Te owoce to symbol lata. 5 pomysłów na wykorzystanie moreli
Zazwyczaj spożywamy je w formie suszonej, jednak warto sięgnąć także po świeże morele, które nie tylko zachwycają smakiem i aromatem, ale dostarczają również wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych, choćby beta-karotenu czy potasu. Co możemy z nich przyrządzić?
Crumble morelowe
Pyszny i łatwy do przygotowania deser, którego receptura narodziła się w czasie II wojny światowej, gdy pozbawione dostępu do wielu produktów spożywczych brytyjskie gospodynie wymyśliły, że duszone owoce zapieczone pod warstwą kruszonki znakomicie zastępują tradycyjne wypieki.
Jak przyrządzić morelowe crumble? Pół kilograma dojrzałych moreli dokładnie myjemy, pozbawiamy pestek, a następnie mieszamy ze 150 g cukru, najlepiej trzcinowego lub Muscovado, który charakteryzuje się karmelowo-miodowym smakiem i dość lepką konsystencją. Owocami wykładamy dno naczynia żaroodpornego lub specjalnych kokilek, po czym posypujemy je warstwą kruszonki przygotowanej z masła lub oleju kokosowego o stałej konsystencji (100 g), mąki pszennej (70 g), maki orkiszowej (80 g), płatków owsianych (50 g), wiórków kokosowych (50 g) i szczypty cynamonu – wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, najlepiej ręcznie.
Crumble pieczemy ok. 25-30 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Morele - smaczna i zdrowa przekąska
Zupa morelowa
Zupa owocowa to świetny pomysł na letni lub jesienny obiad. Do jej przygotowania możemy wykorzystać np. smaczne i aromatyczne morele, najlepiej mocno dojrzałe.
Około 70 dag owoców myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na połówki. Zalewamy wrzącą wodą (ok 1,5 litra) i gotujemy do czasu, gdy morele zaczną się rozpadać. Do zupy dolewamy wówczas, ciągle mieszając, 12-procentową śmietanę (pół szklanki), rozmieszaną z żółtkiem i mąką ziemniaczaną (łyżka). Wcześniej warto ją "zahartować", czyli zmieszać z kilkoma łyżkami gorącego płynu, a dopiero później dodać zawiesinę do potrawy i dokładnie wymieszać. Dosładzamy do smaku, zaś na koniec miksujemy. Zupę morelową możemy serwować na ciepło lub zimno, z groszkiem ptysiowym albo małymi biszkopcikami.
Błyskawiczny placek morelowy
Szukasz ciekawego pomysłu na wykorzystanie moreli? Weź przykład z naszych babć, które potrafiły wyczarować z tych owoców pyszne i pachnące ciasto. Jak je przygotować?
Mąkę pszenną (szklanka) przesiewamy z proszkiem do pieczenia (łyżeczka) i szczyptą soli. Masło (pół kostki) o temperaturze pokojowej ucieramy na krem z cukrem (6-8 łyżek), a następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku (ma być ich trzy) oraz mąkę z dodatkami. Po uzyskaniu gładkiej masy wykładamy ją do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą torownicy.
Morele (15 dag) myjemy, osuszamy, drylujemy i kroimy na połówki. Owoce układamy na cieście przecięciem do góry i lekko dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na 50 minut. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Powidła morelowe
"Zaź też wadzi i powidłek sobie nadziałać" – pisał już w XVI wieku Mikołaj Rej na kartach "Żywota człowieka poczciwego". Warto skorzystać z tej rady, ponieważ powidła są nie tylko smaczne, ale wyróżniają się – w porównaniu z innymi przetworami – największą zawartością owoców.
Zadanie jest proste. Dojrzałe morele (1,2 kg) myjemy, a następnie pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Kilogram cukru zalewamy wodą (szklanka) i podgrzewamy kilka minut, aż do uzyskania syropu, do którego dorzucamy owoce. Dolewamy sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu, często mieszając. Gdy masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek naczynia przekładamy ją do wyparzonych słoików, które stawiamy do góry dnem.
Nalewka morelowa
Chcesz poczuć smak lata w chłodne jesienne lub zimowe wieczory? Pomoże w tym nalewka z moreli.
Pół kilograma dojrzałych moreli myjemy, drylujemy, a pestki miażdżymy, np. za pomocą ubijaka do ziemniaków. Przygotowujemy syrop, rozpuszczając cukier (30 dag) w wodzie (szklanka). Dolewamy go do owoców, dorzucamy zmiażdżone pestki, zagotowujemy, po czym odstawiamy na dobę. Po 24 godzinach zlewamy przez bibułę filtracyjną lub sitko wyłożone gazą. Przelewamy do gąsiorka lub słoja, dodajemy spirytus (litr) rozcieńczony przegotowaną wodą (szklanka). Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy na trzy miesiące, w ciemne i chłodne miejsce. Następnie znów przefiltrowujemy i rozlewamy do butelek. Odstawiamy je na kolejne trzy miesiące.