Wszyscy robią "miodek", a ja gotuję pyszny dżem. Złoto z łąki zamknięte w słoiku

Wiosną wszystko budzi się do życia — drzewa stroją się w liście, ptaki koncertują już od świtu, a łąki i trawniki pokrywają się słonecznym kobiercem mniszków. Dla jednych to uciążliwy chwast, dla innych — jeden z najbardziej niedocenianych darów natury.

Mniszek lekarskiMniszek lekarski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Mniszek lekarski od wieków ceniony był w medycynie ludowej, a jego właściwości prozdrowotne wciąż inspirują do sięgania po przepisy z dawnych zapisków. Wśród nich – coraz częściej, obok popularnego syropu – pojawia się również dżem z mniszka. I choć może brzmi nieco egzotycznie, zachwyca nie tylko kolorem, ale i smakiem.

Dlaczego warto sięgnąć po mniszka?

Mniszek lekarski to prawdziwa skarbnica substancji wspierających zdrowie. Zawiera m.in. flawonoidy, garbniki, inulinę, a także witaminy A, C i E. Wspomaga trawienie, działa lekko moczopędnie i oczyszczająco, pomaga regulować poziom cukru we krwi, a napary z jego korzeni bywają stosowane przy dolegliwościach wątroby i woreczka żółciowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsza sałatka jajeczna w jadalnych miseczkach. Na Wielkanoc będzie hitem

Najczęściej przyrządzamy z mniszka syrop – tzw. "miód majowy", ale dżem daje jeszcze więcej możliwości kulinarnych i dłużej zachowuje swoją wyjątkową, miodową głębię.

Dżem z mniszka lekarskiego i jabłek

Składniki:

  • 300 świeżych główek mniszka (same żółte płatki, bez łodyżek),
  • 2 jabłka (najlepiej twardsze i kwaśniejsze),
  • 1 l wody,
  • sok z 1 cytryny,
  • 500-600 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Kwiaty najlepiej zebrać w suchy, słoneczny dzień, z dala od ulic i zanieczyszczeń. Po zebraniu pozostaw je na białej ściereczce na około pół godziny — pozwoli to uciec drobnym mieszkańcom rośliny.
  2. Następnie wypłucz delikatnie w zimnej wodzie. W garnku zagotuj wodę, dodaj oczyszczone kwiaty oraz pokrojone w kostkę jabłka (nie musisz ich obierać).
  3. Gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut. Po tym czasie przecedź płyn przez gazę, dobrze wyciskając zawartość.
  4. Do uzyskanego naparu dodaj cukier oraz sok z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez około godzinę, aż uzyskasz konsystencję przypominającą klasyczny dżem.
  5. Gorący dżem przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem. Po ostygnięciu przechowuj w chłodnym miejscu.
Kwiaty mniszka lekarskiego
Kwiaty mniszka lekarskiego © Adobe Stock | oleg_doroshenko

Do czego pasuje ten dżem?

Dżem z mniszka świetnie komponuje się z pieczywem — szczególnie z razowcem, chrupiącą bagietką czy chałką. Jest też doskonałym dodatkiem do twarogu, naturalnego jogurtu, naleśników i placuszków. Można go podać także do serów pleśniowych czy jako słodko-ziołowy akcent do pieczonych mięs (szczególnie drobiu lub wieprzowiny). To również ciekawy element deserów – podkreśli smak kruchych tart czy lodów waniliowych.

Nie tylko smak, ale i rytuał

W świecie, w którym tempo życia coraz częściej nie pozwala nam spojrzeć pod nogi, zbieranie mniszka może stać się małym rytuałem – chwilą spokoju, powrotem do natury, ukłonem w stronę domowych tradycji. A zamknięcie tych słonecznych płatków w słoiku to coś więcej niż przepis – to sposób na zachowanie odrobiny wiosny na później.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia