Wszyscy robią "miodek", a ja gotuję pyszny dżem. Złoto z łąki zamknięte w słoiku

Wiosną wszystko budzi się do życia — drzewa stroją się w liście, ptaki koncertują już od świtu, a łąki i trawniki pokrywają się słonecznym kobiercem mniszków. Dla jednych to uciążliwy chwast, dla innych — jeden z najbardziej niedocenianych darów natury.

Mniszek lekarskiMniszek lekarski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Mniszek lekarski od wieków ceniony był w medycynie ludowej, a jego właściwości prozdrowotne wciąż inspirują do sięgania po przepisy z dawnych zapisków. Wśród nich – coraz częściej, obok popularnego syropu – pojawia się również dżem z mniszka. I choć może brzmi nieco egzotycznie, zachwyca nie tylko kolorem, ale i smakiem.

Dlaczego warto sięgnąć po mniszka?

Mniszek lekarski to prawdziwa skarbnica substancji wspierających zdrowie. Zawiera m.in. flawonoidy, garbniki, inulinę, a także witaminy A, C i E. Wspomaga trawienie, działa lekko moczopędnie i oczyszczająco, pomaga regulować poziom cukru we krwi, a napary z jego korzeni bywają stosowane przy dolegliwościach wątroby i woreczka żółciowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsza sałatka jajeczna w jadalnych miseczkach. Na Wielkanoc będzie hitem

Najczęściej przyrządzamy z mniszka syrop – tzw. "miód majowy", ale dżem daje jeszcze więcej możliwości kulinarnych i dłużej zachowuje swoją wyjątkową, miodową głębię.

Dżem z mniszka lekarskiego i jabłek

Składniki:

  • 300 świeżych główek mniszka (same żółte płatki, bez łodyżek),
  • 2 jabłka (najlepiej twardsze i kwaśniejsze),
  • 1 l wody,
  • sok z 1 cytryny,
  • 500-600 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Kwiaty najlepiej zebrać w suchy, słoneczny dzień, z dala od ulic i zanieczyszczeń. Po zebraniu pozostaw je na białej ściereczce na około pół godziny — pozwoli to uciec drobnym mieszkańcom rośliny.
  2. Następnie wypłucz delikatnie w zimnej wodzie. W garnku zagotuj wodę, dodaj oczyszczone kwiaty oraz pokrojone w kostkę jabłka (nie musisz ich obierać).
  3. Gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut. Po tym czasie przecedź płyn przez gazę, dobrze wyciskając zawartość.
  4. Do uzyskanego naparu dodaj cukier oraz sok z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez około godzinę, aż uzyskasz konsystencję przypominającą klasyczny dżem.
  5. Gorący dżem przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem. Po ostygnięciu przechowuj w chłodnym miejscu.
Kwiaty mniszka lekarskiego
Kwiaty mniszka lekarskiego © Adobe Stock | oleg_doroshenko

Do czego pasuje ten dżem?

Dżem z mniszka świetnie komponuje się z pieczywem — szczególnie z razowcem, chrupiącą bagietką czy chałką. Jest też doskonałym dodatkiem do twarogu, naturalnego jogurtu, naleśników i placuszków. Można go podać także do serów pleśniowych czy jako słodko-ziołowy akcent do pieczonych mięs (szczególnie drobiu lub wieprzowiny). To również ciekawy element deserów – podkreśli smak kruchych tart czy lodów waniliowych.

Nie tylko smak, ale i rytuał

W świecie, w którym tempo życia coraz częściej nie pozwala nam spojrzeć pod nogi, zbieranie mniszka może stać się małym rytuałem – chwilą spokoju, powrotem do natury, ukłonem w stronę domowych tradycji. A zamknięcie tych słonecznych płatków w słoiku to coś więcej niż przepis – to sposób na zachowanie odrobiny wiosny na później.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę