Dżem z truskawek stracił kolor? Wiemy, jak tego uniknąć

Trwa sezon na truskawki. W tym czasie owoce są najsłodsze i dostępne w przystępnej cenie. Aby zachować smak lata na dłużej, warto przygotować domowe przetwory. Domowy dżem truskawkowy świetnie sprawdzi się do deserów, naleśników, ciast czy gofrów. Zdarza się jednak, że po przyniesieniu słoiczków z piwnicy, odkrywamy, że truskawkowe konfitury zmieniły kolor na ciemnobrunatny lub szarawy. Jak tego uniknąć?

Dżem truskawkowy
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Dżem truskawkowy – co zrobić, żeby nie stracił koloru

Aby nasz przetwory z truskawek zachowały piękny intensywny kolor, musimy pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy wybrać odpowiednią odmianę truskawek. Na dżemy, konfitury, galaretki czy soki najlepiej nadaje się odmiana senga sengana. Owoce są niezwykle aromatyczne, soczyste i mają intensywny czerwony kolor. Doskonale sprawdzają się do mrożenia oraz przetworów.

Warto również połączyć truskawki z sokiem z cytryny (lub kwaskiem cytrynowym) albo rabarbarem czy agrestem. Możemy również dodać miąższ i skórkę cytryny. Ten kwaśny dodatek sprawi, że nasze przetwory zachowają intensywny czerwony kolor aż do następnej wiosny.

Pamiętajmy, by cytryny przed wyciskaniem soku lub ścieraniem dokładnie wyszorować szczoteczką, a następnie wyparzyć.

Sprytne triki na truskawki. Usuń szypułki i pokrój w plasterki

Dżem truskawkowy – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 1 kg cukru
  • 1 szklanka wody
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • łyżeczka mielonego kardamonu

Przygotowanie:

  • Umyj truskawki i obierz z szypułek. Przełóż na sito, aby obeschły.
  • Zagotuj cukier z wodą, aż zacznie gęstnieć jak syrop. Do syropu wsyp truskawki i gotuj około 20-25 min. Odstaw garnek do ostygnięcia.
  • Na drugi dzień ponownie zagotuj truskawki, gotuj, aż zacznie gęstnieć (około 30-35 min.).
  • Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny, imbir i kardamon.
  • Nałóż gorący dżem do małych, suchych słoików, zakręć i krótko zagotuj.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć