Trwa ładowanie...

Dżem z truskawek stracił kolor? Wiemy, jak tego uniknąć

Trwa sezon na truskawki. W tym czasie owoce są najsłodsze i dostępne w przystępnej cenie. Aby zachować smak lata na dłużej, warto przygotować domowe przetwory. Domowy dżem truskawkowy świetnie sprawdzi się do deserów, naleśników, ciast czy gofrów. Zdarza się jednak, że po przyniesieniu słoiczków z piwnicy, odkrywamy, że truskawkowe konfitury zmieniły kolor na ciemnobrunatny lub szarawy. Jak tego uniknąć?

Dżem z truskawek stracił kolor? Wiemy, jak tego uniknąćŹródło: Getty Images
d21x3o7
d21x3o7

Dżem truskawkowy – co zrobić, żeby nie stracił koloru

Aby nasz przetwory z truskawek zachowały piękny intensywny kolor, musimy pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy wybrać odpowiednią odmianę truskawek. Na dżemy, konfitury, galaretki czy soki najlepiej nadaje się odmiana senga sengana. Owoce są niezwykle aromatyczne, soczyste i mają intensywny czerwony kolor. Doskonale sprawdzają się do mrożenia oraz przetworów.

Warto również połączyć truskawki z sokiem z cytryny (lub kwaskiem cytrynowym) albo rabarbarem czy agrestem. Możemy również dodać miąższ i skórkę cytryny. Ten kwaśny dodatek sprawi, że nasze przetwory zachowają intensywny czerwony kolor aż do następnej wiosny.

Pamiętajmy, by cytryny przed wyciskaniem soku lub ścieraniem dokładnie wyszorować szczoteczką, a następnie wyparzyć.

Sprytne triki na truskawki. Usuń szypułki i pokrój w plasterki

Dżem truskawkowy – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 1 kg cukru
  • 1 szklanka wody
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • łyżeczka mielonego kardamonu
d21x3o7

Przygotowanie:

  • Umyj truskawki i obierz z szypułek. Przełóż na sito, aby obeschły.
  • Zagotuj cukier z wodą, aż zacznie gęstnieć jak syrop. Do syropu wsyp truskawki i gotuj około 20-25 min. Odstaw garnek do ostygnięcia.
  • Na drugi dzień ponownie zagotuj truskawki, gotuj, aż zacznie gęstnieć (około 30-35 min.).
  • Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny, imbir i kardamon.
  • Nałóż gorący dżem do małych, suchych słoików, zakręć i krótko zagotuj.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj