Dżem z truskawek stracił kolor? Wiemy, jak tego uniknąć

Trwa sezon na truskawki. W tym czasie owoce są najsłodsze i dostępne w przystępnej cenie. Aby zachować smak lata na dłużej, warto przygotować domowe przetwory. Domowy dżem truskawkowy świetnie sprawdzi się do deserów, naleśników, ciast czy gofrów. Zdarza się jednak, że po przyniesieniu słoiczków z piwnicy, odkrywamy, że truskawkowe konfitury zmieniły kolor na ciemnobrunatny lub szarawy. Jak tego uniknąć?

Dżem truskawkowy
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Dżem truskawkowy – co zrobić, żeby nie stracił koloru

Aby nasz przetwory z truskawek zachowały piękny intensywny kolor, musimy pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy wybrać odpowiednią odmianę truskawek. Na dżemy, konfitury, galaretki czy soki najlepiej nadaje się odmiana senga sengana. Owoce są niezwykle aromatyczne, soczyste i mają intensywny czerwony kolor. Doskonale sprawdzają się do mrożenia oraz przetworów.

Warto również połączyć truskawki z sokiem z cytryny (lub kwaskiem cytrynowym) albo rabarbarem czy agrestem. Możemy również dodać miąższ i skórkę cytryny. Ten kwaśny dodatek sprawi, że nasze przetwory zachowają intensywny czerwony kolor aż do następnej wiosny.

Pamiętajmy, by cytryny przed wyciskaniem soku lub ścieraniem dokładnie wyszorować szczoteczką, a następnie wyparzyć.

Sprytne triki na truskawki. Usuń szypułki i pokrój w plasterki

Dżem truskawkowy – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 1 kg cukru
  • 1 szklanka wody
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • łyżeczka mielonego kardamonu

Przygotowanie:

  • Umyj truskawki i obierz z szypułek. Przełóż na sito, aby obeschły.
  • Zagotuj cukier z wodą, aż zacznie gęstnieć jak syrop. Do syropu wsyp truskawki i gotuj około 20-25 min. Odstaw garnek do ostygnięcia.
  • Na drugi dzień ponownie zagotuj truskawki, gotuj, aż zacznie gęstnieć (około 30-35 min.).
  • Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny, imbir i kardamon.
  • Nałóż gorący dżem do małych, suchych słoików, zakręć i krótko zagotuj.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇