Wszyscy robią "miodek", a ja gotuję pyszny dżem. Złoto z łąki zamknięte w słoiku

Wiosną wszystko budzi się do życia — drzewa stroją się w liście, ptaki koncertują już od świtu, a łąki i trawniki pokrywają się słonecznym kobiercem mniszków. Dla jednych to uciążliwy chwast, dla innych — jeden z najbardziej niedocenianych darów natury.

Mniszek lekarskiMniszek lekarski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta
3

Mniszek lekarski od wieków ceniony był w medycynie ludowej, a jego właściwości prozdrowotne wciąż inspirują do sięgania po przepisy z dawnych zapisków. Wśród nich – coraz częściej, obok popularnego syropu – pojawia się również dżem z mniszka. I choć może brzmi nieco egzotycznie, zachwyca nie tylko kolorem, ale i smakiem.

Dlaczego warto sięgnąć po mniszka?

Mniszek lekarski to prawdziwa skarbnica substancji wspierających zdrowie. Zawiera m.in. flawonoidy, garbniki, inulinę, a także witaminy A, C i E. Wspomaga trawienie, działa lekko moczopędnie i oczyszczająco, pomaga regulować poziom cukru we krwi, a napary z jego korzeni bywają stosowane przy dolegliwościach wątroby i woreczka żółciowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsza sałatka jajeczna w jadalnych miseczkach. Na Wielkanoc będzie hitem

Najczęściej przyrządzamy z mniszka syrop – tzw. "miód majowy", ale dżem daje jeszcze więcej możliwości kulinarnych i dłużej zachowuje swoją wyjątkową, miodową głębię.

Dżem z mniszka lekarskiego i jabłek

Składniki:

  • 300 świeżych główek mniszka (same żółte płatki, bez łodyżek),
  • 2 jabłka (najlepiej twardsze i kwaśniejsze),
  • 1 l wody,
  • sok z 1 cytryny,
  • 500-600 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Kwiaty najlepiej zebrać w suchy, słoneczny dzień, z dala od ulic i zanieczyszczeń. Po zebraniu pozostaw je na białej ściereczce na około pół godziny — pozwoli to uciec drobnym mieszkańcom rośliny.
  2. Następnie wypłucz delikatnie w zimnej wodzie. W garnku zagotuj wodę, dodaj oczyszczone kwiaty oraz pokrojone w kostkę jabłka (nie musisz ich obierać).
  3. Gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut. Po tym czasie przecedź płyn przez gazę, dobrze wyciskając zawartość.
  4. Do uzyskanego naparu dodaj cukier oraz sok z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez około godzinę, aż uzyskasz konsystencję przypominającą klasyczny dżem.
  5. Gorący dżem przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem. Po ostygnięciu przechowuj w chłodnym miejscu.
Kwiaty mniszka lekarskiego
Kwiaty mniszka lekarskiego © Adobe Stock | oleg_doroshenko

Do czego pasuje ten dżem?

Dżem z mniszka świetnie komponuje się z pieczywem — szczególnie z razowcem, chrupiącą bagietką czy chałką. Jest też doskonałym dodatkiem do twarogu, naturalnego jogurtu, naleśników i placuszków. Można go podać także do serów pleśniowych czy jako słodko-ziołowy akcent do pieczonych mięs (szczególnie drobiu lub wieprzowiny). To również ciekawy element deserów – podkreśli smak kruchych tart czy lodów waniliowych.

Nie tylko smak, ale i rytuał

W świecie, w którym tempo życia coraz częściej nie pozwala nam spojrzeć pod nogi, zbieranie mniszka może stać się małym rytuałem – chwilą spokoju, powrotem do natury, ukłonem w stronę domowych tradycji. A zamknięcie tych słonecznych płatków w słoiku to coś więcej niż przepis – to sposób na zachowanie odrobiny wiosny na później.

Wybrane dla Ciebie

Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne