Dżem z truskawek stracił kolor? Wiemy, jak tego uniknąć

Trwa sezon na truskawki. W tym czasie owoce są najsłodsze i dostępne w przystępnej cenie. Aby zachować smak lata na dłużej, warto przygotować domowe przetwory. Domowy dżem truskawkowy świetnie sprawdzi się do deserów, naleśników, ciast czy gofrów. Zdarza się jednak, że po przyniesieniu słoiczków z piwnicy, odkrywamy, że truskawkowe konfitury zmieniły kolor na ciemnobrunatny lub szarawy. Jak tego uniknąć?

Dżem truskawkowy
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Dżem truskawkowy – co zrobić, żeby nie stracił koloru

Aby nasz przetwory z truskawek zachowały piękny intensywny kolor, musimy pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy wybrać odpowiednią odmianę truskawek. Na dżemy, konfitury, galaretki czy soki najlepiej nadaje się odmiana senga sengana. Owoce są niezwykle aromatyczne, soczyste i mają intensywny czerwony kolor. Doskonale sprawdzają się do mrożenia oraz przetworów.

Warto również połączyć truskawki z sokiem z cytryny (lub kwaskiem cytrynowym) albo rabarbarem czy agrestem. Możemy również dodać miąższ i skórkę cytryny. Ten kwaśny dodatek sprawi, że nasze przetwory zachowają intensywny czerwony kolor aż do następnej wiosny.

Pamiętajmy, by cytryny przed wyciskaniem soku lub ścieraniem dokładnie wyszorować szczoteczką, a następnie wyparzyć.

Sprytne triki na truskawki. Usuń szypułki i pokrój w plasterki

Dżem truskawkowy – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 1 kg cukru
  • 1 szklanka wody
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • łyżeczka mielonego kardamonu

Przygotowanie:

  • Umyj truskawki i obierz z szypułek. Przełóż na sito, aby obeschły.
  • Zagotuj cukier z wodą, aż zacznie gęstnieć jak syrop. Do syropu wsyp truskawki i gotuj około 20-25 min. Odstaw garnek do ostygnięcia.
  • Na drugi dzień ponownie zagotuj truskawki, gotuj, aż zacznie gęstnieć (około 30-35 min.).
  • Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny, imbir i kardamon.
  • Nałóż gorący dżem do małych, suchych słoików, zakręć i krótko zagotuj.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany