli mleczku kokosowym. Nieprzypadkowo zaleca się je np. osobom cierpiącym na osteoporozę - skutecznie wzmacnia kości i zęby, co zawdzięcza wysokiej zawartości wapnia oraz fosforu. Dostarcza też solidnej dawki błonnika, który poprawia pracę przewodu pokarmowego.

dh1wj8n

Miąższ kokosowy jest bogatym źródłem magnezu (wpływającego na właściwe funkcjonowanie jelit, układu nerwowego i mięśni, a także wzmocnienie systemu odpornościowego) oraz potasu pomagającego wytwarzać i przekazywać impulsy nerwowe oraz dbającego o prawidłową pracę mięśni. Wewnątrz orzecha kokosowego kryją się znaczne ilości witaminy E o silnym działaniu przeciwutleniającym i witamin z grupy B, niezbędnych dla naszego systemu nerwowego.

Mleczko kokosowe zawdzięcza też swoje walory wysokiemu stężeniu oleju kokosowego, bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas laurynowy, ceniony za działanie antybakteryjne. Hamuje m.in. rozwój bakterii Helicobacter pylori (powoduje przewlekłe zapalenie żołądka), ale również przyspiesza metabolizm po posiłku i wspomaga odchudzanie.

Przepis na dżem kokosowy

Przygotowanie dżemu kokosowego jest naprawdę proste. Potrzebujemy 5 jajek (warto wcześniej sprawdzić ich świeżość), 250 g cukru trzcinowego, dobrej jakości mleczka kokosowego (¾ szklanki), śmietanki kokosowej (pół szklanki), 2-3 liści pandanu zawiązanych w supeł oraz mąki kukurydzianej (1,5 łyżki).

Jajka wbijamy do dużej miski, dodajemy mleczko, śmietankę i 200 g cukru. Wszystko dobrze ucieramy, ręcznie lub za pomocą miksera. Na koniec przelewamy mieszankę przez sitko, do garnka lub nieprzywierającej, głębokiej patelni. Dokładamy liście pandanu i gotujemy na małym ogniu przez 20-25 minut, często mieszając drewnianą łyżką. Pod koniec zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą (w proporcji 1:1).

dh1wj8n

Równocześnie w rondelku podgrzewamy 50 g cukru, aż do skarmelizowania. Gdy stanie się złotobrązowy dodajemy go do dżemu i dobrze mieszamy. Krem zdejmujemy z ognia, a gdy ostygnie przekładamy do słoiczka. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dh1wj8n
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dh1wj8n
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj