Trwa ładowanie...

Zamknij smak lata w słoikach. Czas na dżemy i konfitury!

Koniec lata to doskonały moment na przygotowanie przetworów na zimę. Choć ten zwyczaj jest teraz o wiele mniej rozpowszechniony niż kilka jeszcze lat temu, to jednak wielu z nas, dbając o zdrowie, woli przygotować przetwory w domu, zamiast kupować takie, mogące zawierać jakieś konserwanty, sztuczne barwniki i inne niezdrowe substancje. Wśród przetworów chyba najbardziej popularne są dżemy i konfitury, które zrobimy praktycznie z każdego rodzaju owoców.

Share
Czas na domowe przetwory
Czas na domowe przetwory Źródło: Adobe Stock, fot: Krzysztof Fryc
d564is8

Najbardziej na dżemy i konfitury nadają się owoce miękkie: truskawki, maliny, jeżyny, jagody, czereśnie i wiśnie, ale świetne są także jabłka, gruszki czy porzeczki – zarówno czerwone jak i czarne. Dżemy możemy również zrobić z owoców egzotycznych: pomarańczy, ananasa, mango, fig czy nawet bananów. Wszystko zależy od naszej inwencji.

 Dżem a konfitura. Czym się różnią?

Zacznijmy jednak od różnic między dżemem a konfiturą. Dżem robi się z owoców, wody i cukru. Kiedy robimy dżem w domu, dodajemy tyle cukru, by dżem był smaczny, czyli do kwaśnych owoców więcej, do słodszych mniej. Samo gotowanie dżemu jest proste: do płaskiego garnka wsypujemy owoce, podlewamy odrobiną wody i podgrzewamy. Gdy puszczą sok dodajemy cukier i dalej gotujemy, mieszając, aż się zagęści. Potem nakładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.

Z kolei konfitury to owoce smażone z dodatkiem cukru, bez wody. Używa się do nich całych owoców i smaży, aż puszczą one sok. Owoce podgrzewa się na niewielkim ogniu kilkanaście minut, po czym zostawia do ostudzenia, a następnie cały proces powtarza od nowa. I tak dwa-trzy razy. Dzięki temu owoce się nie rozpadną.

Proste jesiennie ciasto ze śliwkami

Do słoików wkładamy gorący dżem lub konfiturę i od razu słoik szczelnie zakręcamy. Jeśli chcemy mieć pewność, że nasz produkt się nie zepsuje, możemy słoiki pasteryzować, czyli podgrzewać w gorącej wodzie przez około pół godziny.

d564is8

Najczęstsze błędy

Przy przygotowywaniu przetworów z owoców łatwo popełnić błędy, które spowodują, że nasze dżemy czy konfitury szybko się zepsują, skwaśnieją lub spleśnieją. Na co musimy uważać? Zacznijmy od tego, że owoce muszą być czyste i zdrowe. Nie mogą mieć jakichkolwiek śladów pleśni, pilnujmy również by nie było na nich owadów lub innych szkodników.

Aby dżemy nie pleśniały, nie możemy oszczędzać na cukrze, który powstrzymuje rozwój tych szkodliwych grzybów. Ważna jest również czystość słoików, w których trzymamy gotowe dżemy. Muszą być one wyparzone we wrzątku albo w piekarniku (wystarczy pół godziny w temperaturze 80-90 stopni C.

Słoiki nie mogą być wyszczerbione, a pokrywki nie powinny mieć jakichkolwiek śladów rdzy. Jeśli tego dopilnujemy, przez całą zimę będziemy cieszyć się wspaniałym smakiem letnich owoców.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d564is8

Podziel się opinią

Share
d564is8
d564is8
Więcej tematów