Wszyscy robią "miodek", a ja gotuję pyszny dżem. Złoto z łąki zamknięte w słoiku

Wiosną wszystko budzi się do życia — drzewa stroją się w liście, ptaki koncertują już od świtu, a łąki i trawniki pokrywają się słonecznym kobiercem mniszków. Dla jednych to uciążliwy chwast, dla innych — jeden z najbardziej niedocenianych darów natury.

Mniszek lekarskiMniszek lekarski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Mniszek lekarski od wieków ceniony był w medycynie ludowej, a jego właściwości prozdrowotne wciąż inspirują do sięgania po przepisy z dawnych zapisków. Wśród nich – coraz częściej, obok popularnego syropu – pojawia się również dżem z mniszka. I choć może brzmi nieco egzotycznie, zachwyca nie tylko kolorem, ale i smakiem.

Dlaczego warto sięgnąć po mniszka?

Mniszek lekarski to prawdziwa skarbnica substancji wspierających zdrowie. Zawiera m.in. flawonoidy, garbniki, inulinę, a także witaminy A, C i E. Wspomaga trawienie, działa lekko moczopędnie i oczyszczająco, pomaga regulować poziom cukru we krwi, a napary z jego korzeni bywają stosowane przy dolegliwościach wątroby i woreczka żółciowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsza sałatka jajeczna w jadalnych miseczkach. Na Wielkanoc będzie hitem

Najczęściej przyrządzamy z mniszka syrop – tzw. "miód majowy", ale dżem daje jeszcze więcej możliwości kulinarnych i dłużej zachowuje swoją wyjątkową, miodową głębię.

Dżem z mniszka lekarskiego i jabłek

Składniki:

  • 300 świeżych główek mniszka (same żółte płatki, bez łodyżek),
  • 2 jabłka (najlepiej twardsze i kwaśniejsze),
  • 1 l wody,
  • sok z 1 cytryny,
  • 500-600 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Kwiaty najlepiej zebrać w suchy, słoneczny dzień, z dala od ulic i zanieczyszczeń. Po zebraniu pozostaw je na białej ściereczce na około pół godziny — pozwoli to uciec drobnym mieszkańcom rośliny.
  2. Następnie wypłucz delikatnie w zimnej wodzie. W garnku zagotuj wodę, dodaj oczyszczone kwiaty oraz pokrojone w kostkę jabłka (nie musisz ich obierać).
  3. Gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut. Po tym czasie przecedź płyn przez gazę, dobrze wyciskając zawartość.
  4. Do uzyskanego naparu dodaj cukier oraz sok z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez około godzinę, aż uzyskasz konsystencję przypominającą klasyczny dżem.
  5. Gorący dżem przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem. Po ostygnięciu przechowuj w chłodnym miejscu.
Kwiaty mniszka lekarskiego
Kwiaty mniszka lekarskiego © Adobe Stock | oleg_doroshenko

Do czego pasuje ten dżem?

Dżem z mniszka świetnie komponuje się z pieczywem — szczególnie z razowcem, chrupiącą bagietką czy chałką. Jest też doskonałym dodatkiem do twarogu, naturalnego jogurtu, naleśników i placuszków. Można go podać także do serów pleśniowych czy jako słodko-ziołowy akcent do pieczonych mięs (szczególnie drobiu lub wieprzowiny). To również ciekawy element deserów – podkreśli smak kruchych tart czy lodów waniliowych.

Nie tylko smak, ale i rytuał

W świecie, w którym tempo życia coraz częściej nie pozwala nam spojrzeć pod nogi, zbieranie mniszka może stać się małym rytuałem – chwilą spokoju, powrotem do natury, ukłonem w stronę domowych tradycji. A zamknięcie tych słonecznych płatków w słoiku to coś więcej niż przepis – to sposób na zachowanie odrobiny wiosny na później.

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇