Zamknij smak lata w słoikach. Czas na dżemy i konfitury!

Koniec lata to doskonały moment na przygotowanie przetworów na zimę. Choć ten zwyczaj jest teraz o wiele mniej rozpowszechniony niż kilka jeszcze lat temu, to jednak wielu z nas, dbając o zdrowie, woli przygotować przetwory w domu, zamiast kupować takie, mogące zawierać jakieś konserwanty, sztuczne barwniki i inne niezdrowe substancje. Wśród przetworów chyba najbardziej popularne są dżemy i konfitury, które zrobimy praktycznie z każdego rodzaju owoców.

Domowe konfitury z jeżynCzas na domowe przetwory
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Krzysztof Fryc
Magda Bukowska

Najbardziej na dżemy i konfitury nadają się owoce miękkie: truskawki, maliny, jeżyny, jagody, czereśnie i wiśnie, ale świetne są także jabłka, gruszki czy porzeczki – zarówno czerwone jak i czarne. Dżemy możemy również zrobić z owoców egzotycznych: pomarańczy, ananasa, mango, fig czy nawet bananów. Wszystko zależy od naszej inwencji.

Dżem a konfitura. Czym się różnią?

Zacznijmy jednak od różnic między dżemem a konfiturą. Dżem robi się z owoców, wody i cukru. Kiedy robimy dżem w domu, dodajemy tyle cukru, by dżem był smaczny, czyli do kwaśnych owoców więcej, do słodszych mniej. Samo gotowanie dżemu jest proste: do płaskiego garnka wsypujemy owoce, podlewamy odrobiną wody i podgrzewamy. Gdy puszczą sok dodajemy cukier i dalej gotujemy, mieszając, aż się zagęści. Potem nakładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.

Z kolei konfitury to owoce smażone z dodatkiem cukru, bez wody. Używa się do nich całych owoców i smaży, aż puszczą one sok. Owoce podgrzewa się na niewielkim ogniu kilkanaście minut, po czym zostawia do ostudzenia, a następnie cały proces powtarza od nowa. I tak dwa-trzy razy. Dzięki temu owoce się nie rozpadną.

Proste jesiennie ciasto ze śliwkami

Do słoików wkładamy gorący dżem lub konfiturę i od razu słoik szczelnie zakręcamy. Jeśli chcemy mieć pewność, że nasz produkt się nie zepsuje, możemy słoiki pasteryzować, czyli podgrzewać w gorącej wodzie przez około pół godziny.

Najczęstsze błędy

Przy przygotowywaniu przetworów z owoców łatwo popełnić błędy, które spowodują, że nasze dżemy czy konfitury szybko się zepsują, skwaśnieją lub spleśnieją. Na co musimy uważać? Zacznijmy od tego, że owoce muszą być czyste i zdrowe. Nie mogą mieć jakichkolwiek śladów pleśni, pilnujmy również by nie było na nich owadów lub innych szkodników.

Aby dżemy nie pleśniały, nie możemy oszczędzać na cukrze, który powstrzymuje rozwój tych szkodliwych grzybów. Ważna jest również czystość słoików, w których trzymamy gotowe dżemy. Muszą być one wyparzone we wrzątku albo w piekarniku (wystarczy pół godziny w temperaturze 80-90 stopni C.

Słoiki nie mogą być wyszczerbione, a pokrywki nie powinny mieć jakichkolwiek śladów rdzy. Jeśli tego dopilnujemy, przez całą zimę będziemy cieszyć się wspaniałym smakiem letnich owoców.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja