Zamknij smak lata w słoikach. Czas na dżemy i konfitury!

Koniec lata to doskonały moment na przygotowanie przetworów na zimę. Choć ten zwyczaj jest teraz o wiele mniej rozpowszechniony niż kilka jeszcze lat temu, to jednak wielu z nas, dbając o zdrowie, woli przygotować przetwory w domu, zamiast kupować takie, mogące zawierać jakieś konserwanty, sztuczne barwniki i inne niezdrowe substancje. Wśród przetworów chyba najbardziej popularne są dżemy i konfitury, które zrobimy praktycznie z każdego rodzaju owoców.

Domowe konfitury z jeżynCzas na domowe przetwory
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Krzysztof Fryc
Magda Bukowska

Najbardziej na dżemy i konfitury nadają się owoce miękkie: truskawki, maliny, jeżyny, jagody, czereśnie i wiśnie, ale świetne są także jabłka, gruszki czy porzeczki – zarówno czerwone jak i czarne. Dżemy możemy również zrobić z owoców egzotycznych: pomarańczy, ananasa, mango, fig czy nawet bananów. Wszystko zależy od naszej inwencji.

Dżem a konfitura. Czym się różnią?

Zacznijmy jednak od różnic między dżemem a konfiturą. Dżem robi się z owoców, wody i cukru. Kiedy robimy dżem w domu, dodajemy tyle cukru, by dżem był smaczny, czyli do kwaśnych owoców więcej, do słodszych mniej. Samo gotowanie dżemu jest proste: do płaskiego garnka wsypujemy owoce, podlewamy odrobiną wody i podgrzewamy. Gdy puszczą sok dodajemy cukier i dalej gotujemy, mieszając, aż się zagęści. Potem nakładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.

Z kolei konfitury to owoce smażone z dodatkiem cukru, bez wody. Używa się do nich całych owoców i smaży, aż puszczą one sok. Owoce podgrzewa się na niewielkim ogniu kilkanaście minut, po czym zostawia do ostudzenia, a następnie cały proces powtarza od nowa. I tak dwa-trzy razy. Dzięki temu owoce się nie rozpadną.

Proste jesiennie ciasto ze śliwkami

Do słoików wkładamy gorący dżem lub konfiturę i od razu słoik szczelnie zakręcamy. Jeśli chcemy mieć pewność, że nasz produkt się nie zepsuje, możemy słoiki pasteryzować, czyli podgrzewać w gorącej wodzie przez około pół godziny.

Najczęstsze błędy

Przy przygotowywaniu przetworów z owoców łatwo popełnić błędy, które spowodują, że nasze dżemy czy konfitury szybko się zepsują, skwaśnieją lub spleśnieją. Na co musimy uważać? Zacznijmy od tego, że owoce muszą być czyste i zdrowe. Nie mogą mieć jakichkolwiek śladów pleśni, pilnujmy również by nie było na nich owadów lub innych szkodników.

Aby dżemy nie pleśniały, nie możemy oszczędzać na cukrze, który powstrzymuje rozwój tych szkodliwych grzybów. Ważna jest również czystość słoików, w których trzymamy gotowe dżemy. Muszą być one wyparzone we wrzątku albo w piekarniku (wystarczy pół godziny w temperaturze 80-90 stopni C.

Słoiki nie mogą być wyszczerbione, a pokrywki nie powinny mieć jakichkolwiek śladów rdzy. Jeśli tego dopilnujemy, przez całą zimę będziemy cieszyć się wspaniałym smakiem letnich owoców.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥